Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.3°C32.9°C
0 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
25.8°C31.0°C
1 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
22.0°C28.7°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C31.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C25.5°C
1 BF 29%
Να πείσουμε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να πείσουμε...

ΣΥΡΙΖΑ

«Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση εκείνη που υπηρετεί με δημοκρατικά μέσα τους στόχους της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής ευημερίας και της χειραφέτησης μιας πολιτικής κοινότητας. Πρωταρχικό καθήκον μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να προστατεύσει και να ενισχύσει τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους, να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβασή τους στα συλλογικά αγαθά...» γράφει ο Θανάσης Γιαλκέτσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την 13.2.2021.

«Μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση έχει να κάνει με τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την εξάλειψη της ομοφοβίας, την προστασία των παιδιών, την ουσιαστική οικολογία, τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, την εκ νέου θέσπιση εργασιακών δικαιωμάτων και τη δικαιοσύνη για όλους, πάντοτε σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, στα πλαίσια της εποχής μας...» γράφει στην ίδια εφημερίδα ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στο Κίνημα Αλλαγής.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσίαση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. του προγράμματος που συνέταξε η ορισθείσα ομάδα με συντονιστή τον Γιώργο Σταθάκη έδωσε αντικειμενικά μια σημαντική ώθηση στους σχεδιασμούς για τη τεκμηρίωση και ωρίμανση της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Το πρόγραμμα αναλύει διεξοδικά την τριπλή παγκόσμια κρίση, την παγκοσμιοποίηση και τις καπιταλιστικές ανισότητες, τις διαρκείς κρίσεις του νεοφιλελευθερισμού, τις πολιτικές προτεραιότητες της Αριστεράς... και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιλογές για:

- Την ποιοτική αναβάθμιση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ.

- Το προοδευτικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

- Τη ριζική αλλαγή στην Ευρώπη και τη νέα δυναμική για μια ισχυρή, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη.

- Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία, με έμφαση στην προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στην κρίση.

- Το κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος, ειδικά στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - στο πεδίο της αλληλεγγύης - στον βαθύ εκδημοκρατισμό των αρμών της εξουσίας.

- Τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

- Την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση.

- Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τον ριζικό μετασχηματισμό και την αποκέντρωση του κράτους, τα ανθρώπινα και ψηφιακά δικαιώματα, τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς και την πολιτική τους έκφραση.

Η ανακοίνωση του προγράμματος διευκόλυνε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, να τονίζει στην ίδια εφημερίδα ότι «...αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη της συγκρότησης ενός νέου αισθήματος του συνανήκειν που θα δημιουργήσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ένα αίσθημα που δεν θα οικοδομείται γύρω από υποσχέσεις...αλλά γύρω από στόχους που καθορίζονται από την κοινότητα των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων... Είναι ακριβώς αυτοί οι στόχοι και όχι οι υποσχέσεις που συγκροτούν τον ελάχιστο παρονομαστή για την προοδευτική διακυβέρνηση...».

Ενστάσεις

Εδώ όμως εγείρονται και οι ενστάσεις. Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μετάφραση αντιπολιτευτικής θεματολογίας, συνειδητοποίησης των εξελίξεων της εποχής, κοινωνικής συνοχής, «μη ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, είσαι με εμάς ή με τους άλλους...», σημειώνει ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο Δημήτρης Οικονόμου, αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μεταφράζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παρασκήνιο : «...ένα εναλλακτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μη προνομιούχων, αντιστροφής των ανισοτήτων, νέων ευκαιριών, στήριξης της εργασίας, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θωράκισης της δημοκρατίας και των θεσμών της, με την υποστήριξη και συμμετοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, σε μια μόνιμη αμφίδρομη σχέση τους με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους...» και επισημαίνει: «... δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συντήρηση της συντήρησης». Ο Θανάσης Γιαλκέτσης εξηγεί ιδεολογικά τις ενστάσεις: «...Στις τελευταίες δεκαετίες είδαμε προοδευτικές, αριστερές, κεντροαριστερές συμμαχίες να βρίσκονται κατά περιόδους στις κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Υποχρεώθηκαν αργά ή γρήγορα να αναδιπλωθούν... να αποδεχτούν τις συστημικές επιταγές της ανταγωνιστικότητας που προτάσσει η παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, με αντιστάθμισμα ορισμένα συμπονετικά μέτρα...» και καταλήγει : «Η προοδευτική διακυβέρνηση παίρνει το αληθινό νόημά της όταν κατορθώνει να τιθασεύσει τον καπιταλισμό και να τον υποτάσσει, όσο το δυνατόν, στη δημοκρατική βούληση. Την αναζητούμε, αλλά δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα».

Οι ενστάσεις παίρνουν λοιπόν και πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Χωρίς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν σχηματίζεται προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική και, ταυτόχρονα, για να φανεί στον ορίζοντα, πρέπει να αναδεικνύεται κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που να έχει τη βούληση να υποστηρίξει ριζοσπαστικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα – στα δημόσια αγαθά. Το πρόβλημα δείχνει πολύ δύσκολο.

Η μάχη των ιδεών και η χαμένη εμπιστοσύνη

Δεν πρέπει όμως να χαθούμε στη μετάφραση. Γνωρίζουμε πια πολύ καλά ότι για να υπάρξει προοδευτική πλειοψηφία δεν αρκεί η οργή προς τη δεξιά διακυβέρνηση. Πρέπει να κερδίσουμε και τη μάχη των ιδεών και τη χαμένη εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις, στις εξαγγελίες. Χρειάζεται να πείσουμε. Κι αυτό κατακτάται επίπονα, καθώς οι πολίτες για να πεισθούν θέλουν «να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» ή, για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ, «τι ωφελεί να περιγράφουμε μια τραγική κατάσταση αν δεν αναλύσουμε διεισδυτικά γιατί φτάσαμε ώς εδώ και κυρίως πώς θα ξεπεράσουμε την τραγική πραγματικότητα...». «Δεν φτάνει να μην θέλουν τη Ν.Δ., πρέπει να προτιμούν εσένα», γράφει ο Μπάμπης Γεωργούλας στην Εποχή και εξηγεί: «... να έχεις την ικανότητα να προσδιορίζεις με ακρίβεια και να εκφράζεις με επάρκεια τις προσδοκίες εκείνων στους οποίους θα απευθυνθείς, κυρίως τις προσδοκίες που έχουν εκείνοι από εσένα».

Πρέπει λοιπόν να προηγηθούν :

-  Η επαρκής ανάλυση των αίτιων που δεν επέτρεψαν μεταπολιτευτικά να εκπληρωθούν οι προγραμματικοί στόχοι της προοδευτικής διακυβέρνησης. Να εντοπιστούν τα λάθη, οι αστοχίες, οι παραλείψεις, οι αυταπάτες.

- Η διαφορετικότητα των καθηκόντων της προοδευτικής διακυβέρνησης από εκείνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. (που κυρίως ήταν η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή κηδεμονία των δανειστών της, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στο κράτος πρόνοιας, με μεροληψία υπέρ των πιο αδύναμων).

- Η προεκλογική παρουσίαση των σημαντικών προγραμματικών συγκλίσεων των δυνάμεων που επιθυμούν την προοδευτική διακυβέρνηση, με τολμηρή αυτοκριτική όλων για όσα πλήγωσαν στο παρελθόν και με τεκμηρίωση ότι δεν θα επαναληφθούν τραυματικές συμπεριφορές, αναδιπλώσεις, αναντιστοιχία θεωρίας - πράξης στη διάρκεια της συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης...

Προετοιμασία για τη διακυβέρνηση

Με τα δεδομένα αυτά και εν μέσω απίθανων κυβερνητικών παλινωδιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών, παταγώδους αποτυχίας του γαλάζιου «επιτελικού» κράτους, απροκάλυπτης αυταρχικής στροφής στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι πολιτικές διεργασίες θα γίνονται με πιο ξεκάθαρες τις προγραμματικές συγκλίσεις και αποκλίσεις των κομμάτων, που θα υποχρεωθούν να πάρουν σαφή θέση στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.

Βρισκόμαστε λοιπόν στη φάση της προετοιμασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας στην επόμενη ιστορική περίοδο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, έστειλε το μήνυμα σε όλες τις δυνάμεις του κόμματος να εργαστούν συντεταγμένα σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους και, «παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., να υλοποιήσουμε τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας παντού, να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών, με στόχους τη συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης και την προώθηση της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης...». Ο Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτκη Κόντρα, συμπληρώνει: «... Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα με στόχο να αναδειχθεί σε ραχοκοκαλιά της επόμενης προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης. Θα το καταφέρει εφόσον παραμένει δύναμη συνέπειας λόγων και έργων. Από κεί και πέρα, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Και θα είναι μια ευκαιρία για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο...».

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL