Μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην έχουν βρει ακόμη κοινή γραμμή για το πώς θα αντιμετωπίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία, για να μην καταρρεύσει εντελώς. Χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ανήγγειλε ότι θα δοθούν πιστώσεις 1,6 δισ. ευρώ στο Κίεβο, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει να καταπολεμά τη διαφθορά και θα μειώσει τις κρατικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ρεν.
Συνολικά η Ε.Ε. προτίθεται να δώσει στην Ουκρανία 11 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. θα είναι η πρώτη δόση. Όμως ο όρος της μείωσης των επιδοτήσεων είναι εκρηκτικός για τα ουκρανικά νοικοκυριά και μέχρι και ο Ρεν παραδέχεται ότι μπορεί να έχει «κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις». Οπότε δεν αποκλείεται καθόλου μια διασταλτική ερμηνεία του ή η παραπομπή του στο μέλλον, καθώς η Ε.Ε. θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένων των δραματικών εξελίξεων, να καταφέρει η Ουκρανία να σταθεροποιηθεί οικονομικά».
Επιπλέον, η Ε.Ε. αναμένει από την Ουκρανία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεσμεύεται να εκταμιεύσει τα πρώτα 600 εκατομμύρια ευρώ μόλις αυτές ολοκληρωθούν.
Ε.Ε.: Κυρώσεις και ενεργειακή απεξάρτηση
Σήμερα, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η οποία αρχικά είχε συγκληθεί για θέματα ενέργειας και κλίματος, πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η διαχείριση της κρίσης με τη Ρωσία και πιθανώς η επιβολή επιπλέον κυρώσεων.
Επίσης οι 28 θα συζητήσουν πώς μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θεωρητικά είναι έτοιμοι να υπογράψουν το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία.
Θύμα της κρίσης και το... Ευρωμπάσκετ
Κανονικά τα ουκρανικά γήπεδα θα φιλοξενούσαν το Ευρωμπάσκετ του 2015, ωστόσο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μάρκιαν Λιουμπκίβσκι, δήλωσε χθες ότι δεν είναι δυνατόν να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση «μέσα σ' αυτό το δύσκολο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον». Η FIBA, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, δηλώνει ότι δεν ξέρει τίποτε για την υπαναχώρηση των Ουκρανών, ενώ η Γερμανία, η Πολωνία και βαλτικές χώρες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορούν να αναλάβουν αυτές το Ευρωμπάσκετ, ενδεχομένως και από κοινού.