Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.8°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.2°C13.4°C
1 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.8°C
3 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.5°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.2°C12.3°C
0 BF 100%
Arturo Scotto / Προοδευτικές συμμαχίες τώρα στην Ευρώπη ενάντια στον πόλεμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Arturo Scotto / Προοδευτικές συμμαχίες τώρα στην Ευρώπη ενάντια στον πόλεμο

Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και να έχουμε μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, χωρίς την κυριαρχία του ΝΑΤΟ, ενώ θα πρέπει να φτιάξουμε παντού πλατιές προοδευτικές συμμαχίες για να κυβερνήσουν οι αριστερές, δημοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές δυνάμεις στην Ευρώπη», τόνισε στην ΑΥΓΗ ο Αρτούρο Σκότο, ο συντονιστής του «Άρθρου 1» και πρώην βουλευτής, που παρακολούθησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της δημόσιας Υγείας και, για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία, χάρη στον υπουργό Υγείας και γραμματέα του 'Άρθρου 1' Ρομπέρτο Σπεράντζα, είχαμε αύξηση των δαπανών για την Υγεία κατά 15 δισ. σε μια διετία. Με το ταμείο ανάκαμψης θα ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, που δέχθηκε μεγάλη πλήγματα την περίοδο της λιτότητας», συνέχισε ο Σκότο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις...

Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα του συνεδρίου σας, αντιμετωπίζουμε τρεις κρίσεις, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και τη στρατιωτική απειλή. Η εισβολή του Πούτιν είναι αδικαιολόγητη, αλλά βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, που από το 1989 δεν προχώρησε σε καμία νέα ισορροπία στον κόσμο, γιατί δεν είχαμε μια ιδέα συνεργασίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη που να επαναφέρει μια πιο χαλαρή σχέση με την Ανατολή και να αποφεύγει το κυνήγι των εξοπλισμών.

Είδα ότι στο ντοκουμέντο του συνεδρίου σας υποστηρίζετε, σαν και εμάς, την ανάγκη ενός νέου Ελσίνκι, που θα αποτελούσε την αφετηρία μας τη στιγμή που θα σταματήσει ο πόλεμος, που όλοι ελπίζουμε να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Πρέπει να σκεφτούμε μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη, που θα αποφεύγει την έκρηξη νέων αντιπαραθέσεων.

Μόνο που αυτή τη φορά το Ελσίνκι θα είναι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας τμήμα του προβλήματος...

Για να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση Ανατολής και Δύσης, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επισκιάσει την Ευρώπη, παρ' όλο που κανείς δεν το αμφισβητεί και κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει από το εσωτερικό του. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι το ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να έχουμε μια διαρκή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Πρέπει να βρούμε λύσεις που να προσφέρουν ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως μας έδειξε η ιστορική απόφαση επανεξοπλισμού της Γερμανίας και το κυνήγι εξοπλισμών της κάθε χώρας ξεχωριστά. Ο στόχος πρέπει να είναι μια νέα ασφάλεια και συνεργασία και μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η επένδυση στην ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνική κλίμακα, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς αντιδρά ο κόσμος στην Ιταλία;

Υπάρχει τεράστια ανησυχία, κυρίως από τα ασθενέστερα στρώματα και τον επιχειρηματικό κόσμο που πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους και της διαβίωσης. Η κυβέρνηση Ντράγκι προχώρησε σε διαδοχικές παρεμβάσεις, η τελευταία εκ των οποίων έφτασε στα 6 δισ., αλλά όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια νέα παρέμβαση στην προϋπολογισμό. Πρέπει να θέσουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να επιταχύνουμε τη διαφοροποίηση στην προμήθεια ενεργειακών πόρων. Υπάρχει ο κίνδυνος να παρασύρει ο πόλεμος όλες τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ο κίνδυνος ο πόλεμος να φάει τη γη, γιατί στην Ιταλία και αλλού άρχισαν τα τραγουδούν οι Σειρήνες που θέλουν τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, να σταματήσουμε την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου στοιχηματίζοντας περισσότερο στους υδρογονάνθρακας παρά στις ανανεώσιμες ενέργειες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Είστε ένα μικρό κόμμα, που διαχειρίστηκε σε μεγάλη βαθμό την πανδημία στην Ιταλία με τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα.

Η πανδημία δεν πέρασε και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την προσοχή μας, παρ' όλο που είναι κατανοητό ότι ο κόσμος θέλει την επιστροφή στην κανονικότητα. Καταργήσαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 31 Μαρτίου και χαλαρώσαμε ορισμένα μέτρα, αλλά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η πρόληψη είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Αυτό θα το κάνουμε ενισχύοντας τις τοπικές δομές Υγείας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που, από ό,τι παρακολούθησα, αποτελεί και στόχο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μου φαίνεται ότι στοχεύουμε σε παράλληλα μοντέλα. Η πανδημία ανέδειξε τον ηγεμονικό χώρο των προτάσεων της Αριστεράς, με τον κεντρικό ρόλο των δημοσίων και κοινών αγαθών. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Κόντε και Ντράγκι, απέτυχε η προσπάθεια της Δεξιάς να θέσει πάνω από την υγεία των πολιτών την οικονομία. Υιοθετήσαμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό εκτιμώντας ότι η υγεία έρχεται πάνω από τα κέρδη.

Ποιες είναι οι προκλήσεις του συνεδρίου σας αυτή την εβδομάδα;

Προχωράμε σε ένα ενωτικό συνέδριο, με τις θέσεις να προσυπογράφονται πρώτα από τον Ρομπέρτο Σπεράντζα και μετά από εμένα. Στο οικονομικό επίπεδο προτείνουμε την ανάγκη των δημόσιων επενδύσεων και στο πολιτικό την ανάγκη επιβεβαίωσης ενός άξονα ανάμεσα στην Κεντροαριστερά, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τις προοδευτικές δυνάμεις. Ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική παρ' όλο που το Κ5Α συνεργαζόταν τότε με τη Λέγκα. Η οικοδόμηση ενός συνασπισμού προοδευτικών, δημοκρατικών, οικολογικών και κοινωνικών δυνάμεων αποτελεί σήμερα τη μεγάλη μας πρόκληση. Στο συνέδριό μας θα έρθουν ο Ενρίκο Λέτα, ο Τζιουζέπε Κόντε, ο γραμματέας της CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι. Πρέπει στις επόμενες εκλογές να αντιστρέψουμε το κλίμα της ανόδου της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που βρίσκεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Μπερλουσκόνι, ο Σαλβίνι και η Μελόνι είναι οι φίλοι του Πούτιν στην Ιταλία. Οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι, οι κληρονόμοι του νεοφασιστικού MSI, μπορεί να αναδειχθούν πρώτο κόμμα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν πλατύ πλουραλιστικό συνασπισμό δυνάμεων της δημοκρατικής Αριστεράς, με αιχμή το Δημοκρατικό Κόμμα, που θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πιο μελανά σημεία της πολιτικής που ακολούθησε επί Ρέντζι. Πρέπει να κάνουμε και στην Ιταλία αυτό που κάνουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL