Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.3°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.8°C22.7°C
3 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20 °C
19.7°C22.7°C
5 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.2°C
0 BF 60%
Financial Times / Εμπλέκει την Αλεξία Μπακογιάννη σε εξαγορά διυλιστηρίου από καταδικασμένο επιχειρηματία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Εμπλέκει την Αλεξία Μπακογιάννη σε εξαγορά διυλιστηρίου από καταδικασμένο επιχειρηματία

Η Αλεξία Μπακογιάννη
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Το όνομα της Αλεξίας Μπακογιάννη εμπλέκει δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή την υπόθεση αγοράς του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ιταλίας από Γαλλο-ισραηλινό δισεκατομμυριούχο ο οποίος στο παρελθόν έχει καταδικαστεί δύο φορές από τη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η ιταλική κυβέρνηση κλήθηκε να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας που βρίσκεται στην Σικελία και το οποίο διαχειριζόταν η ρωσική Lukoil.

Σύμφωνα με τους FT, η εταιρεία GOI Energy με βάση την Κύπρο, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, φέρεται να συνδέεται με τον Γαλλο-ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά στην Ελβετία και στη Ρουμανία.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνοντας ότι στην εξαγορά του ιταλικού διυλιστήριο εμπλέκεται και η εταιρία εμπορευμάτων Trafigura προσθέτει ότι η αυτή εγείρει ερωτήματα ενώ σημειώνεται ότι με βάση τις μαρτυρίες τριών ανθρώπων, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Μπ. Στάινμετζ συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη η οποία «είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι καθώς ο Γαλλο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος είχε ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι η κα Μπακογιάννη «βοήθησε τον Στάινμετζ, ως σύμβουλός επικοινωνίας του» αναφορικά με την έκδοση του από την Κύπρο στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο Στάινμετζ συνελήφθη στην Κύπρο μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία.

Ο ίδιος το 2020 καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση που αφορούσε απάτη με ακίνητα. Ωστόσο, στις αρχές Νοεμβρίου ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος αφέθηκε ελεύθερος αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα των Financial Times «η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπ. Στάινμετζ καταδικάστηκε και για άλλη μία υπόθεση, αυτή τη φορά στην Ελβετία. Το 2021 ελβετικό δικαστήριο καταδίκασε τον Στάινμετζ για δωροδοκία σε υπόθεση που αφορούσε την απόκτηση δικαιωμάτων εξόρυξης κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους FT οι οποίοι επικαλούνται αρχεία από το κυπριακό επιμελητήριο το 76% της GOI Energy κατέχεται από το Argus New Energy Fund, της οποίας μέτοχοι είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία.

Ένα υπόλοιπο 4% «κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η κα Μπακογιάννη, και του Ιτζίκ Γκουρ». Ο τελευταίος Ισραηλινός υπήκοος ο οποίος κατά την κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης είναι «συνεργάτης» του Στάινμετζ.

Σύμφωνα με τους FT «η GOI Energy τονίζει ότι η κα Μπακογιάννη, ο Μπομπρόφ και ο Γκουρ είναι “όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες” με εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών, συνεργατών και συνεργασιών».

Ο Μιχαήλ Μπομπρόφ «είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην ίδια κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Στάινμετζ στο Ισραήλ.

Τέλος να σημειώσουμε ότι για την αγορά του μεγαλύτερου ιταλικού διυλιστηρίου ενδιαφέρθηκε και η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Crossbridge ωστόσο κατέληξε στην GOI Energy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL