Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα με σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί και 94.825 να έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου, δώδεκα μήνες πριν. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα νέες εντολές εκκένωσης πολλών περιοχών στο βορειοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζει ανελέητα την επίθεσή του κατά της Χαμάς, μετά από περισσότερους από έντεκα μήνες πολέμου.
Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντραέ ανήρτησε στο Χ έναν χάρτη με διάφορες περιοχές «που θεωρούνται επικίνδυνες ζώνες μάχης», ζητώντας από τους κατοίκους τους να τις εγκαταλείψουν.
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκτοξεύουν ξανά ρουκέτες στο κράτος του Ισραήλ και πραγματοποιούν τρομοκρατικές ενέργειες από αυτήν την περιοχή», τόνισε ο Αντραέ.
Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι «ολοκλήρωσε την εξάρθρωση της στρατιωτικής δομής» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πριν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο κεντρικό και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους.
Νωρίτερα σήμερα, οι ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικός Τζιχάντ, μιας άλλης παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, κυρίως προς την πόλη Ασκελόν. Μέχρι στιγμής δεν φέρεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της εκτόξευσης πυραύλων και της εντολής εκκένωσης.
Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα εκδώσει εντολές εκκένωσης για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα το 2007. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή αυτοσχέδια καταφύγια μετά από κάθε εντολή εκκένωσης, παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους χωρίς να ξέρουν πού να πάνε.
Νεκροί στη Συρία από Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 18 άτομα στη δυτική Συρία και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, στην πιο φονική επίθεση που έχει αναφερθεί από τις συριακές αρχές από τότε που χτυπήθηκε το συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό τον Απρίλιο, αναφέρει το Reuters.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ, το οποίο συνήθως παραμένει σιωπηλό για αναφορές περί επιδρομών στη Συρία.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τις επιθέσεις γύρω στις 11:20 μ.μ. (20:20 GMT την Κυριακή) και στόχευσε «αρκετούς στρατιωτικούς χώρους στην κεντρική περιοχή», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς χτυπήθηκε. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ορισμένους από τους πυραύλους. Το SANA, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο υγείας, ανέφερε ότι τραυματίστηκαν 36 άτομα, έξι εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Δύο περιφερειακές πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι ένα σημαντικό στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο για την παραγωγή χημικών όπλων, κοντά στη Μάσιαφ, στην επαρχία Χάμα, κοντά στην ακτή της Μεσογείου, χτυπήθηκε αρκετές φορές. Σύμφωνα με τις πηγές, το κέντρο πιστεύεται ότι στεγάζει ομάδα Ιρανών στρατιωτικών ειδικών που ασχολούνται με την παραγωγή όπλων.
Ωστόσο, ανώτερη στρατιωτική πηγή της περιοχής, κοντά στη Δαμασκό και την Τεχεράνη, διέψευσε ότι πρόκειται για εγκατάσταση χημικών όπλων, λέγοντας ότι ο στόχος ήταν γνωστό συριακό ερευνητικό κέντρο.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση ως πράξη κατάφωρης επιθετικότητας. Εκτός από τους 18 νεκρούς και τους 36 τραυματίες, η επίθεση προκάλεσε «υλικές ζημιές σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές», ανέφερε σε ανακοίνωση του το SANA.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη καταδικάζει έντονα την «εγκληματική επίθεση» στη Συρία.
«Δεν επιβεβαιώνουμε όσα αναφέρθηκαν από μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) σχετικά με επίθεση σε ιρανικό κέντρο ή κέντρο υπό την προστασία του Ιράν», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν επίσης ότι οι επιδρομές προκάλεσαν δύο πυρκαγιές, τις οποίες προσπάθησαν να κατασβήσουν οι πυροσβέστες.
Το Ισραήλ εδώ και χρόνια στοχεύει στόχους που περιγράφει ως ιρανικούς ή υποστηριζόμενους από το Ιράν στη Συρία, όπου ιρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη αναπτύχθηκαν ευρέως για να στηρίξουν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Το Ισραήλ έχει εντείνει την εκστρατεία του μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 1ης Απριλίου που έπληξε το συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας και σκότωσε ανώτερους Ιρανούς διοικητές, μεταξύ αυτών και έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς της Τεχεράνης.
Δυστοπικό το μέλλον λέει ο ΟΗΕ
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας – που εισήλθε στον 12ο μήνα του—αποτελεί προτεραιότητα και ζήτησε από τις χώρες να δράσουν για να αντιμετωπίσουν την «κατάφωρη περιφρόνηση» του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
«Ο τερματισμός του πολέμου αυτού και η αποφυγή μιας κανονικής περιφερειακής σύρραξης αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα», σημείωσε ο Τουρκ.
«Τα κράτη δεν πρέπει – δεν μπορούν—να αποδεχθούν την κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε σε αυτή ούτε σε καμία άλλη περίπτωση», υπογράμμισε ο Τουρκ σε ομιλία του κατά την έναρξη της 57ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
"We are at a fork in the road," @UNHumanRights chief @volker_turk said at the opening of the 57th session of the @UN Human Rights Council.
— United Nations Human Rights Council (@UN_HRC) September 9, 2024
"We can either sleepwalk into a dystopian future or wake up and turn things around for the better, for humanity and the planet." #HRC57 pic.twitter.com/oASskwOylC
Ο Τουρκ αναφέρθηκε σε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ που εκδόθηκε τον Ιούλιο και η οποία χαρακτήριζε παράνομη την ισραηλινή κατοχή και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει «να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα». Το Ισραήλ απέρριψε την απόφαση αυτή.
Παράλληλα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται «σε σταυροδρόμι» και θα κατευθυνθεί, αν δεν προσέξει, «σε ένα δυστοπικό μέλλον», με στρατιωτική κλιμάκωση, καταστολή και παραπληροφόρηση.
«Μπορούμε να συνεχίσουμε στον δρόμο που βρισκόμαστε –μια νέα επικίνδυνη κανονικότητα – και να κατευθυνθούμε σαν υπνοβάτες προς ένα δυστοπικό μέλλον. Ή μπορούμε να ξυπνήσουμε και να αντιστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων για το καλό μας, για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη», τόνισε.
Ο Τουρκ εκτίμησε ότι αυτή «η νέα κανονικότητα» θα χαρακτηρίζεται από «χωρίς τέλος στρατιωτική κλιμάκωση» και «μεθόδους πολέμου, ελέγχου και καταστολής ολοένα και πιο φρικτές και τεχνολογικά προηγμένες».
«Η νέα κανονικότητα δεν μπορεί να είναι η συνεχιζόμενη αδιαφορία για τις οξυνόμενες ανισότητες μεταξύ των κρατών και στο εσωτερικό αυτών», σημείωσε.
Ο Τουρκ προειδοποίησε εξάλλου κατά «της διάδοσης της παραπληροφόρησης, η οποία πνίγει τα γεγονότα και την ικανότητα να κάνουμε ελεύθερες και ξεκάθαρες επιλογές».
Αδικίες, κλιματική αλλαγή που πλήττει κυρίως αυτούς που ευθύνονται λιγότερο, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, επιθέσεις εναντίον διεθνών συνθηκών και οργανισμών: ο Ύπατος Αρμοστής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα του κόσμου.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι «μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μια διαφορετική επιλογή», αν «μας καθοδηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι παγκόσμιες αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε όλοι».
«Συλλογικά πρέπει να κάνουμε την επιλογή να απορρίψουμε αυτή τη νέα κανονικότητα και το δυστοπικό μέλλον που εκπροσωπεί», σημείωσε, καλώντας τους πολίτες του κόσμου να έχουν στο μυαλό τους τα ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο – από την παιδεία, την υγεία και την εργασία ως το στεγαστικό πρόβλημα --και «να είναι προσεκτικοί» όταν επιλέγουν τους ηγέτες τους.
«Να δυσπιστείτε μπροστά στη μεμψιμοιρία ισχυρών ανδρών που ρίχνουν στάχτη στα μάτια προτείνοντας απατηλές λύσεις που απαρνούνται την πραγματικότητα», σημείωσε ο Τουρκ.
«Να ξέρετε ότι όταν μια ομάδα παρουσιάζεται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος, κινδυνεύετε μια μέρα να είστε οι επόμενοι», κατέληξε.