Οι μετοχές ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας πέφτουν από τη στιγμή που άνοιξαν τα χρηματιστήρια στην Ασία μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για επιβολή δασμού ύψους 25% από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα ξεκαθάρισε πως το Τόκιο θα ανταποδώσει, με «προσήκοντα» μέτρα, προσθέτοντας πως «φυσικά» θα εξεταστούν «όλες» οι επιλογές.
Η κυβέρνησή του διά στόματος του εκπροσώπου της, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προειδοποίησε εναντίον του «μεγάλου αντίκτυπου» που θα έχει η επίθεση του αμερικανού προέδρου Τραμπ με την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και «στην παγκόσμια οικονομία» στο σύνολό της και «το πολυμερές εμπορικό σύστημα».
Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για εμπορικά ζητήματα, Πίτερ Ναβάρο, ανέφερε ότι οι δασμοί αυτοί έχουν στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο «φίλους» κατηγόρησε τη Γερμανία και την Ιαπωνία πως θέλουν να «αποδυναμώσουν» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και να «κρατήσουν» αυτές την παραγωγή υψηλής «προστιθέμενης αξίας».
Στα αξιοπερίεργα της νέας πολιτικής Τραμπ είναι η πρόβλεψη ότι τα οχήματα που συναρμολογούνται στο Μεξικό ή στον Καναδά θα δασμολογούνται επιπλέον αλλά όχι για τα τμήματά τους που είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται ότι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, ιδίως στον Καναδά και στο Μεξικό, που τροφοδοτούν την αμερικανική αγορά,
Η Ford, για παράδειγμα, εισάγει το 20% των αυτοκινήτων που πουλάει στη χώρα. Η General Motors εισάγει κάπου 750.000 μονάδες τον χρόνο, κυρίως από τις δυο γειτονικές χώρες.
Μέγας σύμμαχος και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ίλον Μασκ, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά ότι οι δασμοί θα έχουν «όχι αμελητέο» αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής, ιδίως λόγω των ανταλλακτικών.