Live τώρα    
ΗΠΑ - Προεδρικές εκλογές / Σε τεντωμένο σχοινί η χώρα - Φόβοι για ταραχές ανεξαρτήτως αποτελέσματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ - Προεδρικές εκλογές / Σε τεντωμένο σχοινί η χώρα - Φόβοι για ταραχές ανεξαρτήτως αποτελέσματος

(EPA/JULIUS CONSTANTINE MOTAL)

Καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο τεταμένη. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια, οι ψηφοφόροι εκφράζουν έντονα τις απόψεις τους, ενώ η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ οργανώνουν συγκεντρώσεις, αναδεικνύοντας τον βαθύ διχασμό που επικρατεί στη χώρα.

Η δημοσκόπηση της WSJ δείχνει ότι το 87% των ψηφοφόρων ανησυχεί πως η Αμερική θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά αν χάσει ο υποψήφιος που υποστηρίζουν. Από αυτούς, το 57% των υποστηρικτών της Χάρις ανησυχεί σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, ενώ το 47% των ψηφοφόρων του Τραμπ φοβάται το ίδιο σενάριο σε περίπτωση νίκης της Χάρις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι φόβοι για πιθανές ταραχές είναι επίσης υψηλοί, με τους μισούς ψηφοφόρους να θεωρούν ότι βία είναι πιθανή, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Στη δημοσκόπηση, ο Τραμπ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα, αν και εντός του περιθωρίου σφάλματος. Ο αναλυτής εκλογών Νέιτ Σίλβερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τον νικητή με βεβαιότητα.

Με το διακύβευμα να είναι εξαιρετικά υψηλό, οι δύο πλευρές κλιμακώνουν τη ρητορική τους. Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ «φασίστα», ενώ εκείνος την αποκάλεσε «κομμουνίστρια» και «απειλή για τη δημοκρατία». Ο Έλον Μασκ, υποστηρίζοντας τον Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, προειδοποίησε ότι «αν χάσει ο Τραμπ, η χώρα κινδυνεύει και μπορεί να μην υπάρξουν άλλες εκλογές».

( ΕPA/JULIUS CONSTANTINE MOTAL)

Αυτή η ρητορική φαίνεται να κινητοποιεί τους ψηφοφόρους, με την πρόωρη ψηφοφορία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Πάνω από 38 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ενώ στην Τζόρτζια οι συμμετοχές αυξάνονται καθημερινά, καθώς οι ψηφοφόροι σε μικτές πολιτικά περιοχές, όπως η Μαριέττα και η Μαρικόπα, ανησυχούν για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Η έντονη αβεβαιότητα έχει αφήσει ειδικούς στρατηγικής αβέβαιους για το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα. Αναλυτές αναρωτιούνται αν οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι υποεκτιμημένοι στις δημοσκοπήσεις ή αν οι υποστηρικτές της Χάρις έχουν αυξηθεί λόγω θεμάτων όπως το δικαίωμα στην άμβλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τελευταίες ημέρες της εκλογικής κούρσας φέρνουν τους ψηφοφόρους σε κατάσταση έντονης προσμονής. Σε συγκέντρωση της Χάρις, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει, προειδοποιώντας ότι, παρότι η συμπεριφορά του Τραμπ ίσως φαίνεται «αστεία», η προεδρία του θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Αντίστοιχα, στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Τζόρτζια, χιλιάδες υποστηρικτές δήλωσαν την πίστη τους σε αυτόν, θεωρώντας ότι πιθανή ήττα θα απειλούσε την ίδια τη δημοκρατία.

Με τους αριθμούς της πρόωρης ψηφοφορίας να αυξάνονται, η χώρα κρατάει την ανάσα της. Η WSJ σχολιάζει ότι «καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, το έθνος αναμένει με αγωνία ένα αποτέλεσμα που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Αμερικής για τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0