Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, που προσπάθησε να συγκροτήσει μία κοινή θέση της ΕΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στην Παλαιστίνη, διακόπηκε όταν έφτασε η είδηση του μακελειού στο νοσοκομείο της Γάζας. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αργότερα στους δημοσιογράφους, «πήραμε αυτές τις πληροφορίες όταν ήμασταν μαζί. Φαίνεται να επιβεβαιώνεται ... Μια επίθεση εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Η έμμεση καταδίκη της πρωτοφανούς φρικαλεότητας κατά αμάχων, για την οποία το Ισραήλ προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στη Χαμάς προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, ήρθε ωστόσο αργά για την ΕΕ. Είχε προηγηθεί η «πρωτοβουλία» της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, να μεταβούν «εκτάκτως» στο Ισραήλ και να επικυρώσουν το δικαίωμά του να αμυνθεί μετά την επίθεση της Χαμάς. Μία ενέργεια και μία θέση που όπως τονίστηκε σε κορυφαίο επίπεδο στις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν είναι η επίσημη θέση της ΕΕ. Ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε δημοσίως ότι την διατύπωση των θέσεων της ΕΕ κάνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης υπό τον Σαρλ Μισέλ και η Σύνοδος των ΥΠΕΞ υπό τον ίδιο.
Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του μετά την τηλεδιάσκεψη ζήτησε εξωτερική πολιτική της ΕΕ με «ενότητα» και «συνέπεια», αλλά και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. «Πρέπει όλοι να σταθούμε όρθιοι και να υπερασπιστούμε την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο παντού, παντού στον κόσμο ανά πάσα στιγμή ... Αυτό είναι το κράτος δικαίου». Εντός ΕΕ, κατά τον ίδιο, οι ηγέτες των 27 αναζήτησαν τον «μέγιστο συντονισμό» και την συσπείρωση των χωρών μελών στο κείμενο της κοινής δήλωσης της περασμένης Κυριακής.
Η φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, εμφανίστηκε πιο μετρημένη, με αναφορές στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, την δημιουργία αερογέφυρας με την Αίγυπτο και τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, όπως και στο ότι «εξηγήθηκε» στο Ισραήλ ότι η παροχή νερού στη Γάζα είναι «απαραίτητη» ως ανθρώπινο δικαίωμα.
Διπλωμάτες της ΕΕ που σχολίασαν τις τελευταίες δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ σχολίασαν για την φον ντερ Λάιεν ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις τώρα, οπότε ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την υπερβολή της από εδώ και πέρα στο θέμα».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή επρόκειτο η φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ να βρεθούν στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, για την δεύτερη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

