Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Τα μηνύματα που έστειλαν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Τα μηνύματα που έστειλαν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Ουκρανία Ζελένσκι Σολτς Μακρόν Ντράγκι
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LUDOVIC MARIN)

Στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο υποδέχθηκε το μεσημέρι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, που επισκέπτονται σήμερα την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο με ειδικό τρένο από την Πολωνία, ενώ στη συνέχεια ενώθηκε μαζί τους και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Θα έχουν συνομιλίες με τον Ζελένσκι, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Ουκρανία Ζελένσκι Σολτς Μακρόν Ντράγκι
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LUDOVIC MARIN)

Ο Ζελένσκι ζήτησε και νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ζητά από τους ομολόγους του περισσότερα όπλα και ταυτόχρονα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος μίλησε και για την προοπτική περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι, όσο περισσότερα όπλα αποκτήσει η Ουκρανία από τα δυτικά έθνη, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της.

«Η Ουκρανία έχει μια σταθερή υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού», έγραψε στο Telegram ο Αντρέι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου στο Κίεβο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε στους ομολόγους του ένα «πλήρες πακέτο» προτάσεων για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον επιτιθέμενο και να εργαστούμε για το έβδομο πακέτο κυρώσεων, με εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο», έγραψε ο Γέρμακ.

Μακρόν: Υποστηρίζουμε την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες που επισκέφθηκαν σήμερα το Κίεβο υποστηρίζουν την «άμεση» υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως είχε πει ότι η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Παράλληλα ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία άλλα 6 όπλα Caesar μεγάλου βεληνεκούς, πέρα ​​από τα 12 για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί, για να συνδράμει την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Επιπλέον, ο Μακρόν επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σολτς: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πήγε στην Ουκρανία με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει μια θετική απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα τη χρειάζεται.

Παράλληλα, ο Σολτς επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ήδη υποδεχτεί 800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η Γερμανία στηρίζει την Ουκρανία τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, συμπλήρωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ντράγκι: Η Ιταλία υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για την ΕΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στις ελπίδες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε και αυτός με τη σειρά του ότι η χώρα του είναι θετική στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας και ότι θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

«Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το σχέδιό μας. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η χώρα του θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρουση, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου».

«Ναι» Ζελένσκι στην πρόσκληση Σολτς στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αποδέχτηκε μια πρόσκληση» του Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία.

«Σας ευχαριστώ κύριε Ζελένσκι που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου να συμμετάσχετε στη σύνοδο κορυφής της G7», που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο συγκρότημα του κάστρου του Σλος Ελμάου (νότια Γερμανία), έγραψε στο Twitter ο Σολτς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο Ζελένσκι, που δεν έχει φύγει από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Βαυαρία ή αν θα μιλήσει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο. «Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Μακρόν: «Η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει»

Νωρίτερα, Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι επισκέφθηκαν το Ιρπίν, ένα από τα προάστια του Κιέβου που έγινε σύμβολο των καταστροφών και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κατοχής της περιοχής, τον Μάρτιο, από το ρωσικό στρατό. Τους συνόδευαν ένοπλοι Ουκρανοί στρατιώτες και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Ουκρανία Μακρόν Σολτς Ντράγκι Ιρπίν
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LUDOVIC MARIN)

Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει, δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Όλαφ Σολτς. «Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (...) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».

Ουκρανία Μακρόν Σολτς Ντράγκι Ιρπίν
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LUDOVIC MARIN)

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».

Μεντβέντεφ: Ειρωνικά σχόλια για την επίσκεψη

Την επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο χλεύασε με ιδιαίτερα υποτιμητικά σχόλια ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, μίλησε για «Ευρωπαίους λάτρεις των βατράχων, των λουκάνικων και των σπαγγέτι» των οποίων η επίσκεψη έχει «μηδενική χρησιμότητα». «Υποσχέθηκαν την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και παλιά όπλα και, εν συνεχεία, μεθυσμένοι από ουκρανικό ποτό, θα πάρουν το τρένο της επιστροφής, όπως πριν από 100 χρόνια. Ωστόσο, δεν θα φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL