«Η Άλλη Ευρώπη με το Τσίπρα» αποτελεί το ενωτικό ψηφοδέλτιο της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς για τις Ευρωεκλογές σε μια χώρα που μέσα σε λίγες ημέρες είδε την ψήφιση μιας κυβέρνησης με επικεφαλής έναν νεαρό πρωθυπουργό που πήρε την ψήφο του Κοινοβουλίου χωρίς να έχει καμία λαϊκή εντολή και χωρίς να έχει παρουσιάσει στοιχειώδεις προγραμματικές αρχές.
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ρέντσι επιτάχυνε την ενωτική διαδικασία ανάμεσα στις διάφορες ψυχές της Αριστεράς και των κινημάτων. Το «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» κατάφερε να ενώσει μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες την κατακερματισμένη κοινωνική και πολιτική Αριστερά. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να έχει μείνει έξω από το ενωτικό εγχείρημα, ενώ την ίδια στιγμή η δυναμική του έχει αρχίσει να επηρεάζει τόσο τις μειοψηφίες του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Γκρίλο.
«Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» ολοκληρώνει την ανακοίνωση των πέντε περιφερειακών ψηφοδελτίων της και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη συγκέντρωση των 150.000 υπογραφών που χρειάζονται για να κατέβει στις εκλογές σε μια πολιτική μάχη για την αναγνωσιμότητά της. Η πρώτη δημοσκόπηση που συμπεριέλαβε το «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» έδωσε στο εγχείρημα 7,2%, τροφοδοτώντας τον ενθουσιασμό ότι θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές ακόμη και στους νομούς της χώρας με πολύ μικρό πληθυσμό. Τα πέντε ψηφοδέλτια θα συμπεριλάβουν ακτιβιστές και στελέχη από τις συλλογικότητες και τα κινήματα που δραστηριοποιούνται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στοιχηματίζοντας στην αναδιοργάνωση της κοινωνίας των πολιτών από τα κάτω, που θα συμπληρωθούν με υποψηφιότητες που προτείνονται από τα κόμματα που στηρίζουν το ψηφοδέλτιο.
Το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητα των Ιταλών, αφού πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών στήριξης στις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, τις συνοικίες των μεγαλουπόλεων, τα πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας.
Στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, η οργανωτική Επιτροπή του ψηφοδελτίου Τσίπρα αιφνιδιάστηκε από τη συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη της συνεδρίαση καθώς επαναλήφθηκε το σενάριο που βίωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο Θέατρο Βάλε της Ρώμης. Η μεγάλη αίθουσα του ιστορικού Arci στο Κορβέτο είχε γεμίσει στην ώρα της, αφού τα 250 καθίσματα αποδείχθηκαν λίγα. Σχεδόν άλλα τόσα άτομα παρέμειναν όρθια μέσα στην αίθουσα, ενώ δεκάδες παρακολούθησαν την εκδήλωση... από τον δρόμο!
Εντυπωσιακή ήταν συμμετοχή του κόσμου στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Τσίπρα Ρώμης» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Βάλε την Κυριακή πρωί, στις 23 Φεβρουαρίου. Το ιστορικό θέατρο, που έχουν καταλάβει ακτιβιστές από το 2011, είχε γεμίσει για μια ακόμη φορά, προκαλώντας τον ενθουσιασμό όλων, ενώ ανακοινώθηκε και η δημιουργία νέων ενωτικών επιτροπών σε πολλές συνοικίες της Ρώμης.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν επιτροπές στην Περούτζια και τη Σιένα, όπου η δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε η επιτροπή διάρκεσε έως τα... μεσάνυχτα! Η Αριστερά Οικολογία Ελευθερία διοργάνωσε δύο πετυχημένες εκδηλώσεις στην Ανκόνα και τη Φλωρεντία, όπου έχουν δραστηριοποιηθεί ήδη σύλλογοι, οργανώσεις και κόμματα για την πανηγυρική παρουσίαση της ενωτικής επιτροπής. Στην εκδήλωση στη Φλωρεντία συμμετείχε και ο Γάλλος φιλόσοφος Υβ Τσαρλς Ζαρκά, εκδότης του περιοδικού «Les Cites».
Στη Νότια Ιταλία η δημιουργία επιτροπών συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τη δημιουργία μιας μεγάλης ενωτικής επιτροπής στη Νάπολη.
Στην Κατάνια της Σικελίας η Κομμουνιστική Επανίδρυση πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια εκδήλωση με τον Φάμπιο Αμάτο, υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος και συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΕΑ, και τον υπογράφοντα. Τη βραδιά όμως «έκλεψαν» οι παρεμβάσεις από μια ομάδα νέων που είχε καταλάβει το επίτιμο ελληνικό προξενείο της Κατάνια στον απόηχο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ομάδα αυτή των νέων φαίνεται να αποτελεί το πιο κινηματικό τμήμα της επιτροπής.