Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας προκάλεσε η επίθεση του Ισραήλ στη δύναμη του ΟΗΕ, στον Λίβανο, από την οποία τραυματίστηκαν δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι.
«Αυτές οι επιθέσεις συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφερε η γαλλική υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι καταδικάζει τα «σκόπιμα ισραηλινά πυρά» κατά της Δύναμης Ειρηνευτών του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους. Γι' αυτό η Γαλλία καλεί σήμερα τον Ισραηλινό πρέσβη στη Γαλλία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Le Monde.
Η Γαλλία, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στον Λίβανο από το 1978, συμβάλλει με περίπου 700 στρατιώτες στη UNIFIL, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
«Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλο το προσωπικό της UNIFIL, στο γαλλικό μας απόσπασμα και σε όλα τα αποσπάσματα, για τη συνεχιζόμενη δέσμευση και επαγγελματισμό τους υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Παρίσι επανέλαβε «την επείγουσα ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και διπλωματική λύση».
Το Ισραήλ αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ στην περιοχή, δηλώνοντας ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ, κατά των οποίων διεξάγουν κλιμακούμενο πόλεμο, επιχειρούν κοντά σε θέσεις του ΟΗΕ.
Η UNIFIL, η οποία έχει περίπου 10.000 ειρηνιστές στον νότιο Λίβανο, έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός από τις 23 Σεπτεμβρίου, μετά από κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
«Σήμερα το πρωί, το αρχηγείο της UNIFIL στη Νακούρα επλήγη από εκρήξεις για δεύτερη φορά τις τελευταίες 48 ώρες. Δύο ειρηνευτές τραυματίστηκαν μετά από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά σε παρατηρητήριο. Ο ένας τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Τύρου, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται στη Νακούρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNIFIL.
#Lebanon: @UNIFIL_ reports deliberate @IDF attacks on peacekeeper positions in Naqoura and Ras Naqoura, calling for respect of International Law and the protection of UN personnel. UN Peacekeepers are #NotATarget! pic.twitter.com/lhMYwZLtvO
— United Nations Geneva (@UNGeneva) October 11, 2024
Επιπλέον, «ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν» και «ένας εκσκαφέας του ισραηλινού στρατού προκάλεσε πτώση τμημάτων του προστατευτικού τοίχου μιας θέσης του UNIFIL στο λιβανικό χωριό Λαμπουνέ», πρόσθεσε. Τότε, «οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις παρέμειναν στην τοποθεσία και μια Δύναμη Γρήγορης Αντίδρασης της UNIFIL στάλθηκε για να βοηθήσει και να ενισχύσει τη θέση».
«Τα περιστατικά αυτά θέτουν και πάλι τους ειρηνευτές του ΟΗΕ, οι οποίοι υπηρετούν στο νότιο Λίβανο κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας βάσει της απόφασης 1701 (2006), σε πολύ σοβαρούς κινδύνους. Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη και η UNFIL επαναλαμβάνει ότι η ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να διασφαλίζεται και ότι το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνεται σεβαστό ανά πάσα στιγμή. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας» τονίζει η UNFIL.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του πυροβόλησαν σε απειλή κοντά σε θέση αποστολής ειρηνευτών του ΟΗΕ την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας ότι τα «χτυπήματα» ήταν υπεύθυνα για τους τραυματισμούς. Η δήλωση ήρθε αμέσως μετά από την ανακοίνωση του στρατού ότι διεξάγει «διεξοδική εξέταση» για να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των επιθέσεων κατά των ειρηνιστών του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, μετά από τραυματισμούς τεσσάρων μελών της αποστολής.
«Ο IDF εκφράζει βαθιά ανησυχία για περιστατικά αυτού του είδους και διεξάγει επί του παρόντος μια διεξοδική εξέταση σε υψηλά επίπεδα διοίκησης για να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο στρατός.
Απαράδεκτο» να «στοχοθετούνται σκόπιμα» οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε «εντελώς απαράδεκτο» να «στοχοθετούνται σκόπιμα» οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί» να επαναληφθεί αυτό.
«Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος που συμμετέχει στην Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9). Ευχαρίστησε μάλιστα τις χώρες αυτές επειδή στάθηκαν ξεκάθαρα στο πλευρό της Γαλλίας στο θέμα αυτό.
Ο Μακρόν εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για να μπει τέλος στις συγκρούσεις είναι «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν μιλά για «αφοπλισμό» του Ισραήλ.
«Η Γαλλία ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στα θέατρα του πολέμου. Και άλλοι ηγέτες εδώ έκαναν το ίδιο. Όλοι το ξέρουμε, είναι ο μοναδικός μοχλός που θα μπορούσε να βάλει τέλος σήμερα» στις συγκρούσεις, είπε. «Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για έκκληση αφοπλισμού του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που δέχεται αυτή η χώρα και αυτός ο φίλος λαός», πρόσθεσε.
Η κατάπαυση του πυρός είναι αναγκαία, τόσο για τη Γάζα όσο και για τον Λίβανο, επέμεινε ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους. Είναι αναγκαία και για τους ομήρους μας» που κρατούνται από τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και έναν χρόνο, «για τους άμαχους πληθυσμούς που είναι τα θύματα της βίας και για να αποφύγουμε μια περιφερειακή εξάπλωση που απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιοχής και πέραν αυτής», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.