Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.2°C7.3°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
4 °C
2.6°C5.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
7.7°C8.8°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C13.8°C
0 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
2.9°C2.9°C
1 BF 91%
ΗΠΑ – Ευρώπη / Παράλληλοι μονόλογοι για την Ουκρανία μετά τον αιφνιδιασμό Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ – Ευρώπη / Παράλληλοι μονόλογοι για την Ουκρανία μετά τον αιφνιδιασμό Τραμπ

ΜΑΚΡΟΝ ΤΡΑΜΠ
photo ΑΡΧΕΙΟΥ (MOHAMMED BADRA/EPA)

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η Ευρώπη μετά τον αιφνιδιασμό Τραμπ για την Ουκρανία και τον επί της ουσίας αποκλεισμό της ΕΕ και της Βρετανίας από το τραπέζι των συζητήσεων που ξεκινά η αμερικανική πλευρά με Ρώσους αξιωματούχους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη που είδε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς,  με περισσό πολιτικό θράσος να δίνει μαθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου, προσπαθεί να ανασυνταχθεί μετά τον αιφνιδιασμό από ΗΠΑ και Ρωσία και συγκαλεί σύνοδο στο Παρίσι.

Ο ορατός κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει έξω από τις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία οδήγησε τον Μακρόν στο να καλέσει τους ηγέτες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία να συμμετάσχουν σε συνάντηση στο Παρίσι. Το παρών αναμένεται να δώσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηλύσια.

Όπως μεταδίδει το Reuters στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ αλλά και για το τι μπορούν να του προσφέρουν και για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ευρώπης σχετικά με την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η επιτάχυνση της διπλωματίας σχετικά με την Ουκρανία σημαίνει πως η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα και με καλύτερο τρόπο, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ενόψει των σημερινών συνομιλιών.

«Πιστεύουμε ότι, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ζητήματος της Ουκρανίας, καθώς επίσης ως αποτέλεσμα αυτών που λένε Αμερικανοί ηγέτες, είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με πιο συγκροτημένο τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μια ευκαιρία με την έννοια ότι μπορούν να βοηθήσουν να επιταχυνθεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά προφανώς χρειάζεται να συμφωνήσουμε και να δούμε με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί το τέλος του πολέμου, σχολίασε ο αξιωματούχος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσαρεστηθεί για το γεγονός ότι στη συνάντηση συμμετέχουν μόνο επιλεγμένοι ηγέτες και δεν είναι μια πλήρης σύνοδος κορυφής της ΕΕ, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, φθάνει σήμερα Δευτέρα (17/2)  στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες έρχονται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου κορυφαίοι αξιωματούχοι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο, τον οποίο είχε υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα τερματίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL