Το σενάριο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανόν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στην Ιταλία μετά τη συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανάμεσα στον νεόκοπο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι και τον "παλαίμαχο" Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι δύο ορκισμένοι εχθροί της κυβέρνησης Λέτα συμφώνησαν στο πώς θα διεκδικήσουν τη διαδοχή της κυβέρνησης της "πλατιάς συμμαχίας": με έναν εκλογικό σύστημα "α λα ισπανικά", που θα προσφέρει πριμ εδρών στο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που θα ξεπερνά το 35%. Εάν δεν υπάρξει νικητής, θα πραγματοποιηθεί μια μονομαχία κατά τα "γαλλικά" πρότυπα, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ή συνασπισμούς να διεκδικούν το πριμ του 15% των εδρών μετά από δύο εβδομάδες. Μέθοδος που εκτιμάται ότι θα αποκλείσει τις κυβερνήσεις των "πλατιών συμμαχιών". Ο νέος νόμος καταργεί τον σταυρό προτίμησης, έχοντας τα ψηφοδέλτια κλειστά από τα κόμματα, προβλέπει έως οκτώ υποψηφίους για κάθε περιφέρεια και όριο 5% για τις συμμαχίες κομμάτων ή 8% για τα κόμματα που θα διεκδικήσουν αυτόνομα την ψήφο.
Η συνάντηση Ρέντσι και Μπερλουσκόνι πυροδότησε κύμα αντιδράσεων ανάμεσα στα στελέχη και τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον πρώην υφυπουργό των Δημοκρατικών Στέφανο Φασίνα να δηλώνει ότι αισθάνεται "ντροπή", γιατί "νομιμοποιήσαμε για τρίτη φορά τον Καβαλιέρε".
Ο Ρέντσι ξεκίνησε χθες κύκλο συνομιλιών με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, στοχεύοντας στην άμεση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, αποφεύγοντας να αναφερθεί όμως στην ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μετά την αλλαγή του, δεδομένου ότι ο "αρχιτέκτονας" της κυβέρνησης Λέτα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζιόρζιο Ναπολιτάνο, αποστρέφεται οποιαδήποτε σκέψη για εκλογές.
Ο Μπερλουσκόνι, που προσπαθεί να ανακτήσει τους ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν για "χάρη" του Αντζελίνο Αλφάνο, στοιχηματίζει στην πτώση της κυβέρνησης Λέτα και στις πρόωρες εκλογές θέτοντας ως επικεφαλής της ιταλικής Δεξιάς την κόρη του και πρόεδρο του "μιντιακού" ομίλου του, Μαρίνα.