Αντιμέτωπος με βαθιά κρίση ο Εμανουέλ Μακρόν, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται εδώ και η μήνες η Γαλλία, με την αριστερά να καλεί σε διαδηλώσεις μετά και την άρνηση του προέδρου της χώρας να ορίσει πρωθυπουργό από την αριστερή συμμαχία NFP, που κέρδισε τις εκλογές, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Η γαλλική εθνοσυνέλευση είναι χωρισμένη σε τρία μπλοκ, την αριστερά, τους κεντρώους του Μακρόν και την ακροδεξιά της Λεπέν, με καμία από τις πλευρές αυτές να έχει την πλειοψηφία εδρών. Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να μην επιλέξει την υποψήφια του του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) την 37χρονη οικονομολόγο και δημόσια υπάλληλο Lucie Castets, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.
Η ίδια είπε, σύμφωνα με τον Independent ότι «ανησυχεί απίστευτα» για την απόφασή του και κάλεσε «τον κόσμο να κινητοποιηθεί».
Ο Γάλλος πρόεδρος ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα σε μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση –με το NFP που αποτελείται από το ακροαριστερό France Unbowed (LFI), τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές– λέγοντας ότι δεν θα εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και ότι θα αποτελέσει «απειλή για τη θεσμική σταθερότητα».
Ο Μακρόν ανακοίνωσε νέες διαβουλεύσεις την Τρίτη «με τους υπευθύνους των κομμάτων» και άλλες «προσωπικότητες», ωστόσο τα αριστερά κόμματα τις απέρριψαν.
«Μας κλέβουν τις εκλογές» είπε η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ στο τοπικό ραδιόφωνο, «Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις ψεύτικες διαβουλεύσεις με έναν πρόεδρο που δεν ακούει ούτως ή άλλως ... και έχει εμμονή να διατηρεί τον έλεγχο. Δεν ψάχνει για λύση, προσπαθεί να την εμποδίσει», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι δεν θα εμπλακεί σε αυτό που αποκάλεσε «παρωδία της δημοκρατίας» τώρα που η προοπτική μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των αριστερών είναι εκτός συζήτησης.
Ο ηγέτης του LFI, Ζαν Λικ Μελανσόν, απαίτησε μια «σταθερή και ισχυρή απάντηση» από το κοινό και τους πολιτικούς το βράδυ της Δευτέρας, και ζήτησε «πρόταση μομφής» κατά του Μακρόν.
Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ κάλεσε σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση».
Το πρωί της Τρίτης, το LFI σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X κάλεσε σε «ευρεία κινητοποίηση» στις 7 Σεπτεμβρίου, προτρέποντας τις οργανώσεις νεολαίας και τα φοιτητικά σωματεία να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, ο πρωθυπουργός ορίζεται από τον πρόεδρο, ο οποίος θεωρητικά είναι ελεύθερος να επιλέξει οποιονδήποτε για τη θέση. Το γραφείο του Μακρόν δεν έχει δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη πρωθυπουργού, αλλά πλησιάζει η νόμιμη προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου, έως την οποία η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό για το 2025.
Το NFP κέρδισε περισσότερες από 190 έδρες στις εκλογές, με την κεντρώα συμμαχία Ensemble του Μακρόν να κερδίζει 160 και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) 140. Και οι τρεις απέκλεισαν το ενδεχόμενο σχηματισμού συνασπισμού.
