Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO εκτόξευσε σήμερα την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα με έναν πύραυλο ινδικής κατασκευής, σε μια προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα επιτύχει αυτό το προηγμένο τεχνολογικό επίτευγμα.
Η αποστολή, που θεωρείται κομβική για τις μελλοντικές διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας –όπως τη λειτουργία δορυφόρων και ενός ινδικού διαστημικού σταθμού– εκτοξεύτηκε στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) με έναν πύραυλο PSLV.
🚦 T-15 Minutes!
— ISRO (@isro) December 30, 2024
The countdown continues for PSLV-C60 carrying SpaDeX and its payloads.
🕘 Liftoff: 30 Dec, 10:00:15 PM
(22:00:15 hours)
Stay tuned for updates!
🎥 Watch live: https://t.co/D1T5YDD2OT
📖 More info: https://t.co/jQEnGi3W2d#SpaDeX #ISRO 🚀
📍… pic.twitter.com/sInSorGthI
Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, ο διευθυντής αποστολής χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την εκτόξευση, αφού ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 480 χιλιομέτρων.
Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής.