Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C22.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C22.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
19.8°C22.7°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.4°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C17.9°C
0 BF 100%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Επανήλθε η φρίκη των βιασμών, ως όπλου κατά των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Επανήλθε η φρίκη των βιασμών, ως όπλου κατά των γυναικών

Από τη διαμαρτυρία κατά των βιασμών έξω από τη ρωσική πρεσβεία στην Εσθονία (φωτογραφία του Priit Mürk της δημόσιας εσθονικής ραδιοτηλεόρασης ERR )

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία βρίσκεται στην 53η της ημέρα και ενώ καθημερινά καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλου του πλανήτη, υπάρχει μια πλευρά της που περνάει σχεδόν απαρατήρητη, παρ’ ότι αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των πολέμων, απ’ όταν υπάρχει πόλεμος: Οι βιασμοί γυναικών.

Αυτός καθαυτός ο βιασμός είναι ένα από τα εγκλήματα που αποδεικνύονται πιο δύσκολα, ακόμα και σε κατάσταση ειρηνικής κανονικότητας, αφού προϋποθέτει καταγγελία του θύματος, το οποίο, βιώνοντας μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά ζοφερή ψυχολογική κατάσταση, καλείται να αποδείξει αυτό που έχει υποστεί. Μιλάμε για μια δυσκολία που όλες οι φεμινιστικές οργανώσεις έχουν αναδείξει σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελίας βιασμού στις κοινωνίες μας. Γίνεται, επομένως, κατανοητό πόσο πιο δύσκολα μπορούν να τεκμηριωθούν αυτού του είδους οι καταγγελίες σε κατάσταση πολέμου, χωρίς πρόσβαση σε ιατροδικαστές, υγειονομικές υπηρεσίες και ενώ μαίνεται ένας πόλεμος προπαγάνδας από τις εμπόλεμες πλευρές.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέλαβε να συντάξει μια έκθεση για παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία το καθεστώς Πούτιν αρνήθηκε να συνεργαστεί, παρ’ ότι βρέθηκαν υπό εξέταση και δικές του καταγγελίες για κακομεταχείριση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν περιλαμβάνει την περίοδο των καταγγελιών για τα εγκλήματα κατά των αμάχων στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Ακριβώς σε αυτές περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες για βιασμούς, που ο διοικητής της αστυνομίας του Κιέβου Andriy Nebytov, μιλώντας σε δυτικούς δημοσιογράφους, αναφέρει πως δεν μπορεί να αποδώσει σε μια γενικευμένη πολιτική του ρωσικού στρατού, καθώς έχουν εντοπίσει στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιοι διοικητές, όχι όμως όλοι, έδωσαν εντολή να εκτελεστούν οι βιαστές στρατιώτες τους. Παράλληλα, όμως, δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν συλλέξει μαρτυρίες για πολύωρους ομαδικούς βιασμούς γυναικών από στρατιώτες. Μια Ουκρανή, που επέζησε, κατήγγειλε χαρακτηριστικά ότι τη βίαζαν διαδοχικά επί ώρες, ο ένας μετά τον άλλον, με τον άντρα της να ψυχορραγεί στο διπλανό δωμάτιο, πυροβολημένος στην κοιλιά.

Ανατριχιαστικές συνδιαλέξεις

Οι περισσότερες γυναίκες όμως, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, αποφεύγουν να μιλήσουν. “Ξεχάστε μας”, λένε και κλείνονται στο δράμα τους. Ωστόσο, συμπληρώνει, έχουμε τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις με συγγενείς και φίλους, που επιβεβαιώνουν τις φρικαλεότητες. Επιπλέον υπάρχουν τα γυμνά πτώματα γυναικών, με εμφανή τα σημάδια βιασμού και βασανισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι στρατιώτες έκαψαν σπίτια και πτώματα για να εξαφανίσουν τα στοιχεία. Ωστόσο εμφανίζονται, από ουκρανικές ή δυτικές μυστικές υπηρεσίες, υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στρατιωτών οι οποίες θα κατατεθούν ως τεκμήρια. Σε μια από αυτές η σύζυγος στρατιώτη τού υποδεικνύει να βιάσει Ουκρανές, “αρκεί να μην μου το πεις”. “Δηλαδή, μου δίνεις την άδεια;” ρωτά αυτός, για να την ακούσει να του λέει να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Άλλες υποκλαπείσες συνδιαλέξεις εμφανίζουν τις συζύγους να παραγγέλνουν αγαθά, από υπολογιστές μέχρι ρούχα, που θα πρέπει να σταλούν σπίτι μετά από λεηλασία…

Ξένοι γιατροί που έχουν βρεθεί στις απελευθερωμένες περιοχές της Ουκρανίας βοηθούν στις ιατροδικαστικές έρευνες προκειμένου να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες, στο πλαίσιο διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας στην οποία έδωσε το πράσινο φως ο ΟΗΕ. Μάλιστα, η εκτελεστική διευθύντρια του UN Women, Sima Bahous, σημείωσε ότι οι μαζικές εκκενώσεις σε συνδυασμό με την παρουσία μισθοφόρων στο πλευρό του στρατευμάτων του Πούτιν έχουν αυξήσει τις ανησυχίες που προκαλούν οι μαρτυρίες. “Γδύσου, αλλιώς πυροβολώ”, καταθέτει η μία ότι της είπε νεαρός στρατιώτης. “Είσαι μια πουτάνα ναζί”, καταθέτει η άλλη, ενώ μια τρίτη καταθέτει ότι τη βίασε ένας νεαρός Τσετσένος. Έπειτα υπάρχουν οι γειτόνισσες, που αναφέρουν βιασμούς ανήλικων κοριτσιών ή ενός αγοριού μπροστά στη δεμένη μάνα του.

Ο βιασμός, μας το έχει διδάξει η Ιστορία, ακόμα και η πρόσφατη -στην Αφρική ή στη Συρία, που φάνταζαν μακρινές στα δυτικά μας μάτια- είναι σύμφυτος με τον πόλεμο, με την τάση του επιτιθέμενου να ποδοπατήσει την αξιοπρέπεια των γυναικών και ολόκληρου του πληθυσμού. 2022 όπως 222 π.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL