Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.6°C29.2°C
1 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.6°C31.0°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.6°C30.0°C
1 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.0°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
0 BF 34%
Εμανουέλα Μαρίν / Με την ειρήνη κερδίσαμε την ολιγαρχία και αλλάζουμε την Κολομβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμανουέλα Μαρίν / Με την ειρήνη κερδίσαμε την ολιγαρχία και αλλάζουμε την Κολομβία

«Η μεγάλη νίκη του Πέτρο αποτέλεσε ιστορικό γεγονός για την Κολομβία και τη Λατινική Αμερική και το επιστέγασμα της υπογραφής της Συμφωνίας Ειρήνης στην Αβάνα το 2016. Ήταν το αποτέλεσμα της συνέπειας με την οποία εμείς που προερχόμαστε από τις FARC σεβαστήκαμε την υπογραφή της συμφωνίας και των πιέσεων που άσκησαν διάφορες εθνικές και κοινωνικές κοινότητες, γιατί καταφέραμε να αποσπάσουμε από την ολιγαρχία της χώρας το μεγαλύτερο επιχείρημα για να συνεχίσουν να παραμένουν στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι ο συνεχής πόλεμος αποτελούσε τη λύση στη σύγκρουση. Έγινε σαφές ότι δεν ήμασταν εμείς το πρόβλημα, αλλά η διεφθαρμένη ολιγαρχία.

Ο κόσμος το κατάλαβε, όπως κατάλαβε ότι διαμέσου των δημοκρατικών διεκδικήσεων θα μπορούσαμε να έχουμε την αλλαγή» τόνισε στην ΑΥΓΗ η Εμανουέλα Μαρίν, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Comunes και πρώην διοικητής (comandante) των FARC, που υπέγραψε στην Αβάνα τη Συμφωνία που διασφάλισε στο μικρό κόμμα των FARC 5 έδρες στη Βουλή και 5 στη Γερουσία για δύο θητείες. Η Μαρίν συμμετέχει στην εξαμελή Επιτροπή Παρακολούθησης, Προώθησης και Επαλήθευση της Εφαρμογής της Συμφωνίας (CSIVI), με άλλα δύο μέλη των Comunes και τρεις εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Συμφωνία Ειρήνης που υπογράψατε στην Αβάνα απελευθέρωσε τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας σας και πολλών διεκδικητικών κινημάτων που επέτρεψαν τη νίκη του Πέτρο.

Η κυβέρνηση του Ντούκε ανέλαβε την εξουσία στοχεύοντας να καταστρέψει τη Συμφωνία Ειρήνης, να καταστρέψει την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων. Το προσπάθησε με πολλούς και διάφορους τρόπους, με νομοθετήματα, έναν βρόμικο πόλεμο, τον στιγματισμό και τη στοχοποίηση όσων υπογράψαμε την ειρήνη και υπερασπιζόμαστε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Παράλληλα, προσπάθησε να επιβάλει μια άδικη φορολογική μεταρρύθμιση που θα εκτίναξε τις ήδη μεγάλες ανισότητες, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες διαμαρτυρίες. Ο Ντούκε προσπάθησε να οδηγήσει σε μια γρήγορη οπισθοδρόμηση τη χώρα, σε μια επιστροφή στα παλιά εσωτερικά της προβλήματα και όχι να την ανοίξει την νέα εποχή της ειρήνης. Επανέφερε τον εσωτερικό εχθρό που θα έπρεπε να καταστρέψει.

Η κοινωνία αντέδρασε με μαζικές κινητοποιήσεις, με τις νέες και τους νέους μας να μπαίνουν μαζικά στην πρώτη γραμμή. Αντιστάθηκαν στην καταστολή και έδειξαν μεγάλη συνέπεια και ευθύνη συμμετέχοντας στις εκλογές με την καθοριστική ψήφο τους. Μια ολόκληρη γενιά που δεν εμπιστευόταν ή δεν γνώριζε τις εκλογικές διαδικασίες άλλαξε συμπεριφορά, γιατί κατάλαβε ότι γινόταν μια προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα χειρότερα επεισόδια της Ιστορίας μας και τις εκλογές απάτες, την έλλειψη διαφάνειας. Ο κόσμος, οι νέοι και οι νέες μας πολιτικοποιήθηκαν πολύ γρήγορα και κατάλαβαν το μέγεθος της πρόκλησης.

Η πολιτική του Ντούκε έβγαλε στην κυριολεξία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, με πρώτες εμάς τις γυναίκες, τις κοινότητες των ιθαγενών πληθυσμών, τη νεολαία. Μπροστά στις εκλογές συμφωνήσαμε να αφήσουμε στην άκρη όλες τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητές μας και να εργαστούμε μαζί για την αλλαγή.

Η ανάλυση της ψήφου δείχνει ότι ο Πέτρο στηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ψήφισαν στην περιφέρεια της χώρας, αυτούς που είχαν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο. Εντύπωση προκάλεσε και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής και ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα με τον οποία πήγαν να ψηφίσουν. Παρά τις όποιες επιμέρους ιδέες μας, όλοι αναγνωρίσαμε την ανάγκη της αλλαγής στη χώρα μας και τη αίσθηση ενότητας πάνω στις βασικές κοινές αρχές μας. Την Κυριακή που πέρασε ίσως καταφέραμε τα πιο απλά πράγματα. Τώρα μας περιμένουν τέσσερα χρόνια κοινής σκληρής δουλειάς για να αλλάξουμε τη χώρα.

Η πρόταση του ELN για διάλογο αποτελεί μήνυμα για τις αλλαγές που έρχονται;

Μία από τις μεγάλες σημαίες όλων εμάς που θέλουμε την ειρήνη στην Κολομβία είναι να ολοκληρωθεί, να έχουμε μια πλήρη ειρήνη. Δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια νέα χώρα, όπως συνυπογράψαμε στη Συμφωνία της Αβάνας, εάν σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχουν ένοπλες ομάδες. Η ύπαρξη αυτών των ομάδων αποτέλεσε το άλλοθι της κυβέρνησης να δαπανά τεράστιους πόρους για τον πόλεμο, καταδικάζοντας στην υπανάπτυξη και την εξαθλίωση κομμάτια της χώρας. Οι ειρηνευτικές διαδικασίες με την ELN αποτέλεσαν μία από τις δεσμεύσεις του Πέτρο και φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Ελπίζουμε ότι το ELN θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας προσπαθώντας να κάνει πολιτική χωρίς να χρησιμοποιεί τα όπλα. Οι περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη και οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντολογική και πολιτική δικαιοσύνη.

Οι παραστρατιωτικοί και οι συμμορίες των καρτέλ συνεχίζουν να δολοφονούν κοινωνικούς ακτιβιστές, συνδικαλιστές και κυρίως πρώην μέλη των FARC που υπέγραψαν τη Συμφωνία Ειρήνης.

Ναι, ακριβώς αυτό συμβαίνει. Μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 320 άτομα που ανήκαν στις FARC και υπέγραψαν τη Συμφωνία Ειρήνης. Έχουμε εκατοντάδες άλλες δολοφονίες ηγετικών στελεχών των τοπικών κοινοτήτων και κοινωνιών και πολλούς περισσότερους που δέχονται απειλές κατά της ζωής τους. Η κατάσταση αυτή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει η Συμφωνία Ειρήνης. Παραστρατιωτικές ομάδες, ομάδες οπλισμένες από τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών ή ομάδες αποκαλούμενων «διαφωνούντων» προσπαθούν να καλύψουν πολιτικά το κενό που άφησε το τέλος του πολέμου σε πολλές περιοχές δολοφονώντας και εκφοβίζοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Το κράτος σαμποτάρισε τη Συμφωνία Ειρήνης αφήνοντας αυτές τις περιοχές σε κατάσταση ομηρείας, δεν επέβαλε την παρουσία του και την κοινωνική δικαιοσύνη που προέβλεπε η Συμφωνία Ειρήνης. Στη Συμφωνία Ειρήνης είχαμε θέσει πολλά θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του εμπορίου ναρκωτικών και όχι μόνο για τους καλλιεργητές, που αποτελούν τον πιο απλό και ανίσχυρο κρίκο της αλυσίδας. Ο Πέτρο έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας Ειρήνης και την πρόθεσή του για μια ολοκληρωτική ειρήνη. Σίγουρα δεν θα καταφέρει σε τέσσερα χρόνια, αλλά πρέπει να βάλει τα θεμέλια για να βρει η χώρα από αυτή την κατάσταση.

Είδαμε ότι ο Πέτρο έχει πολλούς φίλους στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και έναν μεγάλο Βόρειο γείτονα που δεν φάνηκε ευχαριστημένος από τη νίκη του.

Η συμμαχία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής θα είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του. Θέλουμε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενότητα των χωρών και των λαών της Λατινικής Αμερικής, γιατί αισθανόμαστε αδελφικοί λαοί. Η Κολομβία θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ενότητα, με ό,τι θα σημαίνει και στις συζητήσεις της με τις ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν τόνισε από τα κοινωνικά δίκτυα ότι μίλησε περίπου για μισή ώρα με τον Πέτρο με άξονα την ειρήνη. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν, όπως είδαμε και με την επαφή του Πέτρο με τον Νικολάς Μαδούρο για το άνοιγμα των συνόρων με τη Βενεζουέλα. Ο Ντούκε υποδέχθηκε στην Κολομβία ως αρχηγό κράτους τον Γκουαϊδό για να συζητήσει το θέμα των συνόρων. Τι εκπροσωπεί ο Γκουαϊδό; Η Βενεζουέλα έχει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο. Ο Ντούκε δεν σεβόταν κανέναν και δεν είχε την αίσθηση του διπλωματικού ρεαλισμού. Η Δεξιά προσπάθησε να ανατροφοδοτήσει την κινδυνολογία ότι θα γίνουμε σαν τη Βενεζουέλα και προσπάθησε να τρομοκρατήσει τις αγορές. Οι πολίτες με την ψήφο τους ζήτησαν την αλλαγή μετά από διακόσια χρόνια κυριαρχίας της ίδιας ολιγαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL