Καθώς η αιματοχυσία στη Γάζα έχει μπει πια στον δωδέκατο μήνα της, η κατάσταση στη Λωρίδα έχει πάψει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι για τους «εγκλωβισμένους» εκεί οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις. Αίγυπτος και Κατάρ ζητούν από τις ΗΠΑ να πιέσουν περισσότερο το Ισραήλ για ευελιξία. Καθημερινά, πάντως, διαρρέουν πληροφορίες κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ σε μια σαφή προσπάθεια να δημιουργείται μια εικόνα έστω και μικρής προόδου στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, καθώς η προεκλογική περίοδος μπαίνει στην κορύφωσή της μετά και το ντιμπέιτ Τραμπ-Χάρις. Ωστόσο οι πληροφορίες είναι μάλλον αντιφατικές, αφού το αμερικανικό σχέδιο δεν κατατίθεται υπό τον φόβο οριστικής απόρριψής του και κατάρρευσης των συνομιλιών.
Από την άλλη, την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωναν ότι «έχει απομείνει να επιλυθεί μόνο το 10% των όρων της», σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Χαμάς. Αντιπροσωπεία της τελευταίας ταξίδεψε, πάντως, την Πέμπτη για επαφές στο Κατάρ, που πρωτοστατεί στις προσπάθειες για ανακωχή.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Γκαλ Χιρς, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα συντονιστή των ισραηλινών επιχειρήσεων σε Γάζα και Δυτική Όχθη, ότι το Ισραήλ θα συναινούσε στην ασφαλή αποχώρηση από τη Γάζα ηγετικών στελεχών της Χαμάς, αν η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωνε όλους τους Ισραηλινούς που κρατά ακόμα ομήρους. Η ιδέα αυτή φαίνεται να συζητείται παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα, ενώ είχε ακουστεί παλιότερα και από τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Δηλώσεις Σινουάρ
Ο διάδοχός του Γιαχία Σινουάρ αξιοποίησε την πρώτη επίσημη ανακοίνωσή του αφότου αναδείχθηκε σε αυτό το αξίωμα για να συγχαρεί τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν για την επανεκλογή του. Ο Τεμπούν έχει καταβάλει προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Χαμάς και Φατάχ με απώτερο στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο το άνοιγμα του Σινουάρ ερμηνεύεται από ορισμένους ως μια υπόδειξη της Αλγερίας ως εκείνης της χώρας που θα μπορούσε να δώσει καταφύγιο στους ηγέτες της Χαμάς που θα εγκατέλειπαν τη Γάζα. Ενδεικτικό, πάντως, του πόσο έχει αλλάξει ο πόλεμος ολόκληρη την περιοχή τον τελευταίο χρόνο είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιορδανία, που μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα το καθεστώς, καταγράφουν όμως μια ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου με την άνοδο του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης, δηλαδή των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη.
Από την άλλη, η ξαφνική άνοδος της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενισχύει προφανώς την αδιαλλαξία του και τα σχέδια για «τελική νίκη». Στο πλαίσιο αυτό συζητείται από ορισμένους στο Ισραήλ η πιθανότητα πλήρους ελέγχου της Βόρειας Γάζας, ενώ στις ΗΠΑ έχει πέσει ξανά στο τραπέζι και η ιδέα της σύστασης μιας διεθνούς δύναμης για τον έλεγχο της Γάζας, που θα αποτελείται από δυνάμεις από μετριοπαθείς αραβικές χώρες. Όλα αυτά, όμως, συνδέονται με πολλές παράπλευρες λεπτομέρειες και εμπόδια, τα οποία προκύπτουν κάθε φορά που τα σχέδια αρχίζουν να μπαίνουν υπό συζήτηση με στόχο την υλοποίησή τους, την ώρα που το δράμα των Παλαιστινίων συνεχίζεται.