Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.8°C32.3°C
1 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.3°C31.5°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.6°C29.9°C
1 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 34%
Γαλλία / Ντεμπούτο αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρόταση δυσπιστίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Ντεμπούτο αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρόταση δυσπιστίας

ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αυτή ήταν η γενική αίσθηση που αποκόμισαν οι βουλευτές της ενωμένης γαλλικής Αριστεράς από την προγραμματική ομιλία της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία ελλείψει πλειοψηφίας στη Βουλή παρουσίασε έναν μακρύ κατάλογο μέτρων για να δώσει μια γενικότερη συμβιβαστική εικόνα, αλλά προειδοποιώντας πίσω από τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, από νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς έως στρατιές χωροφυλάκων, δικαστές, φύλακες στα σωφρονιστικά ιδρύματα, γιατί «η ανασφάλεια είναι ανισότητα», ότι οι Γάλλοι «θα χρειαστεί να εργαστούν σταδιακά λίγο περισσότερο», δηλαδή να δουν την ηλικία συνταξιοδότησής τους να αυξάνεται.

Οι ενωμένες ομάδες της Αριστεράς και της Οικολογίας της NUPES έστειλαν ένα σαφές μήνυμα τόσο στον Γάλλο Πρόεδρο, στην πρωθυπουργό του και στο πολιτικό σύστημα της χώρας όσο και στη γαλλική κοινωνία, αναλαμβάνοντας ντε φάκτο τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλωσορίζοντας το ντεμπούτο της Μπορν στη νέα Βουλή με μια «πρόταση δυσπιστίας», αφού από μόνη της η NUPES με τους 133 βουλευτές της ξεπερνά τους 57 βουλευτές που χρειάζονται για να κατατεθεί στην πράξη η πρόταση μομφής εναντίον μιας κυβέρνησης που δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής και που θα αποφύγει να τη ζητήσει καλυπτόμενη πίσω από τις αρμοδιότητες που της προσφέρει η γαλλική νομοθεσία.

Η πρόταση δυσπιστίας της NUPES δεν θα συζητηθεί πριν από το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά η Δεξιά και η Ακροδεξιά, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσαν ότι δεν θα την ψηφίσουν, σώζοντας τον Μακρόν και την Μπορν από νέες περιπέτειες, δύο μέρες μετά τον δεξιό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Για να περάσει η πρόταση μορφής χρειάζονται 289 βουλευτές, που σημαίνει ότι η NUPES θα πρέπει να έχει τη στήριξη μεγάλου τμήματος των 89 ακροδεξιών βουλευτών της RN και των 64 των Ρεπουμπλικάνων. Για την Ανυπότακτη Γαλλία, η Δεξιά και η Ακροδεξιά άρχισαν ήδη να στηρίζουν τον Μακρόν, απορρίπτοντας την πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς.

Για τον ηγέτη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, ο έλεγχος του 100% της τεράστιας ηλεκτρικής εταιρείας EDF από το Δημόσιο, που ανακοίνωσε η Μπορν, από το 84% που κατείχε στις 7 Απριλίου, δεν αρκεί για τον έλεγχο των τιμών στην ενέργεια, γιατί η Γαλλία θα πρέπει να ορίζει μόνη της τα τιμολόγια, αποχωρώντας από το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, κυρίως, το γεγονός ότι η Μπορν «ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές» στο συνταξιοδοτικό.

Σχολιάζοντας την ομιλία της Μπορν, η Μαρίν Λε Πεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση βρίσκεται «εκτός ελέγχου» και πως η παραμονή της στην ηγεσία της κυβέρνησης αποτελεί «πολιτική πρόκληση», γιατί «συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» στις βουλευτικές εκλογές. Ο επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Ολιβιέ Μαρλέ προειδοποίησε την Μπορν, και συνεπώς τον Μακρόν, για μια πιθανή ανοχή α λα καρτ στην υιοθέτηση ορισμένων νόμων, υπογραμμίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα εμπλακούν σε κανέναν «συμβιβασμό» με την εκτελεστική εξουσία, αλλά και πως δεν θα προκαλέσουν ένα «στείρο μπλοκάρισμα» στην Εθνοσυνέλευση.

Δημοσκόπηση της Elabe για λογαριασμό των BFMTV, «L’Express» και SER έδειξε ότι το 43% των πολιτών θεωρεί ότι η Λε Πεν ενσαρκώνει καλύτερα τοn ρόλο της αντιπολίτευσης στον Μακρόν, σε σχέση με το 31% που βλέπει καλύτερα στον ρόλο αυτόν τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL