Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.5°C27.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.1°C26.4°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.0°C24.9°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 41%
Ισπανία / Η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά σε νέες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά σε νέες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις

σαντσεθ

Η Ισπανία συνεχίζει να δίνει μαθήματα γιατί χρειάζεται η Αριστερά στις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες μας, όπως έδειξε χθες η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και του Unidas Podemos παρουσιάζοντας τον νέο νόμο για τις αμβλώσεις που ρυθμίζει την αντίρρηση συνείδησης των γιατρών, που φτάνει σήμερα στο 80% των δημόσιων δομών Υγείας, επιβάλλει το δικαίωμα της άμβλωσης στις δημόσιες δομές Υγείας και μάλιστα κοντά στη διεύθυνση κατοικίας της κάθε γυναίκες και κυρίως στηρίζει τις νεαρές κοπέλες προσφέροντας το δικαίωμα στα 16χρονα κορίτσια να αποφασίσουν για το σώμα τους χωρίς γονική έγκριση.

Κοινωνική ένταξη

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης το δεύτερο πακέτο κοινωνικής ένταξης, που προβλέπει 18 νέα πιλοτικά προγράμματα για να μην μείνει κανείς χωρίς την προστασία της κοινωνικής ασπίδας, προχωρώντας παράλληλα στην αύξηση του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος των 492 ευρώ κατά 15% από την 1η Ιουνίου, για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από τις ανατιμήσεις. Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην ιστορία της χώρας, με επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας και 300 εκατ. για προσλήψεις και βελτίωση των υποδομών και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας.  

Το υπουργείο Κοινωνικής Ένταξης, Ασφάλειας και Μετανάστευσης του Σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Εσκριβά θα αναλάβει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου πακέτου κοινωνικής ένταξης, που προβλέπει την αρχική στήριξη 130.000 ατόμων με 102 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, με στόχο να φτάσουν στα 8 εκατομμύρια άτομα, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της φτώχειας διαμέσου του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος (IMV). Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς θα ξεκινήσει τη νέα μάχη για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού με την κινητοποίηση της αυτοδιοικητικών θεσμών και της οργανωμένης κοινωνίας, ξεκινώντας με τη συμμετοχή 7 τοπικών κυβερνήσεων και 9 μεγάλων συλλογικών σχημάτων και ιδρυμάτων του τριτογενούς τομέα, από την Caritas και τον Ερυθρό Σταυρό έως τα κοινωφελή ιδρύματα των μεγάλων τραπεζών.

Τα  νέα προγράμματα θα προσφέρουν μια σειρά συμπληρωματικών κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα που λαμβάνουν το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, με στόχο την απανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό και την προστασία των παιδιών τους σε ό,τι αφορά τις σπουδές και την ένταξή τους στην εργασία και την αντιμετώπιση της εξάρτησης και του αποκλεισμού.

Προστασία δανειοληπτών

Την ίδια στιγμή, το ειδικό ισπανικό δικαστήριο της επαρχίας της Μαδρίτης ΑΝ υιοθέτησε την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητώντας την αναδρομικότητα της προστασίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δανειοληπτών που έπεσαν θύματα της καταχρηστικής πολιτικής των τραπεζών διαμέσου των «ψιλών γραμμάτων» στις ρήτρες των στεγαστικών δανείων. H απόφαση αυτή αποτελεί ράπισμα για τον πρώην δεξιό υπουργό Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, που σήμερα βρίσκεται στη διοίκηση της ΕΚΤ και που με διάταγμά του είχε σώσει τις τράπεζες και καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτιά τους και ορισμένους από αυτούς να αυτοκτονήσουν από απόγνωση.

Οι ισπανικές τράπεζες παραδέχτηκαν ότι εφάρμοσαν καταχρηστικούς όρους στη σύναψη περίπου 900.000 στεγαστικών δανείων μετά τον Ιούνιο του 2017, ενώ τα κινήματα κατά των τραπεζών εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος, γιατί οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν κινήθηκαν ακόμη εναντίον των τραπεζών ή οι υποθέσεις τους αρχειοθετήθηκαν μετά από εξωδικαστική συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με χθεσινή του απόφαση κατήγγειλε επίσης ότι η ισπανική νομοθεσία εμποδίζει τους δικαστές να εξετάσουν τις καταχρηστικές ρήτρες των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες με βάση το κοινοτικό δίκαιο και την προστασία που προσφέρει στους καταναλωτές και τους δανειολήπτες.

Σούπερ δήμαρχος η Κολάου

Στο πολιτικό επίπεδο, η Άντα Κολάου, η κινηματική δήμαρχος της Βαρκελώνης, φαίνεται ότι θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στις δημοτικές εκλογές της επόμενης άνοιξης, αφού η διεύθυνση του δημοτικού της σχήματος  Barcelona En Comu με 211 υπέρ και 1 αποχή έκρινε ότι η Κολάου αποτελεί φωτεινή εξαίρεση γιατί, παρά τις δύο θητείες της, δεν δημιούργησε πελατειακά δίκτυα και δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της στις διεκδικήσεις των πολιτών και των κινημάτων. Το Barcelona En Comu παραβίασε όμως μια από τις μεγαλύτερες πρακτικές του κινήματος των Αγανακτισμένων και του Podemos για δύο θητείες. Η Κολάου παρέμεινε πιστή στην υπόσχεσή της στα θύματα των υποθηκών από τις τράπεζες ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Βαρκελώνης για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας ή την ηγεσία του Podemos από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL