Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.3°C11.1°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C8.3°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
2.8°C9.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.6°C11.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
7.0°C7.0°C
1 BF 87%
Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι μαύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι μαύρο

Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η προπαγάνδα που αναπτύχθηκε την περίοδο της διακυβέρνησής μας είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι προσωρινό στην πολιτική ζωή της χώρας ή μήπως είναι κάτι πιο βαθύ, που έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά;

Σίγουρα δεν είναι ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο. Υπάρχουν διαβαθμίσεις, διότι οι πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν μαζί μας δεν είναι συγγενείς και σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται οι θέσεις τους και η κριτική τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο οξείες κι αν είναι.

Κάθε πολιτική δύναμη κρίνει και κρίνεται από:

α. Πώς εκτιμά τον ιστορικό χρόνο που διανύουμε.

β. Πώς επιτυγχάνει να ορίσει τον γεωπολιτικό χώρο στον οποίο συγκροτεί το πολιτικό της σχέδιο.

Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν εκπληρώνονται, απλώς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό το έλλειμμα ενυπάρχει μέσα στο πολιτικό μας σύστημα.  Ίσως είναι από τις αιτίες του φαινομένου που αποκαλούμε «κρίση του πολιτικού συστήματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο ιστορικός χρόνος προσδιορίζεται από το φαινόμενο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης που συνίσταται στην υπερσυσσώρευση πλούτου με απόλυτη ηγεμονία του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου.

Η δράση και η ισχύς του υπερβαίνουν τη θεσμική δυνατότητα κάθε χώρας. Καμιά δεν μπορεί, στον βαθμό που θα ήθελε, να τις θέσει υπό τον έλεγχό της. Ακόμη και μεγάλες κρατικές οντότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Αριστεράς που συμμετέχουν στο κόμμα Ευρωπαϊκή Αριστερά εκτιμούν πως δεν μπορεί κανένα κόμμα μόνο του και μια χώρα μόνη της να σχεδιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική για ριζικές αλλαγές κοινωνικού μετασχηματισμού, να αλλάξει δηλαδή θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σημερινού καπιταλισμού.

Θεωρούμε ότι η Ευρώπη αποτελεί το ελάχιστο πεδίο στο οποίο έχουμε αυτή τη δυνατότητα και παλεύουμε για να την καταστήσουμε έναν ενιαίο δημόσιο χώρο οικονομικό, κοινωνικό, δημοκρατικό και πολιτικό, παράγοντα παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα υπόδειγμα για την Αριστερά όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αντίπαλοί μας και οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε και εμείς.

Οι πρώτοι και πιο επικίνδυνοι αντίπαλοί μας είναι οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.  Έχουν κάνει τα πάντα για να μας υποτάξουν. Ενεργοποιούν δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας για να ακυρώσουν όσα βήματα κάναμε την περίοδο της διακυβέρνησής μας και για να εμποδίσουν να επαναληφθεί η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αυτοί, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ως τον κύριο εκφραστή των επιθυμιών τους, συγκροτούν σε ένα μαύρο μέτωπο την κυρία αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική συμπαράταξη.

Πρακτικά δεν έχουν καμιά αναστολή να στηρίζουν τη Ν.Δ., αφού η ίδια έχει δηλώσει ότι είναι διαθέσιμη. Δεν έχουν καμιά αναστολή να τη στηρίζουν ακόμη κι αν είναι μπλεγμένη σε σκάνδαλα, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές που παραβιάζουν διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Το φαινόμενο αυτό ευδοκιμεί σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο άλλωστε ανήκουν.

Στην αντιΣΥΡΙΖΑ πρακτική και προπαγάνδα έχουν προσκολληθεί και δυνάμεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτό δείχνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικού προσανατολισμού. Αντίστοιχα προβλήματα στρατηγικού προσανατολισμού διαπιστώνονται και στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.  Όμως δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να καταχωρηθεί ως αντιΣΥΡΙΖΑ δύναμη. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ σοβαρά παραδείγματα συνεργασίας ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο με σοσιαλιστικά κόμματα ευρωπαϊκών χωρών, όπως σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Σε αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική ρητορική επιδίδεται πολύ συχνά και το ΚΚΕ. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται σε ένα ενιαίο μέτωπο αντιΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Η πολιτική πρακτική του ΚΚΕ προέρχεται από διαφορετικές στρατηγικές επιλογές. Δεν θεωρεί ότι η Ευρώπη αποτελεί το ελάχιστο πεδίο στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε αξιόπιστη στρατηγική και φυσικά δεν κατανοεί τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι όποιος δεν είναι ενταγμένος στο δικό του σχέδιο είναι εχθρός του. Αυτή η αντίληψη δυσκολεύει τη μονιμότερη προσέγγιση και δημιουργεί τριβές μέσα στο μαζικό κίνημα. Η σημερινή πραγματικότητα θα μας θέσει σε σοβαρά και ιστορικά διλήμματα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Το ΜέΡΑ25 ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι πρέπει να κάνει πιο συγκρουσιακή την πολιτική του. Επίκεντρό της, η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Δεν σταθμίζει ορθά ούτε σήμερα τους συσχετισμούς δυνάμεων. Επίσης, ότι δεν είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά υπέρ της δημοκρατικής εμβάθυνσης στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Με αυτή την εκτίμηση δεν μπορεί κανείς να το κατατάξει σε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όσο σκληρή κι αν είναι η κριτική που μας ασκεί.

Το σημαντικότερο όμως φαινόμενο δεν είναι οι αντιπαραθέσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά οι αντιπαλότητες που αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς κοινωνικής διαμεσολάβησης, δηλαδή στο συνδικαλιστικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στα κινήματα νεολαίας, τα κινήματα για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, στο αυτοδιοικητικό κίνημα.

Εκεί αναπτύχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και σήμερα μια αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική στάση. Αυτή είναι σε ευθεία συνάρτηση με τις πολιτικές δυνάμεις από τις οποίες προέρχονται τα στελέχη και όχι με την πολιτική που άσκησε ή ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει μια ευθεία σύνδεση με τα πολιτικά κόμματα, γεγονός που αλλοιώνει και τη συλλογική βούληση της κοινωνικής κατηγορίας που κάθε φορέας εκπροσωπεί.

Άλλοι δεν παίρνουν αποστάσεις από τις συντηρητικές και αυταρχικές πολιτικές πρακτικές και άλλοι δεν συμμερίζονται την ανάγκη να αγωνιστούν για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό δημοκρατικό, κοινωνικό και οικονομικό χώρο, ενώ τα φαινόμενα παραγοντισμού είναι έντονα και συνθέτουν το έλλειμμα στρατηγικής και συντηρούν την κρίση αξιοπιστίας αυτών των φορέων κοινωνικής διαμεσολάβησης.

Εδώ καταγράφεται και η αναντιστοιχία της πολιτικής μας επιρροής με την επιρροή μας σε αυτούς τους θεσμούς.

Ο διάλογος μέσα σε αυτούς τους χώρους πρέπει να είναι επίμονος και διαρκής. Για να αναπτυχθεί αυτός ο διάλογος, απαιτείται η διακριτή παρουσία δυνάμεων που βλέπουν την κάθε κοινωνική κατηγορία στην οποία ανήκουν ως κομμάτι της αντίστοιχης ευρωπαϊκής. Οι εργαζόμενοι ως κομμάτι του συνόλου των εργαζομένων στην Ευρώπη, οι αγρότες και οι επαγγελματίες επίσης, το ίδιο και οι επιστήμονες και ούτω καθεξής.

Η ανάγκη αυτού του διαλόγου είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Στον βαθμό που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τον αναπροσανατολισμό και τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας του μαζικού κινήματος συμβάλλουμε στην υπέρβαση της κρίσης που υπάρχει στο μαζικό κίνημα και σχεδόν στο σύνολο των θεσμών κοινωνικής διαμεσολάβησης.

Στα Κοινοβούλια, εθνικό και ευρωπαϊκό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κοινωνία και στους θεσμούς της ο διάλογος είναι μια σκληρή μάχη και σε κάθε περίπτωση αποτυπώνει τον χαρακτήρα της φυσιογνωμίας μας και των προγραμματικών μας στόχων.

Αν το κατορθώσουμε, ο δρόμος ανοίγει και ο λαός θα χρεώσει την τύχη της χώρας στις δυνάμεις της προόδου στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά και τον εμπνευστή τους.

 

* Ο Στέλιος Παππάς είναι τέως πρόεδρος ΟΑΣΘ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL