Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών για το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων της χώρας. Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβλέπει την ευθανασία χιλιάδων αδέσποτων ζώων, με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρσή του.
Την Πέμπτη υπερψηφίστηκαν τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, η οποία διήρκεσε σχεδόν χωρίς διάλειμμα 18 ώρες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Δευτέρα. Η παρουσία εντός της αίθουσας των οικογενειών των θυμάτων από επιθέσεις σκύλων και των εκπροσώπων της «Πλατφόρμας για Ασφαλείς Δρόμους», που τάσσονται υπέρ του σχεδίου νόμου, προκάλεσε επιπλέον εντάσεις.
Το νέο τουρκικό νομοσχέδιο προτείνει την απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους και την κράτησή τους σε κυνοκομεία-κολαστήρια μέχρι την υιοθεσία τους. Εάν ψηφιστεί ο νόμος, τα άρρωστα σκυλιά, οι απαγορευμένες ράτσες και τα σκυλιά με αναπηρία θα «ευθανατιστούν» και ακόμη και υγιή, στειρωμένα και μη επιθετικά σκυλιά θα μπορούσαν να θανατωθούν χωρίς αιτιολόγηση, αποκλειστικά για να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Ενώ πολλά από αυτά είναι ζώα ήρεμα και εξοικειωμένα να ζουν με τους ανθρώπους, ενίοτε παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούν αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επιθέσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) συντάσσονται με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν ότι η μαζική στείρωση αποτελεί μια πιο ανθρώπινη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό σκύλων στους δρόμους. Οι βουλευτές είπαν ότι η αιτία για τους θανάτους παιδιών από εξαγριωμένες αγέλες σκύλων είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εφαρμόσει τον σχετικό νόμο στην πράξη. Mετά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις έχουν δημάρχους του CHP και τίθεται τώρα το ερώτημα αν οι δήμαρχοι αυτοί θα ψηφίσουν τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.
Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες
Οι ακτιβιστές στην Τουρκία κάνουν λόγο για «σφαγή» και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, προτείνοντας τη μαζική στείρωση ως πιο ανθρώπινη λύση. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι υπάρχουν 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν μικροτσίπ, οπότε δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα που να υποστηρίζουν τον ακριβή αριθμό των αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία. Ως επιχείρημα η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι πολιτισμένες χώρες δεν έχουν υψηλό αριθμό αδέσποτων σκύλων, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ολλανδία. Παρόλο που δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στην Ολλανδία, υπάρχουν χιλιάδες σε άλλες πολιτισμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Τουρκία, οι δήμοι οφείλουν να στειρώνουν και να εμβολιάζουν τους σκύλους του δρόμου και να τους επανεντάσσουν και όχι να θανατώνουν τα ζώα. H έλλειψη εφαρμογής των νόμων από τους δήμους και η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, έχει ως αποτέλεσμα τα αδέσποτα ζώα να αυξάνονται. Παρά τις πολλές προσπάθειες, κανένα από αυτά τα προγράμματα στείρωσης δεν έχει επιτύχει μακροπρόθεσμα. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και τα προγράμματα στείρωσης έχουν κυρίως εκτελεστεί σε πόλεις διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Παρόλο που οι πληθυσμοί των σκύλων μειώθηκαν για λίγα χρόνια μετά τις προσπάθειες στείρωσης στις πόλεις, σκυλιά από τα γύρω χωριά που δεν είχαν στειρωθεί και στη συνέχεια μετακινήθηκαν στις πόλεις, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των σκύλων να αυξηθεί ξανά.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να εξολοθρεύσει μαζικά τα σκυλιά και απέτυχε. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην προσπάθεια να εκμοντερνιστεί η χώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετέφεραν 100.000 σκυλιά από την Κωνσταντινούπολη στο νησί Οξειά, στο οποίο δεν υπήρχε τροφή και νερό. Μαρτυρίες περιγράφουν πώς ακούγονταν τα ουρλιαχτά των σκύλων για μέρες και εβδομάδες, κρατώντας τους κατοίκους της πόλης ξύπνιους. Τα σκυλιά λιμοκτονούσαν και άρχισαν να τρώνε το ένα το άλλο. Κάποια πνίγηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν. Δεν επέζησε ούτε ένα. Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, ο πληθυσμός των σκύλων είχε αυξηθεί ξανά.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις παγκοσμίως σημαίνουν συναγερμό. Η έκκλησή τους προς το τουρκικό κοινοβούλιο δεν αφορά απλώς την προστασία της ζωής των ζώων, αλλά την υποστήριξη των κοινών μας ανθρωπιστικών και ηθικών ευθυνών. «Η πράξη της θανάτωσης αδέσποτων ζώων είναι απάνθρωπη, αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική», αναφέρει η Τουρκική Ένωση Κτηνιάτρων.
Η εξόντωση εκατομμυρίων σκύλων είναι βάρβαρη και μια πράξη απανθρωπιάς και η μαζική θανάτωση των σκύλων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Οι λύσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ριζικά, αφήνοντας τα ζώα να πληρώνουν το τίμημα. Ακτιβιστές και οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική στείρωση και η επανένταξη είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα και το κυνήγι, Νέμεσις, καταγγέλλει ότι οι πρακτικές αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά απλώς το αναβάλουν, οδηγώντας τελικά στη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων που δεν ευθύνονται για την αστεγία τους.