Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ουκρανία / Ο πόλεμος των σιτηρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Ο πόλεμος των σιτηρών

ΣΙΤΗΡΑ

Η αλήθεια είναι ότι όσο προχωράμε στο καλοκαίρι θα εντείνεται και ο πόλεμος των σιτηρών και της επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο. Η Ουκρανία προειδοποίησε ότι η παραγωγή σιτηρών της θα μειωθεί κατά 50% φέτος, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα να αδειάσει τα σιλό και τις αποθήκες της ενόψει της νέας συγκομιδής, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή  Ένωση να προσπαθεί να δημιουργήσει σε ελάχιστο χρόνο ένα δίκτυο απομάκρυνσης των δημητριακών σιδηροδρομικώς και οδικώς, αφού τα λιμάνια της χώρας έχουν αποκλειστεί από το ρωσικό ναυτικό ή έχουν καταληφθεί. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενη άρση κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας αν το Μινσκ επιτρέψει τη διακίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών και την παράδοση λιπασμάτων από τη Λευκορωσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προειδοποιώντας για υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό, σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι «η επίλυση της επισιτιστικής κρίσης είναι αδύνατη χωρίς ρωσικά προϊόντα, λευκορωσικά λιπάσματα και ουκρανικά σιτηρά». Ο Γκουτέρες φαίνεται ότι πρότεινε τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών λιπασμάτων ποτάσας με αντάλλαγμα τη διέλευση πλοίων με σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει 12 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας έφθασαν τα 4,5 εκατ. τόνους τον μήνα, το 12% του σιταριού, του 15% του καλαμποκιού και το 50% του ηλιέλαιου στον κόσμο.

Η ανοικοδόμηση

Τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας φαίνεται να αποτελούν για τον Ζελένσκι ένα από τα πιο άμεσα θέματα, μετά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση, γιατί μόνο με αυτή την προοπτική μπορεί να συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω. Μέσα σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια 40 δισ. δολαρίων, η G7 άλλα 19,8 δισ. δολάρια, η Κομισιόν δάνεια 9 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης με τον Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό άλλα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ καλλιεργείται η ιδέα να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τα 300 δισ. δολάρια του παγωμένου ρωσικού ενεργητικού στις δυτικές τράπεζες. Η αίσθηση ότι η Δύση θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της χώρας αποτελεί σοβαρό κίνητρο όχι μόνο για όποιον διευθύνει τις τύχες της χώρας από το Κίεβο, αλλά και όποιον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στα μετόπισθεν.

Με την ίδια λογική, η Ρωσία έχει προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που ισχυρίζεται πως απελευθέρωσε και σχεδιάζει την αποκατάσταση των ζημιών το ταχύτερο δυνατό, πρωτίστως στις υποδομές και στα δίκτυα πριν προχωρήσει στους καθ’ εαυτούς αστικούς ιστούς. Η πολιτική αυτή της Μόσχας δεν είναι καθόλου κοντόφθαλμη από τη στιγμή που δηλώνει επανειλημμένα ότι στοχεύει σε προσαρτήσεις εδαφών, με την απαραίτητη συναίνεση του πληθυσμού τους ασφαλώς. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαράτ Χουσνουλίν υπογράμμισε ότι η Μόσχα δημιούργησε ένα ειδικό επιτελείο που περιλαμβάνει όλους τους φορείς που θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση των περιοχών που απελευθερώθηκαν, αποκαλύπτοντας ότι περιοχές του Ντονμπάς αρχίζουν να συνδέονται διοικητικά με αυτές του ρωσικού Κουρσκ.

Στο οικονομικό επίπεδο την ίδια στιγμή η Μόσχα βλέπει την ισοτιμία του νομίσματός της να εκτινάσσεται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2017 έναντι του ευρώ, κάτω από τα 60 ρούβλια και με άνοδο κοντά στο 7% από την εισβολή και κέρδη 11% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL