Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Μελίγια / Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ για το μακελειό των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελίγια / Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ για το μακελειό των προσφύγων

Διαμαρτυρία στην Ισπανία για την αστυνομική βία στην Μελίγια (EPA)

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατηγόρησε σήμερα το Μαρόκο και την Ισπανία ότι κατέφυγαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μελίγια σε «υπερβολική χρήση βίας» εναντίον μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών. Παράλληλα σήμερα ανακοινώθηκε από την εισαγγελία της Ισπανίας ότι διατάχθηκε διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο άγνωστο αριθμού μεταναστών, πάνω από 35.

«Είναι απαράδεκτο», αυτή η τραγωδία «πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς. σημειώνοντας ότι υπερβολική χρήση βίας καταγράφηκε από τον ΟΗΕ «και από τις δύο πλευρές των συνόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να διευκρινιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων μεταναστών, διάταξε την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, εν μέσω διαμαρτυριών και σκληρής κριτικής για την κυβέρνηση Σάντσεθ για το μακελειό. «Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα βασίζεται στη σημασία και τη σοβαρότητα των γεγονότων που έλαβαν χώρα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων» ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύρματα στον συνοριακό σταθμό Μαρόκου - Ισπανίας, με μόνο περίπου 100 να το καταφέρνουν. Τόσο το Μαρόκο όσο και η Ισπανία έχουν αρνηθεί τη χρήση υπερβολικής βίας και για τον τραυματισμό εκατοντάδων μεταναστών, με τις χώρες να ισχυρίζονται ότι οι πρόσφυγες έπεσαν από τον ψηλό φράκτη.

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις συγκρούσεις ξεκίνησε το μαροκινό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων CNDH, το οποίο έστειλε αποστολή, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «λάβαμε αναφορές για μετανάστες που ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ, κλωτσήθηκαν, σπρώχτηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες από Μαροκινούς αξιωματούχους καθώς προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν τον συρμάτινο φράχτη, ύψους περίπου έξι έως 10 μέτρων, που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL