Ο Γιαχία αλ Σινουάρ θεωρείται ο εγκέφαλος της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απορρίπτει τους συμβιβασμούς με το Ισραήλ. Τώρα η Χαμάς τον διορίζει ντε φάκτο ως αποκλειστικό της ηγέτη.
Μήπως τελικά ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και οι στρατηγοί του μετανιώσουν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια; Την περασμένη εβδομάδα η ισλαμιστική οργάνωση προκάλεσε έκπληξη, διορίζοντας τον αρχηγό της μέσα στη Γάζα, Γιαχία αλ Σινουάρ, ως ηγέτη ολόκληρης της ομάδας. Μέχρι στιγμής η ηγεσία της Χαμάς μοιραζόταν μεταξύ ενός αρχηγού για τη Λωρίδα της Γάζας και ενός επικεφαλής εκτός της παράκτιας περιοχής. Μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς στο εξωτερικό, Ισμαήλ Χανίγια, ο Σινουάρ ανέλαβε πλέον τον ρόλο του. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό το βήμα για το Ισραήλ και την κατάσταση του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας;
Με την εκλογή του Σινουάρ, το επίκεντρο της εξουσίας εντός της Χαμάς μετατοπίζεται σαφώς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Χανίγια, ο οποίος έζησε μια πολυτελή ζωή στο Κατάρ ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου, ο Σινουάρ κρύβεται μετά τη σφαγή της Χαμάς στην ισραηλινή συνοριακή περιοχή. Πιστεύεται ότι βρίσκεται κάπου στο εκτεταμένο δίκτυο των σηράγγων κάτω από την αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα. Ο Σινουάρ λειτουργεί ως μοναχικός λύκος, ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που το Ισραήλ στόχευσε τη δολοφονία σχεδόν ολόκληρης της ηγεσίας της Χαμάς γύρω του. Αμέσως μετά τη σφαγή της Χαμάς, το Ισραήλ τον είχε περιγράψει ως «νεκρό που περπατάει». Το γεγονός ότι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεφύγει από όλες τις απόπειρες δολοφονίας του συμβάλλει στη δημιουργία θρύλων γύρω από το πρόσωπό του ανάμεσα στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Για τον Σινουάρ, παρά τις βιβλικές καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας, το να επιβιώσει από τον πόλεμο και να διασφαλίσει την συνέχιση ύπαρξης της Χαμάς θα ήταν μια νίκη.
Πιο ριζοσπαστική μετακίνηση
Η επιλογή του δημιουργεί την ανησυχία ότι η Χαμάς κινείται σε μια ακόμη πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση. Γνωστός ως ο «χασάπης της Χαν Γιούνις» για τις δολοφονίες Παλαιστινίων φερόμενων ως συνεργατών του Ισραήλ, ο Σινουάρ θεωρείται ιδεολογικά φανατικός, αν και οξυδερκής στρατηγός. Πιθανότατα μάλιστα να είναι πιο κοντά στον «απόλυτο εχθρό του Ισραήλ», το Ιράν, από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της Χαμάς. Ενώ ο Χανίγια εξακολουθούσε να θεωρείται περισσότερο πολιτικός με ορισμένες πραγματιστικές σκέψεις, ο Σινουάρ, γεννημένος το 1962, ακολουθεί μια ασυμβίβαστη προσέγγιση.
Με τις ενέργειές του από τις 7 Οκτωβρίου, ο Σινουάρ απέδειξε «ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος με τις πιο ριζοσπαστικές απόψεις» εκτιμούν δημοσιογράφοι στο Ισραήλ. «Οδήγησε τη Χαμάς στον πιο βάναυσο και οδυνηρό πόλεμο στη Γάζα και γνώριζε πλήρως ότι θα θυσίαζε χιλιάδες Παλαιστίνιους στο βωμό του οράματός του». Ο διορισμός του Σινουάρ ως γενικού αρχηγού θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες της Χαμάς να επιβιώσει από τον τρέχοντα πόλεμο με το Ισραήλ ως οργάνωση. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει περαιτέρω τη νομιμότητα της Χαμάς στη διεθνή σκηνή. Γιατί με την εκλογή του Σινουάρ, η Χαμάς τοποθετείται τελικά ξεκάθαρα πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Δυσκολεύει η διαπραγμάτευση
Ο διορισμός του Σινουάρ είναι επίσης πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για ενοποίηση των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ, στόχος των οποίων είναι να κυβερνήσουν τη Λωρίδα της Γάζας με μια κοινή κυβέρνηση ενότητας μετά τον πόλεμο.
Αυτό με τη σειρά του βολεύει την ακραία δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ, η οποία ήδη προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να τορπιλίσει τέτοιες απόπειρες, επειδή απορρίπτει αυστηρά ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Ο τρόπος με τον οποίο η συγκέντρωση όλης της δύναμης στα χέρια του Σινουάρ θα επηρεάσει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Γάζας δεν έχει διαφανεί ακόμη. Ακόμη και πριν από τη δολοφονία του Χανίγια, ο Σινουάρ θεωρούνταν η «έσχατη λύση» όσον αφορά τις θέσεις της Χαμάς στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, στις οποίες εμπλέκονται το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ. Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή περισσότερων από εκατό ομήρων, που κρατούσε η Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, ο Σινουάρ ήταν ανένδοτος και σπάνια υποχωρούσε από τις θέσεις του, την ώρα που και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται ότι τορπιλίζει τις συνομιλίες για προσωπικούς και εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Από αυτή την άποψη, ο διορισμός του Σινουάρ θα μπορούσε να βοηθήσει τώρα τον «Μπίμπι» να εξασφαλίσει υποστήριξη στην έκκλησή του για μια «ολική νίκη» επί της Χαμάς και να συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών.