Live τώρα    
Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα / Ο Τραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια για μια μόνιμη θέση - Τι αναφέρει το καταστατικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα / Ο Τραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια για μια μόνιμη θέση - Τι αναφέρει το καταστατικό

(EPA/HAITHAM IMAD)

Ένα προσχέδιο καταστατικού που εστάλη σε περίπου 60 χώρες από την αμερικανική διοίκηση καλεί τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν το πόσο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά, εάν θέλουν η συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα να διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια, σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Του συμβουλίου θα προεδρεύει εφόρου ζωής ο Τραμπ και θα ξεκινήσει με τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα και κατόπιν θα επεκταθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει άλλες συρράξεις, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής από προσχέδιο του Καταστατικού που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

Η θητεία των κρατών μελών θα περιορίζεται στα τρία χρόνια, εκτός κι αν καταβάλουν το καθένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες του Συμβουλίου και να κερδίσουν μια μόνιμη συμμετοχή, λέει η επιστολή.

«Αυτό απλά προσφέρει μόνιμη ιδιότητα μέλους σε χώρες εταίρους που επιδεικνύουν βαθιά δέσμευση στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία», επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε μια ανάρτηση στο Χ.

O πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα πως συμφώνησε καταρχήν στην πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ για συμμετοχή της χώρας του στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ο Κάρνεϊ ανέφερε πως ο Τραμπ ανέφερε αυτήν την ιδέα σε εκείνον πριν από λίγες εβδομάδες με τον επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης να λέει ότι ο Καναδάς θα κάνει ό,τι μπορεί για να απαλύνει τον πόνο στη Γάζα.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει όλες τις λεπτομέρειες για τη δομή, πως θα λειτουργεί αυτό, τι χρηματοδότηση θα υπάρχει…», είπε ο Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους από την Ντόχα.

«Θα τα επεξεργαστούμε αυτά τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε την πρόσκληση Τραμπ στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο Συμβούλιο για την Ειρήνη στη Γάζα, σήμερα από το Καίρο.

«Επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Πρόεδρο Trump να καταστεί ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Ειρήνης. Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλα τα σχετικά έγγραφα. Όπως γνωρίζετε, η σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης είναι σύμφωνη με την απόφαση 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της οποίας η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος, ψήφισε θετικά. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ όλων των πρωτοβουλιών που προάγουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και, στο πλαίσιο αυτό, θα συντονιστούμε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με άλλους σημαντικούς φίλους και συμμάχους, όπως η Αίγυπτος», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μονάχα η Ουγγαρία, ο ηγέτης της οποίας είναι ένας στενός σύμμαχος του Τραμπ, αποδέχθηκε αδιαμφισβήτητα την πρόσκληση, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε σε περίπου 60 κράτη και άρχισε να αποστέλλεται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χθες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Άλλες κυβερνήσεις εμφανίστηκαν διστακτικές στο να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις, αφήνοντας αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες ανώνυμα σχετικά με τον αντίκτυπο στο έργο των Ηνωμένων Εθνών.
 

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σε επίσκεψη στη Νότια Κορέα, είπε σε δημοσιογράφους πως η χώρα της είναι «έτοιμη να συνεισφέρει», αν και δεν είναι σαφές εάν αναφερόταν συγκεκριμένα στη Γάζα ή σε μια ευρύτερη ειρήνη.

Η θητεία του Συμβουλίου Ειρήνης εξουσιοδοτήθηκε μονάχα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έως το 2027 και επικεντρώνονταν αποκλειστικά στον πόλεμο στη Γάζα.

«Σκοτεινές Εποχές»

Η ενσωμάτωση ενός «καταστατικού» στην επιστολή-πρόσκληση ήγειρε ανησυχίες μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι θα μπορούσε να υπονομεύει το έργο των ΗΕ, τα οποία ο Τραμπ κατηγορεί ότι δεν στηρίζουν τις προσπάθειές του να τερματίσει συρράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρόκειται για τα Ηνωμένα Έθνη του Τραμπ που αψηφούν τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των ΗΕ», επισήμανε ένας διπλωμάτης.

Άλλοι τρεις διπλωμάτες δυτικών χωρών είπαν πως φαίνεται πως θα υπονόμευε τα Ηνωμένα Έθνη εάν προχωρούσε.

Άλλοι τρεις διπλωμάτες και μία ισραηλινή πηγή ανέφεραν πως ο Τραμπ ήθελε το Συμβούλιο Ειρήνης να έχει τελικά έναν ευρύτερο ρόλο πέραν της Γάζας και θα επόπτευε τους άλλους πολέμους που ο Τραμπ έχει πει πως έχει διευθετήσει.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Αυστραλίας, Καναδά, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεγάλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Το να κηρυχθεί αυτή η διαρκής ειρήνης απαιτεί ρεαλιστική κρίση, λογικές λύσεις και το θάρρος να απομακρυνθούμε από προσεγγίσεις και θεσμούς που πολύ συχνά έχουν αποτύχει», λέει το έγγραφο.

Σε μια πιθανή νύξη προς τα Ηνωμένα Έθνη, το έγγραφο προσθέτει ότι υπήρχε μια «ανάγκη για ένα πιο επιδέξιο και αποτελεσματικό διεθνές σώμα οικοδόμησης της ειρήνης».

Ο Τραμπ λέει στην επιστολή ότι το Συμβούλιο θα συγκληθεί στο εγγύς μέλλον προσθέτοντας: «Αυτό το συμβούλιο θα είναι μοναδικό, δεν θα έχει υπάρξει τίποτα σαν αυτό».

Σε δημόσιες δηλώσεις, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε άμεσα στο σχέδιο, όμως επισήμανε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μοναδικός θεσμός με την ηθική και νόμιμη δυνατότητα να φέρνει κοντά κάθε έθνος, μικρό ή μεγάλο.

«Και εάν το αμφισβητήσουμε αυτό.. θα γυρίσουμε πίσω, σε πολύ, πολύ σκοτεινές εποχές», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο Sky News, προσθέτοντας πως εναπόκειται σε κάθε κράτος να αποφασίσει τι θα κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0