Μετά από πορεία δύο ημερών οι φοιτητές του Βελιγραδίου έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Νόβι Σαντ όπου τους υποδέχθηκαν οι συνάδελφοι τους του τοπικού Πανεπιστημίου.
Νωρίτερα το απόγευμα στο Νόβι Σαντ έφτασαν οι ποδηλάτες φοιτητές οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα από την πρωτεύουσα. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου σημειώθηκε η τραγωδία.
Η οργή για την κυβέρνηση Βούτσεβιτς πυροδοτήθηκε μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό Νόβι Σαντ τον περασμένο Νοέμβριο όταν από την κατάρρευση στέγης βρήκαν τραγικό θάνατο 15 άνθρωποι.
Οι φοιτητές στο τόπο της τραγωδίας κατέθεσαν 15 στεφάνια και τήρησαν 15 λεπτά σιγή για να τιμήσουν τα θύματα. Αύριο στο Νόβι Σαντ, στην επέτειο των τριών μηνών από την τραγωδία, οι φοιτητές θα αποκλείσουν τις τρεις γέφυρες στον ποταμό Δούναβη που διαρρέει την πόλη.
Nakon dva dana pešačenja, studenti su stigli u Novi Sad! Kakav doček! 💚🥺
— Zeleno-levi front (@nedavimobgd) January 31, 2025
Neopisivo smo ponosni na studente i sve ljude koji su dočekivali studente i podržavali ih kroz svoje krajeve.
A sutra svi na sva tri mosta od 15h! pic.twitter.com/JN8uVJJUqk
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Σερβία ξεκίνησαν πριν από δυόμιση μήνες με καταλήψεις στις σχολές και διαδηλώσεις με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο των 15 ανθρώπων.
Novi Sad -Beograd 🩵🤍
— Seneka (@VladimirNSad) January 31, 2025
Srbija 🇷🇸 pic.twitter.com/xPJaiR9jwP
"Pa di ste Beograđani": Kolona studenata prelazi most i ulazi u Novi Sad
— Insajder TV (@Insajder_net) January 31, 2025
Pratite u našem lajv blogu: https://t.co/3j6M6YsMy6 pic.twitter.com/HhZN4aGIS0
Στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες χώρες της Σερβίας, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθέως την ευθύνη για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό στη διαφθορά της κυβέρνησης και του Βούτσεβιτς.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε περιοδεία που πραγματοποιεί στην κεντρική Σερβία χαρακτήρισε προκλητικά «ξενοκίνητες» τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «η χώρα δέχεται επίθεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό».
«Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι μία άμεση προσπάθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών που επιδιώκουν να καταστρέψουν την χώρας μας» ισχυρίστηκε ο Βούτσιτς σε ομιλία του στην πόλη Τρστενίκ, ενώ έσπευσε να απορρίψει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού τον επισκέφτηκε «ένας σημαντικός ξένος», τον οποίο δεν κατονόμασε, και του πρότεινε την σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων.
