«Το Ισραήλ θα πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα αμυνθεί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, την ώρα που οι δυτικές χώρες ζήτησαν αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομάδα της G7 ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν.
Ο Νετανιάχου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι μετέβησαν στο Ισραήλ ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για να αποτραπεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αναφέρει το Reuters.
Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι ευχαρίστησε τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Αναλένα Μπέρμποκ για την υποστήριξή τους, ενώ τους είπε: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω - θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Thank you UK Foreign Secretary @David_Cameron and German Foreign Minister @ABaerbock. I appreciate our warm discussion together this morning in Jerusalem. Thank you for both the UK and Germany’s strong stand alongside Israel in the face of the reprehensible attack by Iran. The… pic.twitter.com/i8R21gYdHn
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) April 17, 2024
Νωρίτερα, ο Κάμερον είπε ότι είναι πλέον προφανές ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να αντεπιτεθεί για τις επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράν, τις οποίες εξαπέλυσε η Τεχεράνη το Σάββατο ως απάντηση σε μια υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε στρατιωτικούς στην πρεσβεία της στη Συρία.
Η Μπέρμποκ είπε ότι η κλιμάκωση «δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ, ούτε τους πολλές δεκάδες ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, ούτε τον πληθυσμό της Γάζας που υποφέρει, ούτε τους πολλούς ανθρώπους στο Ιράν που υποφέρουν και οι ίδιοι υπό το καθεστώς. τρίτες χώρες της περιοχής που θέλουν απλώς να ζήσουν ειρηνικά».
Πάνω από έξι μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς, διπλωμάτες αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν την άμεση μάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι ιρανικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν το Σάββατο καταρρίφθηκαν κυρίως από το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Αλλά το Ισραήλ αναφέρει ότι πρέπει να ανταπεξέλθει για να διατηρήσει την αξιοπιστία των αποτρεπτικών του παραγόντων. Από την πλευρά του το Ιράν λέει ότι θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει, αλλά θα απαντήσει εκ νέου εάν το κάνει το Ισραήλ.
Η Ουάσιγκτον λέει ότι σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις με στόχο το πρόγραμμα πυραύλων και drone του Ιράν τις επόμενες ημέρες και αναμένει ότι οι σύμμαχοί της θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις κυρώσεις σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ οι κυρώσεις βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη στις συνομιλίες της G7 στην Ιταλία. Μέσα στη Γάζα, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζική αεροπορική και χερσαία επίθεση, με σχεδόν 34.000 ανθρώπους να έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν.
Εκτός από μια εβδομάδα κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο, όταν απελευθερώθηκαν περίπου οι μισοί όμηροι, οι διπλωμάτες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν όρους για εκεχειρία. Αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ απέσυρε απότομα τα περισσότερα από τα στρατεύματά του από τη νότια Γάζα, τον τόπο των περισσότερων από τις πιο σκληρές μάχες που έχουν διεξαχθεί από την αρχή του έτους.