Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C15.1°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.2°C13.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.0°C12.7°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.4°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C10.6°C
2 BF 100%
Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα / Στην Πράγα βγάζεις ωραίες φωτογραφίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα / Στην Πράγα βγάζεις ωραίες φωτογραφίες

πράγα
(European Union)

Οι διεθνολόγοι-τηλεαναλυτές, που με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η πολιτική και οικονομική ελίτ σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη εγκατέλειψε το δόγμα «πρώτα η Γερμανία» θα έπρεπε κανονικά να έχουν κάψει από καιρό τα πτυχία τους. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, με όσα συμβαίνουν με αφορμή την ενεργειακή κρίση, θα έπρεπε τουλάχιστον να αποσυρθούν σε κάποια απόμερη γωνιά των Αλπεων, εκεί που δεν πιάνουν ούτε τα κινητά και δεν «παίζει» το skype.

Αλλά στη σύγχρονη εποχή μας, η λήθη εκμεταλλεύεται πάντα την «ταχύτητα των εξελίξεων» για να υπερκεράσει τη μνήμη. Σε μια εποχή που η «γερμανική Ευρώπη», μπορεί να αγκομαχά, αλλά αυτό δεν την αποτρέπει από το να γίνει ακόμα πιο γερμανική μετακόμισαν όλοι νοερά στην Πράγα, για να ερμηνεύσουν τη σπουδαιότητα μιας συνάντησης, που φαίνεται να γίνεται μόνο για λόγους μιας κοινής εντυπωσιακής φωτογράφισης με γραφικό φόντο.

Ραντεβού στα «χαλαρά»

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (ΕΠΚ) είναι ένα χαλαρό «φόρουμ διαλόγου». Μια ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν, που όσο χάνει «εντός έδρας» τόσο ελπίζει να σκοράρει επικοινωνιακά σε «εκτός έδρας» φιλικά παιχνίδια. Ένα καλό άλλοθι για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, για να δείξουν ότι ο περιβόητος και δαπανηρός διάλογος για το «Μέλλον της Ευρώπης» ήταν κάτι περισσότερο από μαζικά ταξίδια αναψυχής των πολυάσχολων Επιτρόπων σε πρωτεύουσες, αλλά και διάφορα «αξιοθέατα της Ευρώπης». Το σχήμα της συνάντησης 44 ηγετών από την Ευρώπη και την… περιφέρεια της (27 της ΕΕ + 17) είναι άτυπο, μη δεσμευτικό και δεν προβλέπει αποφάσεις, ούτε καν μια κοινή διακήρυξη.

Υποτίθεται ότι το χαλαρό περιβάλλον θα γεννήσει ιδέες σε «θεματικά τραπέζια» για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής, όπου το «μοίρασμα» των μετεχόντων φροντίζει να αποφευχθούν δυσάρεστα τετ α τετ, όπως για παράδειγμα μια συνύπαρξη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ιδέες υπάρχουν

Επειδή το πλαίσιο είναι ασαφές, τόσο που να μην έχει πρόβλημα συμμετοχής ακόμα και η ακραία αντιευρωπαία στη ρητορική της εντός Βρετανίας Λιζ Τρας,  για αυτό και το Βερολίνο δεν θέλησε να στερήσει από το Παρίσι την ικανοποίηση άλλης μιας μεγαλεπήβολης ιδέας. Στις Βρυξέλλες επανέλαβαν το παλιό γνωμικό «ιδέες υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουνε». Τις ιδέες έχουν συνήθως οι Γάλλοι και τα λεφτά οι Γερμανοί. Μόνο που ειδικά τώρα προτιμούν να κρατήσουν εντός των συνόρων τους.

Κάποιος φανατικός περιβαλλοντιστής θα μπορούσε πάλι να υπολογίσει τα «λεφτά», που θα κοστίσει όλο αυτό το πανηγύρι, και πού θα μπορούσαν να διοχετευτούν, χώρια το οικολογικό αποτύπωμα τόσων εκατοντάδων ή και χιλιάδων μετακινήσεων, αν συνυπολογίσουμε τις στρατιές υπουργών, συμβούλων, συνεργατών, αλλά και δημοσιογράφων, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια «υπερκοστολογημένη» αλλά αυθεντική Budweiser στις όχθες του Μολδάβα. Κάποτε η ΕΕ είχε αποφασίσει να καταργήσει για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους τις περιφερόμενες ανά προεδρία συνόδους κορυφής. Η υπόσχεση αυτή κάπου ξεχάστηκε.

Μια παρέα που αντιπαθεί τις εκπλήξεις

Κατά τα άλλα το ραντεβού θα αναπαράγει όλα όσα έχουμε δει και ζήσει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Δεν προβλέπονται εκπλήξεις. Η Γαλλία δεν θέλει την διεύρυνση σε αυτή τη φάση και προσφέρει ένα θάλαμο αναμονής σε χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων που αδημονούν για την ένταξή τους και θα γκρινιάξουν πάλι για τις καθυστερήσεις. Η Τουρκία είναι τελικά προσκεκλημένη, αφού παίζει πάντα το χαρτί των εκβιασμών, και αναγκάζει τους Ευρωπαίους να θέλουν να την έχουν κοντά τους αντί να την γνωρίσουν ως «αντίπαλο». Η Ουκρανία θα απαιτήσει περισσότερα χρήματα και όπλα και άμεση ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δε θα μπορούσε να είναι στο «τραπέζι» λόγω πολέμου αν και όλοι οι ψύχραιμοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την Ευρώπη δε μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή ή εναντίον της.

Αυτό που λείπει από την Ευρώπη δεν είναι οι οργανισμοί και οι θεσμοί. ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ. Τι μπορεί να προσφέρει ακόμα ένα «φόρουμ», αν αυτό δεν είναι λύσεις για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες και τα οποία πλέον καθίστανται στην κυριολεξία ζητήματα επιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL