Live τώρα    
Αργεντινή - Χιλή / Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ - Συναγερμός για τσουνάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή - Χιλή / Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ - Συναγερμός για τσουνάμι

Σεισμός Αργεντινή - Χιλή
SCREENSHOT

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκαν ανοιχτά των ακτών της Χιλής και της Αργεντινής την Παρασκευή (2/5) με αποτέλεσμα να εκκενωθούν περιοχές και να ανασταλούν οι θαλάσσιες δραστηριότητες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 219 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ushuaia, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο Πέρασμα Ντρέικ, ανάμεσα στο ακρωτήριο Χορν και την Ανταρκτική και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ, σύμφωνα με το USGS. Η εκτίμηση του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών (GFZ) για τη σεισμική δόνηση ήταν 7,3 βαθμών. Το χιλιανό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε εκτίμηση για 7,5 βαθμούς.

«Ζητάμε την εκκένωση των ακτών σε ολόκληρη την περιοχή Μαγκαγιάνες», δήλωσε ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς με ανάρτηση στο X, προσθέτοντας ότι θα διατεθούν όλοι οι κρατικοί πόροι για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων.

Η χιλιανή εθνική υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών έδωσε νωρίτερα εντολή εκκένωσης της παράκτιας περιοχής της επαρχίας Μαγκαγιένες στη νότια Χιλή λόγω κινδύνου για τσουνάμι μετά τον σεισμό, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Χιλής (SHOA) εκτίμησε ότι τα κύματα θα φτάσουν σε βάσεις στην Ανταρκτική και σε πόλεις στο ακραίο νότιο τμήμα της χώρας μέσα στις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει το Associated Press.

Το Ινστιτούτο Ανταρκτικής της Χιλής (INAHC) ανέφερε στο Reuters ότι οι βάσεις εκκενώνονται. Η χιλιανή εθνική υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για κοινότητες στην Χιλιανή Ανταρκτική και σε παράκτιες περιοχές στο νότιο άκρο της χώρας λόγω κινδύνου τσουνάμι.

Ο κόκκινος συναγερμός σημαίνει πως όλοι οι διαθέσιμοι πόροι θα διατεθούν για τον έλεγχο της κατάστασης, ανέφερε η υπηρεσία.

Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να απομακρύνονται από τις περιοχές με ψυχραιμία, καθώς σειρήνες ηχούν.

Την ίδια ώρα οι αρχές της επαρχίας της Γης του Πυρός, στη νότια Αργεντινή, κάλεσαν τους κατοίκους της κοινότητας Πουέρτο Αλμάνσα να την εγκαταλείψουν «για προληπτικούς λόγους», καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τσουνάμι στην περιοχή, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Χιλή.

Οι περίπου 100 κάτοικοι του χωριού θα πρέπει «να εκκενώσουν τη ζώνη και να μεταβούν σε ασφαλέστερες περιοχές» με μεγαλύτερο υψόμετρο. Θα πρέπει επίσης να σταματήσουν οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα, αλιευτική ή άλλη, στον Πορθμό Μπιγκλ, μέχρι τις 21.30 (ώρα Ελλάδας) ανέφερε σε ανάρτησή της η τοπική διοίκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0