Με καταλήψεις απαντούν οι φοιτητές στη νέα πρόκληση Φορτσάκη, που αυτή τη φορά θέτει στο στόχαστρό του τους φοιτητικούς συλλόγους, μεθοδεύοντας την κατάργησή τους. Υπό κατάληψη θα είναι σήμερα και αύριο η Νομική, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει και η γενική συνέλευση της Φιλοσοφικής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Το κύμα διαμαρτυρίας επεκτείνεται και στο Πολυτεχνείο, καθώς ο πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας όχι μόνο αρνήθηκε να καταδικάσει τις κινήσεις Φορτσάκη, όταν του ζητήθηκε από φοιτητές, αλλά του πρόσφερε και στήριξη. Ως απάντηση, οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου διοίκησης.
Χθες, φοιτητές του ΜΑΣ (ΚΝΕ) προχώρησαν σε πρωινή συμβολική κατάληψη του γραφείου του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας.
Σύμπλευση ΔΑΠ - Φορτσάκη
Στο μεταξύ, στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών του ΕΚΠΑ καταγγέλλεται κοινό μέτωπο Φορτσάκη και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χθες η ΔΑΠ Νομικής έθεσε υπό αμφισβήτηση τη γενική συνέλευση της Σχολής αρνούμενη να συμμετάσχει. Αποχώρησε μάλιστα από τον χώρο καταγγέλλοντας ότι "δεν συμμετέχουν σε παράνομες διαδικασίες". "Υπάρχει πλήρης σύμπλευση Φορτσάκη και ΔΑΠ για το δημοψήφισμα", τονίζουν φοιτητές του συλλόγου Νομικής υπογραμμίζοντας: "Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα η ΔΑΠ διεξήγαγε δημοψήφισμα, καλώντας τους φοιτητές να ψηφίσουν για το θέμα των καταλήψεων".
Η ΔΑΠ χθες κατήγγειλε τα προχθεσινοβραδινά επεισόδια στη Νομική: "Μέλη των ΕΑΑΚ επιτέθηκαν απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών", αναφέρει και επισημαίνει ότι "η πρότασή μας για πανεπιστημιακή φύλαξη πλέον είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε νομικά προκειμένου να υπερασπιστούμε την πραγματική δημοκρατία".
Ακολουθεί τη συνταγή της τρόικας για κατάργηση απεργιών
Στο μεταξύ, η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων ζητάει την παραίτηση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι με τον δρόμο που έχουν πάρει ντροπιάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Παράλληλα, καλεί τη Σύγκλητο, αλλά και τους συγκλητικούς, να πάρουν θέση για τη νέα πρόκληση ενάντια στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του φοιτητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΠΑ. Η Συνάντηση Δημοκρατικών Δασκάλων τονίζει ότι η πρόταση Φορτσάκη κινείται στη βάση της συνταγής της τρόικας για κατάργηση των απεργιών των εργαζομένων μέσω της απαίτησης για απόλυτη πλειοψηφία στις αποφάσεις. Προσμετρώντας πάντα τον σιωπώντα, τον τρομοκρατημένο ή αδιάφορο στις γραμμές τους, ο κ. Φορτσάκης μέσα από «ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα» επιχειρεί να ορίσει τους συνομιλητές του. Στην πράξη, ο κ. Φορτσάκης και οι κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν να καταργήσουν το βασικό κύτταρο δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια, να στερήσουν το δικαίωμα στους φοιτητές να έχουν συλλογική έκφραση, να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα.
Η απόπειρα αυτή, τονίζει η Συνάντηση Πανεπιστημιακών, θυμίζει τις παλιότερες προσπάθειες της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης Καραμανλή να επιβάλει γενική ψηφοφορία υποκαθιστώντας τους φοιτητικούς συλλόγους και να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, προσπάθειες που ακύρωσε η αντίσταση του φοιτητικού κινήματος. Αν σήμερα επιβληθεί η πρόταση Φορτσάκη, θα αποτελέσει τη συνταγή για την αδρανοποίηση του συνδικαλισμού παντού, στους συλλόγους ΔΕΠ και εργαζομένων, αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Αλλά τέτοια σχέδια θα συναντήσουν καθολική αντίσταση και δεν θα περάσουν!