Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.3°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.3°C15.7°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.8°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 94%
Ευρωπαϊκή Ένωση / Το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία - Πλαφόν και στο πετρέλαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση / Το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία - Πλαφόν και στο πετρέλαιο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
πηγή φωτό European Union

Μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την όγδοη κατά σειρά, πρότεινε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στις νέες κυρώσεις θα περιλαμβάνεται και πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περισσότεροι εμπορικοί περιορισμοί και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα. Η πρόταση έρχεται ως άμεση απάντηση στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας και στο διάταγμα μερικής κινητοποίησης που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ένταξη έως και 300.000 εφέδρων στον εθνικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ρωσία κλιμάκωσε την εισβολή στην Ουκρανία σε νέο επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης. «Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση».

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το όγδοο πακέτο κυρώσεων σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισεκ ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ, την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.α., ενώ προτείνει επίσης να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

«Οι νέες απαγορεύσεις εξαγωγών θα αποδυναμώσουν επιπρόσθετα την οικονομική βάση της Ρωσίας και θα αποδυναμώσουν την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί» δήλωσε η ίδια.

Πιέσεις από την Ουκρανία για νέες κυρώσεις

Την Τετάρτη οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου κάλεσε την ΕΕ να μειώσει περαιτέρω τις χρηματικές ροές προς τη Ρωσία από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων «Αν δεν κάνετε τίποτα, σημαίνει ότι απλώς παρατείνετε αυτόν τον πόλεμο με την Ουκρανία, αυτό είναι απλά γελοίο, όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί σε αυτό», δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο.

Ενώ η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ο Ουστένκο δήλωσε ότι το «χρήμα του αίματος» θα συνεχίσει να ρέει προς τη Μόσχα, εκτός εάν απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να ασφαλίζουν τα θαλάσσια φορτία.

Οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων με την Ουγγαρία να εκφράζει διαφωνίες για πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου καθώς η χώρα εξαρτάται από τη Ρωσία σε μεγάλο βαθμό.

Ο Ουστένκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουγγαρία θα αλλάξει τελικά ρότα και ότι οι χώρες της ΕΕ με μεγάλο στόλο πλοίων όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, θα συμφωνήσουν επίσης με περαιτέρω μέτρα που θα πλήξουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ θα βάλει στη μαύρη λίστα περισσότερα άτομα από τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όσους εμπλέκονται σε ad hoc ψηφοφορίες που οργανώνει η Μόσχα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, όσους η Δύση κατηγορεί για τη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας και όσους βοηθούν στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσία θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι' άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL