Το Ισραήλ κάλεσε τους εφέδρους του στρατού να προετοιμαστούν για μια πιθανή επανέκρηξη πολέμου στη Γάζα, εάν η Χαμάς δεν τηρήσει την προθεσμία του Σαββάτου για την απελευθέρωση άλλων Ισραηλινών ομήρω.
Η ανησυχία ότι η εκεχειρία θα καταρρεύσει αυξάνεται καθώς η οργή ενδυναμώνεται στον αραβικό κόσμο για το σχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Γάζα, να επανεγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους κατοίκους της και να χτίσουν ένα διεθνές παραλιακό θέρετρο, αναφέρει το Reuters.
Η Χαμάς είπε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ, που με την υποστήριξη των ΗΠΑ μεσολάβησαν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, ενίσχυσαν τις προσπάθειες για να σπάσουν το αδιέξοδο και ο αρχηγός της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα, Khalil Al-Hayya, έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες.
Η Χαμάς συμφώνησε στο πλαίσιο της συμφωνίας να απελευθερώσει άλλους τρεις ομήρους το Σάββατο, αλλά δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανέστειλε την παράδοση για τις, όπως τόνισε, έγιναν παραβιάσεις των όρων από το Ισραήλ.
Ο Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, διαφορετικά θα «άφηνε την κόλαση να ξεσπάσει».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς δήλωσε ότι η εκεχειρία είχε σκοπό να επιφέρει την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται υπό σκληρές συνθήκες στη Γάζα. «Εάν η Χαμάς σταματήσει τις απελευθερώσεις ομήρων, τότε δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός και υπάρχει πόλεμος», είπε σε δηλώσεις του στο αρχηγείο της ισραηλινής άμυνας στο Τελ Αβίβ.
Ο Κατς πρόσθεσε ότι «ο νέος πόλεμος στη Γάζα» θα είναι εντελώς άλλης έντασης και «θα επιτρέψει την υλοποίηση του οράματος του Τραμπ για τη Γάζα».
"Η Χαμάς... δεν θα δεχτεί τη γλώσσα των αμερικανικών και ισραηλινών απειλών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζάεμ Κασέμ σε δήλωση. «Γίνονται επαφές με χώρες μεσολαβητές για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα επαναλάβει «έντονες μάχες» εάν η Χαμάς δεν τηρήσει την προθεσμία, αλλά δεν είπε πόσοι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν.
Η αντιπαράθεση απειλεί να αναζωπυρώσει μια σύγκρουση που έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, έχει εκτοπίσει εσωτερικά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, προκάλεσε ελλείψεις σε τρόφιμα και τρεχούμενο νερό και οδήγησε τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.
Οι κάτοικοι της Γάζας εξέφρασαν ανησυχία ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να καταρρεύσει και προέτρεψαν τους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ να συμφωνήσουν για παράταση.
«Μόλις αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι θα συνέβαινε μια εκεχειρία και ότι μια λύση ήταν καθ' οδόν, με τη θέληση του Θεού», δήλωσε ο Λότφι Αμπού Τάχα, κάτοικος της Ράφα στη νότια Γάζα. "Οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι άνθρωποι είναι τα θύματα."
Η ένοπλη πτέρυγα της συμμάχου της Χαμάς Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία κρατά επίσης ομήρους Ισραηλινούς, προειδοποίησε ότι η μοίρα τους συνδέεται με τις ενέργειες του Νετανιάχου.
«Ο μόνος τρόπος για να ανακτηθούν οι όμηροι και να επανέλθει η σταθερότητα είναι μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής (ομήρων-κρατουμένων)», δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Telegram.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη αραβικού θυμού για το όραμα του Τραμπ για τη Γάζα, δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δεν θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες εάν η ατζέντα περιελάμβανε το σχέδιο του Τραμπ να εκτοπίσει Παλαιστίνιους.
Οι διαπραγματευτές ελπίζουν ότι μια δεύτερη φάση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός θα εξασφαλίσει συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται μια επανάληψη της «Νάκμπα», ή της καταστροφής, όταν σχεδόν 800.000 άνθρωποι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνείται τον απολογισμό ότι αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο Τραμπ έχει πει ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στο πλαίσιο του σχεδίου του για τη Γάζα.