Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.6°C35.7°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
33.6°C37.7°C
4 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C33.8°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.8°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.0°C35.9°C
0 BF 24%
Ευρώπη / H Ισπανία καίγεται και η Γαλλία βράζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρώπη / H Ισπανία καίγεται και η Γαλλία βράζει

ΦΩΤΙΑ

Οι δασικές πυρκαγιές σε πέντε περιφέρειες της Ισπανίας κατέστρεψαν ήδη τη διπλάσια επιφάνεια από αυτή που είχαν καταστρέψει στις ίδιες περιοχές οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μεταξύ του 2006 και του 2021, ενισχύοντας τους φόβους για τεράστιες καταστροφές το φετινό καλοκαίρι από τη μεγάλη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν ήδη τους 43 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.  Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ισπανίας βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας, ενώ, σύμφωνα με τους δορυφόρους του Προγράμματος Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Κοπέρνικος, τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία κάηκαν περισσότερα από 19.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων. Περίπου 3.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους και 3 πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Φθηνό ρεύμα παρά τα κλιματιστικά

Ο πρόωρος καύσωνας του Ιουνίου οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία και τη Γαλλία, σε περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βρίσκονται ήδη στα ύψη. Η Γαλλία αναγκάστηκε να εισάγει ενέργεια, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τη θερμοκρασία του νερού στα ποτάμια, αναγκάζοντας τους πυρηνικούς σταθμούς να μειώσουν την παραγωγή τους γιατί το νερό ήταν πολύ ζεστό για να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων χωρίς να θέτει μετά σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα. Η Ισπανία πάντως φαίνεται πως κατάφερε να δαμάσει την άνοδο του ενεργειακού κόστους, αφού, παρά την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης, το πλαφόν στις τιμές απέτρεψε νέες μεγάλες ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα, μαζί με την Πορτογαλία, να καταγράφουν χθες από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, στα 165,5 ευρώ ανά MWh, σε σχέση με τα 213 ευρώ ανά MWh της Ελλάδας, που συνέχιζε να έχει χθες από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν ακόμη μέχρι χθες το βράδυ να σβήσουν μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Γρανάδας με χερσαία και αεροπορικά μέσα, επίγειου ανεφοδιασμού, ενώ στη Θαμόρα της Καστίλης και Λεόν κινητοποιήθηκε ακόμη και ο στρατός για να βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε εθνικό δρυμό, στην Καταλωνία παρέμεναν ενεργές τρεις πυρκαγιές, με την τοπική κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι η πυρκαγιά στο Μπαλντομάρ μπορεί να καταστρέψει έως και 20.000 εκτάρια, στην περιοχή της Μάλαγα στην Ανδαλουσία παρέμεναν ενεργές άλλες δύο εστίες φωτιάς και στην Εστρεμαδούρα μία ακόμη, ενώ στη Ναβάρα οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ένα μεσαιωνικό μοναστήρι.

Ανάβουν οι σιδηροτροχιές

Η Ιταλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού της χρήσης των κλιματιστικών, ενώ κάτι ανάλογο εξετάζει και η Γαλλία, που αναμένει το Σάββατο θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006 για τον Ιούνιο και ότι η ξηρασία μπορεί να προκαλέσει πολλές πυρκαγιές.

Στη νότια Γαλλία τα σχολεία εφοδιάστηκαν εκτάκτως με νερό και ορισμένα αποφάσισαν να παραμείνουν σήμερα κλειστά, η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε καθυστερήσεις στα δρομολόγιά της εξαιτίας της υπερθέρμανσης των γραμμών και των προβλημάτων των ηλεκτρικού εξοπλισμού της εταιρείας από τις υψηλές θερμοκρασίες και η δημοτική αρχή του Μπορντό θα διανέμει νερό στους άστεγους, ενώ οι Γάλλοι πυροσβέστες έδωσαν ήδη τις πρώτες μάχες του καλοκαιριού από τις αρχές της εβδομάδας σε πολλές περιοχές της νότιας Γαλλίας, με τις Αρχές να προειδοποιούν για εκδήλωση πυρκαγιών ακόμη και στις δασικές εκτάσεις της περιφέρειας του Παρισιού, ενώ πολλές περιοχές της χώρας προειδοποίησαν παράλληλα για ρύπανση της ατμόσφαιρας από το έντονο διάχυτο φως του ήλιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL