Η ακραία ζέστη είναι η νέα κανονικότητα, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, ενώ σπεύδει να υπογραμμίσει την ανάγκη για «φιλόδοξες» πρωτοβουλίες για το κλίμα.
«Η ακραία ζέστη δεν είναι πλέον ένα σπάνιο φαινόμενο - έχει γίνει το νέο φυσιολογικό. Το βιώνω από πρώτο χέρι στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης. Ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο θερμός και πιο επικίνδυνος - καμία χώρα δεν έχει ανοσία. Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία για το κλίμα τώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, την ώρα που οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.
Σύμφωνα με το Politico καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα, το ενδεχόμενο θανάτων λόγω ζέστης τις επόμενες ημέρες είναι υπαρκτό. «Η νότια Ευρώπη βρίσκεται στη μέση ενός σφοδρού καύσωνα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 46 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Ουέλβα της Ισπανίας, θερμοκρασία που αποτελεί ρεκόρ για τον Ιούνιο.
Extreme heat is no longer a rare event — it has become the new normal.
— António Guterres (@antonioguterres) June 30, 2025
I'm experiencing it firsthand in Spain during the Financing for Development Conference.
The planet is getting hotter & more dangerous — no country is immune.
We need more ambitious #ClimateAction now.
Την ίδια στιγμή Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν υψηλές θερμοκρασίες και κίνδυνο για πυρκαγιές. Ταυτόχρονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση τη Δευτέρα, ζητώντας ουσιαστικότερη δράση για να σταματήσουν δεκάδες χιλιάδες «περιττοί και σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμοι θάνατοι».
«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα έχουμε καύσωνα, αλλά πόσους θα βιώσουμε φέτος και πόσο θα διαρκέσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και την υγεία στον ΠΟΥ Marisol Yglesias Gonzalez.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καύσωνας στοιχίζει κάθε χρόνο περισσότερες από 175.000 ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα αυξηθούν απότομα εάν δεν ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον έρευνα του ΠΟΥ για το 2022, έδειξε ότι μόλις 21 από τις 57 χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν ότι διαθέτουν εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία λόγω καύσωνα. Από αυτές, οι 14 ήταν στην ΕΕ.
«Οι χώρες υστερούν στην προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους και στην πρόληψη της έκθεσης στη ζέστη μέσω καλύτερου αστικού σχεδιασμού, δήλωσε η Marisol Yglesias Gonzalez.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για καύσωνα.
Σύμφωνα με το Politico «η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε παράκτιες πόλεις κοντά στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στην Τουρκία, κυρίως λόγω πυρκαγιάς κοντά στη Σμύρνη.
» Στην Αλβανία, 26 πυρκαγιές αναφέρθηκαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ενώ στη Σερβία, οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η περασμένη Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα από την έναρξη των καταγραφών τον 19ο αιώνα».
Όσον αφορά στη Γερμανία την Τρίτη καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα του έτους, με θερμοκρασίες που φθάνουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ωστόσο, η αυριανή μέρα αναμένεται ακόμη πιο ζεστή, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κατάρριψης του ρεκόρ όλων των εποχών στη χώρα. Τον Ιούλιο του 2019 ο υδράργυρος έφτασε τους 41,2 βαθμούς στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Παράλληλα, σύμφωνα με το climatebook.gr καταγράφεται ιστορικό κύμα καύσωνα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Στις 28 Ιουνίου 2025, η νοτιοδυτική Ευρώπη κατέγραψε συνθήκες ακραίου καύσωνα, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες Ιουνίου στην ιστορία τους. Στην El Granado της Ισπανίας, η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 46 Κελσίου, σημειώνοντας νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο. Το προηγούμενο ρεκόρ των 45.2 °C, που είχε καταγραφεί στη Σεβίλλη στις 27 Ιουνίου 1965.
Στην Alvega της Πορτογαλίας, η θερμοκρασία εκτοξεύτηκε στους 45.4 °C, συντρίβοντας το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ Ιουνίου των 44.6 βαθμών Κελσίου, το οποίο είχε σημειωθεί στην ίδια πόλη στις 17 Ιουνίου 2017. Σημειώνεται ότι η Ιβηρική χερσόνησος συγκαταλέγεται στις πλέον ευάλωτες περιοχές της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή.
Τέλος, ο ΠΟΥ αναμένεται να εκδώσει επικαιροποιημένες οδηγίες για τις κυβερνήσεις το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών σχετικά με στρατηγικές «μείωσης της θερμοκρασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο» σε αστικό και μη αστικό περιβάλλον για την προστασία των ανθρώπων από τη ζέστη.
