Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C14.9°C
0 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C13.3°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.7°C12.9°C
1 BF 74%
Γαλλία / Λαοθάλασσα κατα του συνταξιοδοτικού - 500.000 διαδηλώνουν στο Παρίσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Λαοθάλασσα κατα του συνταξιοδοτικού - 500.000 διαδηλώνουν στο Παρίσι

Διαδήλωση στο Παρίσι
(EPA/YOAN VALAT)

Ένα ανθρώπινο ποτάμι έχει κατακλύσει το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξοργιστεί με το σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεταρρυθμίσει το δαπανηρό συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 500.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους του Παρισίου.

Στο Παρίσι, η πορεία ξεκίνησε στις 14:15 (15:15 ώρα Ελλάδας) με τους επικεφαλής του διασωματειακού (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU) να συγκεντρώνονται πίσω από το πανό «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: περισσότερες ώρες εργασίας, η απάντηση είναι όχι» που κρατούσαν και στις 19 Ιανουαρίου.

Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία έναντι 26.000 στις 19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στη Νάντη, η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 28.000 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία και 65.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, περισσότερους από όσους είχαν λάβει μέρος στην κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου στην περιοχή Ducs de Bretagne της πόλης.

Όλοι οι συνδικαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνην της πρώτης ημέρας κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 1,12 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Υπάρχει ακόμη περισσότερος κόσμος από την τελευταία φορά», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ (CFDT), με τον Φιλίπ Μαρτινέζ (CGT) να λέει ότι «είναι περισσότεροι από ό,τι στις 19, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε».

«Είναι ένα σφυροκόπημα» κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εξήγησε ο Φρεντερίκ Σουιγιό (FO), προβλέποντας «πως ο ρυθμός των κινητοποιήσεων θα επιταχυνθεί».

Μια αποφασιστικότητα πρόδηλη στα πανό -- «Δεν θα υποχωρήσουμε»-- όπου επανέρχονταν επίσης οι επικρίσεις για ένα μέτρο που είναι εις βάρος των γυναικών -- «22% μικρότερος μισθός και φαίνεται ότι κλαίμε για το τίποτα».

«Είναι ενθαρρυντικό, αυτό σημαίνει πως το κίνημα ριζώνει», εκτίμησε ο Φρανσουά Ομερίλ (CFE-CGC), ενώ ο Πασκάλ Κοτόν (CFTC) υποστήριξε "πως οι εξηγήσεις που δώσαμε για αυτή την άδικη μεταρρύθμιση ακούστηκαν".

Ποιο είναι το σχέδιο

Το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας των συνδικάτων είναι μια δοκιμασία για την ικανότητα του Μακρόν να προωθήσει την αλλαγή στη δεύτερη θητεία του.

Σύμφωνα με το Reuters από το 2027, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης άνω των 43 ετών και όχι 42 ετών για να λάβουν πλήρη σύνταξη. Το επιπλέον έτος είχε ήδη προβλεφθεί σε μεταρρύθμιση του 2014, αλλά ο Μακρόν επιταχύνει τον ρυθμό της μετάβασης.

Εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα από σύνταξη τουλάχιστον 85% του καθαρού κατώτατου μισθού ή περίπου 1.200 ευρώ το μήνα στα σημερινά επίπεδα, για τους νέους συνταξιούχους. Μετά το πρώτο έτος της συνταξιοδότησης, οι συντάξεις όσων λαμβάνουν ελάχιστο εισόδημα θα αναπροσαρμόζονται στον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση αναμένει να αναβαθμίσει προς τα πάνω τα εισοδήματα όσων λαμβάνουν ήδη τις χαμηλότερες συντάξεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε θέσεις που θεωρούνται σωματικά ή ψυχικά επίπονες θα διατηρήσουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, αν και η ηλικία συνταξιοδότησής τους θα αυξηθεί κατά τον ίδιο αριθμό ετών με το ευρύτερο εργατικό δυναμικό.

Αστυνομικοί, καθαριστές αποχετεύσεων, δεσμοφύλακες και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι μεταξύ εκείνων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη στιγμή στα 52 τους.

Το τέλος των αποκαλούμενων «ειδικών καθεστώτων» με διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης και επιδόματα που σήμερα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, τους εργαζόμενους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας.

Αυτή η αλλαγή θα ισχύει μόνο για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς διατηρούν τα προνόμιά τους.

Τα «ειδικά καθεστώτα» που καλύπτουν τους ναυτικούς και τους καλλιτέχνες της Όπερας του Παρισιού θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL