Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΝΑΤΟ / Κλιμάκωση του ψυχροπολεμικού κλίματος, «άμεση απειλή» η Ρωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ / Κλιμάκωση του ψυχροπολεμικού κλίματος, «άμεση απειλή» η Ρωσία

ΝΑΤΟ
EPA

Κλιμακώνεται όπως ανακοινώθηκε από τον με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, το ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία καθώς στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηριστεί τη Ρωσία ως «άμεση απειλή», αυξάνοντας τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας σε 300.000 στρατιώτες, από 40.000 που είναι σήμερα.

Όπως δήλωσε οι μονάδες μάχης του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας που βρίσκεται πλησιέστερα στη Ρωσία, ιδίως στις χώρες της Βαλτικής, πρόκειται να ενισχυθούν σε επίπεδο ταξιαρχίας, ενώ σχεδόν 300.000 στρατιώτες θα είναι σε υψηλή ετοιμότητα σε χώρες πιο δυτικά, όπως η Γερμανία, ως ταχείες ενισχύσεις. Οι ακριβείς αριθμοί και η σύνθεση της δύναμης βρίσκεται σε επεξεργασία και θα έχει ολοκληρωθεί το 2023.

Το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, έρχεται μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε σημαντική γεωπολιτική αλλαγή στη Δύση, ωθώντας ακόμη και ουδέτερες χώρες όπως τη Φινλανδία και τη Σουηδία να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να εξασφαλίσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 έως 30 Ιουνίου πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή για τη συμμαχία μετά τις αποτυχίες στο Αφγανιστάν και τις εσωτερικές διαφωνίες κατά την εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμμαχία.

Σε συνέντευξη τύπου του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «απομακρύνθηκε από την εταιρική σχέση και τον διάλογο που το ΝΑΤΟ προσπάθησε να καθιερώσει με τη Ρωσία για πολλά χρόνια». «Επέλεξαν την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου. Λυπούμαστε γι' αυτό - αλλά φυσικά, στη συνέχεια πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την πραγματικότητα» σημείωσε ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι η Ρωσία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Σύνοδος Κορυφής θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις, τόσο στην αλλαγή του Στρατηγικού Δόγματος, όσο και στην υποστήριξη της Ουκρανία, τώρα αλλά και στο μέλλον. «Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.

Το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.

Παράλληλα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε για τις αμυντικές δαπάνες ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Όπως τόνισε μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.

Νέο ενισχυμένο πακέτο «Ολοκληρωμένης Βοήθειας» αναμένεται επίσης να συμφωνηθεί για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής, που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL