Σοκαριστικές εικόνες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν το μέγεθος της σφαγής των αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία, μετά την ψήφιση του νέου νόμου από την κυβέρνηση του Ερντογάν. Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύουν το μέγεθος της «σφαγής», με ανθρώπους που φέρονται να κυνηγούν και να σκοτώνουν τα ζώα, να βάζουν φόλες ακόμα και να τα θανατώνουν με ένεση, καθώς τα πιάνουν για να τα στείλουν στα καταφύγια. Οι εικόνες της βίας που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό, με τους ακτιβιστές να συνεχίζουν να πιέζουν για την κατάργηση του νόμου.
Την περασμένη Πέμπτη νέο περιστατικό σόκαρε την κοινότητα της Άγκυρας. Μια τεράστια τάφρος γεμάτη με πτώματα σκύλων βρέθηκε κοντά στο καταφύγιο ζώων στην περιοχή Αλτιντάγ, το οποίο διαχειρίζεται το Κόμμα (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δικηγόρος Μπουρτζού Γιαγτζί, μέλος του τμήματος δικαιωμάτων των ζώων του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας, έφτασε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος μαζί με άλλους δικηγόρους και κτηνιάτρους.
Στην τάφρο υπήρχαν σκύλοι που είχαν σκοτωθεί πρόσφατα, με αίμα να ρέει από τα μάτια, τα στόματα και τα ρουθούνια τους. Τα σώματά τους ήταν τόσο πρησμένα που τα έντερά τους είχαν εκραγεί. Τα κουτάβια είχαν στριμωχθεί σε σακούλες, και τα σώματά τους είχαν διαλυθεί από μια θανατηφόρα ουσία που, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, πιθανόν προκάλεσε τη ρήξη των εσωτερικών τους οργάνων.
Αυτό, όμως, δεν ήταν το τέλος του εφιάλτη. Περίπου 20 μέτρα μακριά από την τάφρο, μια τσιμεντένια κατασκευή με μικρά παράθυρα αντηχούσε από γαυγίσματα και κλάματα σκύλων. Η Γιαγτζί πλησίασε την κλειδωμένη μεταλλική πόρτα, βρήκε μια σκάλα και ανέβηκε από ένα ανοιχτό παράθυρο. Μέσα, βρήκε 10 σκύλους, όλους αλυσοδεμένους σε έναν τοίχο, χωρίς τροφή ή νερό. «Τα καημένα ζώα άρχισαν να με σκουντούν και να μου γλείφουν τα χέρια», είπε η Γιαγτζί. «Μέχρι τώρα θα έχουν πεθάνει όλα».
Η περίπτωση του καταφυγίου στην Άγκυρα αναδεικνύει την ανεπάρκεια των μέτρων εφαρμογής του νέου νόμου. Παρότι οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα για το περιστατικό, οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι η υπόθεση μπορεί να συγκαλυφθεί, όπως συνέβη σε παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει τεταμένη, καθώς ο νέος νόμος για τα αδέσποτα ζώα έχει πυροδοτήσει πογκρόμ κατά αδέσποτων ζώων. Οι ακτιβιστές και οι πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη για τα ζώα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στα σχέδια της.
Αντιδράσεις για το νέο νόμο
Ο νόμος, που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου, δημιουργήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει ως στόχο να περιορίσει τις επιθέσεις, τα τροχαία ατυχήματα και τη λύσσα, καθώς η χώρα υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά. Ο νέος νόμος απαιτεί την απομάκρυνση των σκύλων από τους δρόμους και την τοποθέτησή τους σε καταφύγια. Ωστόσο, κάθε σκύλος που παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά ή έχει μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα θανατώνεται. Παρά την προσπάθεια να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, οι υποδομές της χώρας φαίνονται ανεπαρκείς. Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει 322 καταφύγια ζώων, με συνολική χωρητικότητα μόλις 105.000 σκύλων, πολύ λιγότερη από τον συνολικό αριθμό των αδέσποτων ζώων.
Η ψηφοφορία του νόμου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι «παρά τις προκλήσεις της αντιπολίτευσης και τις εκστρατείες που βασίζονται σε ψέματα, η εθνοσυνέλευση άκουσε για άλλη μια φορά τον λαό, αρνούμενη να αγνοήσει τις κραυγές της πλειοψηφίας». Ο νόμος απαιτεί από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την κατασκευή ή αναβάθμιση καταφυγίων ζώων. Ωστόσο, οι δήμοι έχουν προθεσμία έως το 2028 για να συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις.
Ο νόμος πέρασε με 275 ψήφους υπέρ και 224 κατά, έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις. Μάλιστα η βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου Sibel Suicmez του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει ένα κόκκινο πανό που γράφει «Μην λερώσετε το κοινοβούλιο με αίμα, σταματήστε τη σφαγή».
Η ψήφιση του νόμου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τουρκική κοινωνία, με χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε» και «Πάρτε πίσω τον νόμο». Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ζητούν αυστηρότερες πολιτικές στείρωσης και καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, αντί για τη μαζική θανάτωση.
Προσφυγή της αντιπολίτευσης στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του νόμου
Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προσέφυγε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για να ακυρώσει επίμαχο νόμο, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για τη μαζική θανάτωση αδέσποτων σκύλων. Ο Μουράτ Εμίρ, βουλευτής του CHP, δήλωσε: «Φτιάξατε έναν νόμο που είναι ηθικά και νομικά παραβατικός. Δεν μπορείτε να νίψετε τα χέρια σας από το αίμα». Η τουρκική κοινωνία παραδοσιακά φροντίζει τα ζώα του δρόμου, με πολλούς πολίτες να δημιουργούν αυτοσχέδια καταφύγια, προσφέροντας τροφή και νερό.
Το CHP, το οποίο κέρδισε τους περισσότερους δήμους στη χώρα στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν θα εφαρμόσει το νόμο. Ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων και διεθνείς συνθήκες, έγραψε στο X o βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Γκιοκχάν Γκιουναϊντίν.