Τουλάχιστον 211 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τις σφοδρές πλημμύρες στην Ισπανία, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών και αστυνομικών στη νοτιοανατολική Ισπανία, προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες και να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, τέσσερις ημέρες μετά τις τραγικές πλημμύρες .
Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες ανέρχεται σε 211.
Flying over Paiporta, this footage shows the town covered in mud and debris scattered everywhere.
— Sky News (@SkyNews) November 2, 2024
Spain floods latest: https://t.co/PwF02eZlpM pic.twitter.com/gNVOeIuaW8
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε από το μέγαρο Μονκλόα ότι θα αναπτυχθούν συνολικά 5.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 4.000 θα φτάσουν σήμερα και 1.000 αύριο το πρωί. Με αυτό τον τρόπο, ο συνολικός αριθμός στρατιωτών που θα κινητοποιηθούν στις πληγείσες περιοχές φτάνει τους 7.500, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη σε καιρό ειρήνης στην ιστορία της Ισπανίας.
Επιπλέον, σχεδόν 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα προστεθούν για να υποστηρίξουν τους ήδη υπάρχοντες 5.000 συναδέλφους τους που εργάζονται επί του πεδίου, σύμφωνα με τον Σάντσεθ.
Ενισχύσεις είναι αναγκαίες σε περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση χάους. Οι πυροσβέστες εργάζονται σε συνθήκες όπου το νερό φτάνει μέχρι τη μέση τους, αναζητώντας τυχόν θύματα μέσα στα θολά νερά που είναι γεμάτα από ξύλα και σκουπίδια.
Στην υπόγεια σήραγγα του Αλφαφάρ, στα προάστια της Βαλένθια, αρκετά αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν καθώς οι χείμαρροι λάσπης πλημμύρισαν περιοχές την Τρίτη το βράδυ.
#BúsquedaDeDesaparecidos | #DANA #Paiporta #Valencia
— Guardia Civil (@guardiacivil) November 2, 2024
Efectivos de diferentes Grupos de Especialistas en Actividades Subacuáticas #GEAS🤿 (Central, Baleares, Asturias, ceuta, Almería… ) que se han sumado a las labores de búsqueda y localización de desaparecidos,reconocen el… pic.twitter.com/NR56lAw3j2
Η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί σε πάνω από το 90% των νοικοκυριών στη Βαλένθια χθες, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία κοινής ωφελείας Iberdrola, αν και χιλιάδες σπίτια συνεχίζουν να είναι χωρίς ρεύμα σε αποκομμένες περιοχές στις οποίες πασχίζουν να φθάσουν οι διασώστες.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μετά από τρεις ημέρες παγιδευμένη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου της, μια γυναίκα διασώθηκε από μια πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση στην περιοχή Benetússer της Βαλένθια.
Το περιστατικό, που περιγράφεται ως «θαύμα», συγκίνησε την τοπική κοινωνία, ενώ το τούνελ στο οποίο εντοπίστηκε η γυναίκα συνδέει το Benetússer με το Alfafar, δύο περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από τις πρόσφατες καταιγίδες. Η εφημερίδα Las Provincias αναφέρει ότι μόλις ολοκληρώθηκε η διάσωση, η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Emotivo momento en el que Protección Civil anuncia el rescate de mujer en Benetússer tras pasar tres días en un coche.https://t.co/50A643obnK pic.twitter.com/V8SxbFmCEk
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) November 2, 2024
Η προτεραιότητα των στρατιωτών και των αστυνομικών είναι ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η αποκατάσταση των υποδομών και των δρόμων, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας και η επαναλειτουργία βασικών υπηρεσιών. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις λεηλασίες που έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες, με 82 συλλήψεις να έχουν γίνει έως τώρα.
Στη Βαλένθια ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας
Έχοντας στο ενεργητικό του έναν μακρύ κατάλογο ερευνητικών αποστολών σε όλο τον κόσμο, ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μετέβη στην Ισπανία μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, αλλά και ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.
Στην ερευνητική αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει και ο Δρ Σπύρος Μαυρούλης. Οι Έλληνες επιστήμονες σκοπό έχουν να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην πληγείσα περιοχή και να συλλέξουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την τρωτότητα της περιοχής, το καταστροφικό φαινόμενο, τα αίτια της καταστροφικότητάς του, τις επιπτώσεις και τη διαχείρισή του.
Απώτερος στόχος της αποστολής είναι η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών, για τη μέγιστη δυνατή θωράκιση έναντι των όλο και συχνότερα εμφανιζόμενων φαινομένων κακοκαιρίας στην περίοδο της κλιματικής κρίσης.