Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Εισβολή στην Ουκρανία / Λεπέν και Ζεμούρ, οι παράπλευρες απώλειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισβολή στην Ουκρανία / Λεπέν και Ζεμούρ, οι παράπλευρες απώλειες

ΛΕΠΕΝ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω παγκοσμίως και επηρέασε και την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.  Έτσι το βράδυ της Πέμπτης, όταν είχαν ήδη περάσει οι πρώτες ώρες από το ξεκίνημα επίθεσης του ρωσικού στρατού, η είδηση ότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν γινόταν ο 8ος υποψήφιος που συγκέντρωσε τις 500 υπογραφές αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απαιτούνται για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές κανονικά θα βρισκόταν μεταξύ των πρώτων της επικαιρότητας. Την Πέμπτη έπρεπε κάποιος να ψάξει αρκετά για να τη βρει. Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα ανακοινώσει τη δική του εκ νέου υποψηφιότητα τις μέρες που έρχονται, φορώντας όμως το “κοστούμι” του ηγέτη “εν δράσει”, που συνδιαλέγεται με τους υπόλοιπους, στο πλαίσιο μιας πλανητικής κρίσης.  Ένα είδος παράπλευρης συνέπειας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στη γαλλική πολιτική σκηνή. Δεν είναι το μόνο.

Η στρατιωτική κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας σε βάρος του Κιέβου έχει κι άλλες παράπλευρες απώλειες στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας - λιγότερο ορατές μεν, εξίσου υπαρκτές δε. Ο λόγος για τους δύο ακροδεξιούς υποψήφιους, τη Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ. Εδώ και μήνες οι δυο τους επιχειρούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις απειλές εκ μέρους της Μόσχας, υιοθετώντας παράλληλα την προπαγάνδα του Κρεμλίνου περί των “πραγματικών” αμερικανικών προθέσεων.  Όχι τυχαία, στρέφονταν κατά της Ευρώπης, κατά του NATO, αποκαλύπτοντας τις ιδεολογικές τους συγγένειες με τη Μόσχα. Στην κρίση της Ουκρανίας, εμμέσως η Λεπέν, ανοιχτά ο Ζεμούρ, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής Πούτιν, παρουσιάζοντάς τον ως εκείνον που δέχεται επίθεση! Αν και οι δύο ενέκριναν το πρόσφατο διαμεσολαβητικό ταξίδι Μακρόν στη Μόσχα, επιχείρησαν να μειώσουν τη σημασία του! Η Λεπέν (το 2017 ο Πούτιν της είχε πλέξει το εγκώμιο σε συνάντησή τους στη Μόσχα) αναρωτιόταν έτσι στις 5 Φεβρουαρίου αν ο Μακρόν “κάνει θελήματα ή έχει πραγματική επιρροή”. Ενώ ο Ζεμούρ στις 20 Φεβρουαρίου εξέφραζε τον σκεπτικισμό του λέγοντας ότι “υπάρχει πολλή προπαγάνδα, πολλή αναστάτωση από τις αμερικανικές υπηρεσίες για να προκαλέσουν υστερία”. Ενώ η Λεπέν τασσόταν κατά των κυρώσεων κατά της Μόσχας και κατηγορούσε τον Μακρόν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση.

Ζεμούρ

Αυτή ήταν η στάση τους έως το πρωί της Πέμπτης. Μετά την κήρυξη του πολέμου από τον Πούτιν με στόχο την “αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας”, τα πρώτα πλήγματα και τους πρώτους νεκρούς, η Λεπέν και ο Ζεμούρ έσπευσαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, με διαδοχικές ανακοινώσεις.  Έτσι, η Λεπέν κάλεσε για άμεση παύση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και ο Ζεμούρ καταδίκασε ανεπιφύλακτα τη στρατιωτική επέμβαση, που χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση για την προς ανατολάς επέκταση του NATO.

Το βράδυ της Πέμπτης όλοι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είχαν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Για τους δύο ακροδεξιούς όμως η καταδίκη αυτή ήταν κάτι παραπάνω.  Ήταν μια δοκιμασία. Γιατί τους ανάγκασε να εκτεθούν, αλλάζοντας ριζικά θέση για να μην περιθωριοποιηθούν. Παρά τις κατηγορίες κατά της Δύσης, του NATO, των ΗΠΑ κ.λπ., ο Ζεμούρ και η Λεπέν εκτέθηκαν. Ανεπανόρθωτα; Πολύ; Λίγο; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι οι δυο τους μπορούν άνετα να συμπεριληφθούν στις... παράπλευρες απώλειες της επίθεσης Πούτιν. Από θαυμαστές του, αναγκάστηκαν να εναρμονιστούν με την κυρίαρχη άποψη και να καταδικάσουν τη Μόσχα.  Έστω και με μισή καρδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL