Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.1°C16.9°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
10 °C
8.5°C10.9°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C16.8°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C9.0°C
0 BF 100%
ΗΠΑ / «Κλιματικό χάος» προ των πυλών - Τι σημαίνει η επανεκλογή του Τραμπ για το περιβάλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / «Κλιματικό χάος» προ των πυλών - Τι σημαίνει η επανεκλογή του Τραμπ για το περιβάλλον

Ο Ντόναλντ Τραμπ
(EPA/JIM LO SCALZO)

Το 2024 πλησιάζει το τέλος του, έχοντας καταγραφεί ως μια από τις πιο θερμότερες χρονιές με όλο και πιο ακραίες τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Κύματα καύσωνα, φωτιές, φονικές καταιγίδες και καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν πολλές χώρες του πλανήτη και κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και ζώα, ενώ ανυπολόγιστο είναι το κόστος από ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ενισχύουν τις εκτιμήσεις των ειδικών επίσης, ότι το 2024 θα καταγραφεί ως το θερμότερο έτος στην ιστορία. Τα φαινόμενα αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα, αποτελώντας σαφή ένδειξη της κλιματικής κρίσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε ο  Ντόναλντ Τραμπούτε η Καμάλα Χάρις έδωσαν ιδιαίτερη προτεραιότητα στην κλιματική κρίση στις προεκλογικές τους εκστρατείες, παρόλο που κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου η Αμερική υπέστη καταστροφές από φυσικές καταστροφές.

Ο τυφώνας Ελέν, ο οποίος έπληξε το τέλος Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε από τη θερμότητα του Ατλαντικού Ωκεανού και σκότωσε 232 άτομα σε όλο το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ και έσβησε περιοχές από τον χάρτη.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν στη λεγόμενη «κρίσιμη» πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, η οποία στήριξε τον Τραμπ. Οι ψηφοφόροι από τη δυτική περιοχή της πολιτείας, που παραμένει κατεστραμμένη, δεν είχαν καν εκλογικά τμήματα και ψήφισαν σε σκηνές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πλούσιο σε άνθρακα δάσος του Αμαζονίου ξεραίνεται, και το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού που αναδιανέμει τη θερμότητα των ωκεανών επιβραδύνεται. Αν κάποιο από αυτά καταρρεύσει, θα ωθήσει το κλίμα σε βαθύτερο χάος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των εκπομπών του πλανήτη τόσο επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο (εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση από την Κίνα το 2006), όσο και επειδή πολλές άλλες χώρες είναι πιθανό να μην είναι πρόθυμες να κάνουν οικονομικές θυσίες για να μειώσουν τις εκπομπές τους, εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να το κάνουν.

Οι πολιτικές που προτείνουν ο Τραμπ και οι σύμβουλοι του, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα γυρίσει πίσω την πρόοδο της Αμερικής στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, περιορίζοντας τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα.

Ποια τα σχέδια του Τραμπ για το κλίμα

Η Αμερική έως τώρα βρισκόταν σε καλό δρόμο για να μειώσει τις εκπομπές της κατά 37% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2005 πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του κλιματικού της στόχου, ωστόσο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ενισχύεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της παγκόσμιας δράσης για την κλιματική κρίση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει την κλιματική κρίση, αποκαλώντας την «μύθο» και «παγκόσμια συνωμοσία», και αρνείται την ύπαρξή της. Η ενεργειακή πολιτική του Τραμπ μπορεί να συνοψιστεί στο μότο «Drill, baby, drill», το οποίο επανέλαβε αρκετές φορές στις προεκλογικές του ομιλίες.

Στην εορταστική του ομιλία μετά τη νίκη του, επανέλαβε την υποστήριξή του στο πετρέλαιο, θεωρώντας το ως τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης για την Αμερική.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του από το πετρελαϊκό λόμπι, το οποίο συνέβαλε με ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενισχύοντας τη σύνδεσή του με την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να εντείνει τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, να καταργήσει τον περιορισμό των εκπομπών από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και οχήματα, και να αποχωρήσει από συμφωνίες για το κλίμα, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, επιδιώκοντας «να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων»

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, προσπάθησε να ανατρέψει περισσότερους από 200 περιβαλλοντικούς κανονισμούς και εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, αν και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της συμφωνίας, οι χώρες μπορούσαν να αποχωρήσουν μόνο τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν την πρώτη μέρα της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας γρήγορα και παραμένοντας εκτός για λιγότερο από τέσσερις μήνες. 

Στην επόμενη θητεία του, έχει υποσχεθεί να περιορίσει τη χρηματοδότηση για την πράσινη ενέργεια, να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού και να επενδύσει στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΗΕ, αυτή τη φορά θα πρέπει να περιμένει μόνο έναν χρόνο για να το κάνει επίσημα. Εάν αυτό συμβεί, οι ΗΠΑ θα ενταχθούν στις λίγες χώρες που είναι εκτός της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Οι εκπομπές των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά 2,7 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030, ποσό ισοδύναμο με το σύνολο των ετήσιων εκπομπών της Ινδίας, σύμφωνα με την έκθεση της Energy Innovation. Αυτό θα προκύψει από την έμφαση στη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντί για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Άλλη έκθεση του Carbon Brief από τις αρχές του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών στις ΗΠΑ έως το 2030 σε σύγκριση με τα σχέδια του τότε εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν.

Αυτό ισοδυναμεί με τις συνδυασμένες ετήσιες εκπομπές της ΕΕ και της Ιαπωνίας ή εκείνες των 140 χωρών με τις λιγότερες εκπομπές στον κόσμο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για να αναιρέσει όλες τις εκπομπές που εξοικονομήθηκαν από την ανάπτυξη της αιολικής, της ηλιακής και άλλων καθαρών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια - δύο φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL