Στις αρχές του 2023, σε μια διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Ουκρανίας ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, προφήτευε ότι μετά το τέλος του πολέμου η Ουκρανία «θα πλημμυρίσει από κεφάλαια ξένων επενδυτών και θα μετατραπεί σε έναν λαμπερό φάρο του σύγχρονου καπιταλισμού». Η εκτίμησή του φυσικά και δεν στερείται βάσης. Η «ανοικοδόμηση» της ρημαγμένης χώρας θα κινηθεί σε τρεις άξονες, οι οποίοι δίνουν απεριόριστες ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες τρισεκατομμυρίων. Πρώτον, η Ουκρανία θα συνεχίσει να αποτελεί αγοραστή σύγχρονου και ακριβού πολεμικού υλικού για να μπορεί να δηλώνει ότι αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια απέναντι στα σχέδια της Ρωσίας. Δεύτερον, η αποκατάσταση των υποδομών αλλά και των κατεστραμμένων κτηριακών δομών της θα απαιτήσει πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Τέλος, υπάρχει και ο ορυκτός πλούτος της, αξίας πάλι πολλών τρισεκατομμυρίων, με τις ΗΠΑ να είναι αυτές που έχουν εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος για τις «επενδύσεις» του μέλλοντος σ’ αυτόν τον τομέα.
Ετοιμα τα σχέδια της επόμενης μέρας
Είναι λογικό άνθρωποι όπως ο Φινκ να αισθάνονται τον πυρετό που κυρίευε σε περασμένους αιώνες τους χρυσοθήρες, από τη στιγμή μάλιστα που η BlackRock κρατάει ήδη περίπου το ένα πέμπτο του δυσβάστακτου εξωτερικού χρέους της χώρας, αλλά έχει καπαρώσει και τον ρόλο του συμβούλου και συνδιαμορφωτή της επόμενης μέρας μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους. Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες λοιπόν έχουν κάθε λόγο να ντύνονται ειρηνοποιοί έχοντας στο μυαλό τους όλες αυτές τις προοπτικές, τις οποίες άλλωστε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει ότι χρησιμοποιεί σαν πυξίδα όταν μιλάει για ειρήνη. Τα όπλα μπορούν να σιγήσουν. Έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσουν να παράγονται μαζικά, καθώς πια ο κατάλογος των επίδοξων καταναλωτών-αγοραστών τους είναι μακρύς.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά τις επαφές ΗΠΑ-Ουκρανίας στο Ριάντ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκάστηκε τελικά να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τριάντα ημέρες, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που είχαν προτείνει Βρετανία και Γαλλία και χαρακτηρίζεται από αρκετές ασάφειες τόσο σε σχέση με το περιεχόμενό του όσο και αναφορικά με τις δυνατότητες ελέγχου της τήρησής του. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σχεδόν έδειξε να ελπίζει πως η πρόταση αυτή δεν θα τύχει της αποδοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν βγάζοντας και τον ίδιο από μια εξαιρετικά άβολη θέση, στην οποία έχει στριμωχτεί πια μετά τον εξαναγκασμό του να εκφράσει δημόσιες ευχαριστίες στον Πρόεδρο Τραμπ.
Ο Πούτιν αγοράζει χρόνο
Από την άλλη μεριά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συμφωνεί κατ’ αρχάς με την πρόταση των ΗΠΑ για τριανταήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά και ότι οι όροι πρέπει να τεθούν υπό επεξεργασία, και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα πρέπει ν’ ανοίξει ο δρόμος για διαρκή ειρήνη. «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και νομίζω πως πρέπει να τα συζητήσουμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους και εταίρους μας» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο αλλά και συνομιλητή.
Οι ρωσικές δυνάμεις στο μεταξύ είναι σαφές ότι προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο έδαφος γίνεται στην περιοχή του Κουρσκ για να βρεθούν σε όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση αν και όταν αποφασιστεί κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε μια επίδειξη ισχύος, επέλεξε να επισκεφτεί ο ίδιος τα στρατεύματα την ώρα που έτρεχαν οι συνομιλίες στο Ριάντ. Οι Ουκρανοί πάντως είπαν ότι υποχωρούν ελάχιστα και για λόγους τακτικής.
Ολοι αναμένουν τώρα να δουν τι θα προκύψει από το ταξίδι των Αμερικανών διαπραγματευτών στη Μόσχα που προανήγγειλε ο Τραμπ, με τον Στιβ Γουίτκοφ να αποδεικνύεται «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές» του Αμερικανού Προέδρου μετά τις διαπραγματευτικές του «επιτυχίες» στη Μέση Ανατολή. Σε λογική μαστίγιου και καρότου, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να απειλήσει τη Μόσχα με «καταστροφικά πράγματα» αν αυτή αγνοήσει την πρότασή του. Μένει να φανεί αν αυτές οι απειλές μπορεί να επηρεάσουν τη στάση του Ρώσου Προέδρου και κυρίως πόσο σοβαρές είναι ή αν πρόκειται για ακόμα μια επικοινωνιακή υπερβολή λογικής MAGA…