Live τώρα    
Καύσωνας / Η Γαλλία κλείνει σχολεία, η Ιταλία περιορίζει την εργασία σε εξωτερικούς χώρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας / Η Γαλλία κλείνει σχολεία, η Ιταλία περιορίζει την εργασία σε εξωτερικούς χώρους

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΥΡΩΠΗ
ANGELO CARCONI/epa

Ο καύσωνας πλήττει την Ευρώπη και αρκετές ιταλικές περιφέρειες απαγόρευσαν την εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, η Γαλλία έκλεισε δεκάδες σχολεία, ενώ η Ισπανία επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ως τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι ισπανικές αρχές διερευνούσαν εάν ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή το Σαββατοκύριακο στη Βαρκελώνη προκλήθηκε από τον καύσωνα και τα συνδικάτα κατηγόρησαν τη ζέστη για τον θάνατο τη Δευτέρα ενός 47χρονου άνδρα σε εργοτάξιο κοντά στην Μπολόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, θερμαινόμενη με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, με ακραία κύματα καύσωνα να εμφανίζονται νωρίτερα μέσα στο έτος και να επιμένουν και τους επόμενους μήνες.

«Αυτό που είναι εξαιρετικό, και θα τόνιζα εξαιρετικό αλλά όχι πρωτοφανές, είναι η εποχή του χρόνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Clare Nullis.

«Είμαστε στην αρχή του Ιουλίου και βλέπουμε επεισόδια ακραίας ζέστης που κανονικά θα βλέπαμε αργότερα το καλοκαίρι.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη Μεσόγειο Θάλασσα τείνουν να «ενισχύουν τις ακραίες θερμοκρασίες σε χερσαίες περιοχές», είπε.
Η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν έως και 6 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από το συνηθισμένο για την εποχή του χρόνου, φτάνοντας σε ρεκόρ έως και 30°C (86°F) στις Βαλεαρίδες Θάλασσα της Ισπανίας, καθώς ένας θόλος θερμότητας παγίδευσε τον ζεστό αέρα πάνω από την Ευρώπη, δήλωσε ο μετεωρολόγος της χώρας AEMET.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ισπανία κατέγραψε τον πιο ζεστό Ιούνιο τον περασμένο μήνα, με μέση θερμοκρασία 23,6°C, δήλωσε η AEMET.
Ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει ένα κλιματιζόμενο «κλιματικό καταφύγιο» στη νότια Μάλαγα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της IFRC, Τομάσο Ντέλα Λόνγκα, για να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις καυστικές θερμοκρασίες.

Η ακραία ζέστη σκοτώνει έως και 480.000 ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Swiss Re, η οποία σημειώνει ότι αυτό υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό θυμάτων από πλημμύρες, σεισμούς και τυφώνες.

Η ζέστη αναμενόταν να κορυφωθεί στη Γαλλία την Τρίτη, φτάνοντας 40-41 βαθμοί Κελσίου σε ορισμένες περιοχές και 36-39 βαθμοί Κελσίου σε πολλές άλλες, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France. Δεκαέξι τμήματα θα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από το μεσημέρι, με 68 στο δεύτερο υψηλότερο.

Περίπου 1.350 σχολεία έκλεισαν πλήρως ή μερικώς, από περίπου 2.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.
Ο τελευταίος όροφος του Πύργου του Άιφελ θα είναι κλειστός την Τρίτη και την Τετάρτη, με τους επισκέπτες να συμβουλεύονται να πίνουν άφθονο νερό.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα σε 17 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Μιλάνου και της Ρώμης.

Στη Σικελία, μια 53χρονη γυναίκα με καρδιακή πάθηση πέθανε ενώ περπατούσε στην πόλη Μπαγκερία, ανέφεραν πρακτορεία ειδήσεων, πιθανώς από θερμοπληξία.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων αποτελούν βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής, με την αποψίλωση των δασών και τις βιομηχανικές πρακτικές να αποτελούν άλλους παράγοντες που συμβάλλουν. Η περασμένη χρονιά ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

«Ακούμε συνεχώς για την κλιματική αλλαγή.» «Νομίζω ότι σίγουρα το νιώθουμε τώρα», δήλωσε ο Omar Bah, εργαζόμενος σε εταιρεία ενοικίασης στο Λονδίνο, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 32 βαθμούς Κελσίου. «Όταν ήμουν νεότερος, το καλοκαίρι δεν ήταν έτσι».

Σε όλη την Ευρώπη, οι τουρίστες αναζητούσαν επίσης τρόπους να δροσιστούν. «Ξυπνούσαμε όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βγούμε έξω όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε το απόγευμα», δήλωσε στο Παρίσι η Susana Leivonen, μια 45χρονη από τη Φινλανδία. Η οικογένεια ήταν προετοιμασμένη με νερό και αντηλιακό και σχεδίαζε να αναζητήσει ανάπαυλα σε καταστήματα ή να κάνει έναν απογευματινό υπνάκο.

Οι καύσωνες έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, καθώς οι αγρότες στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινούν τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, με πολλούς να εργάζονται όλη τη νύχτα για να αποφύγουν τις μέγιστες θερμοκρασίες το απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0