Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Γερμανία / Αναζητεί στρατιές εξειδικευμένων μεταναστών εκτός ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Αναζητεί στρατιές εξειδικευμένων μεταναστών εκτός ΕΕ

ΕΡΓΑΣΙΑ

H γερμανική ατμομηχανή φαίνεται ότι έχει ανάγκη 400.000 ειδικευμένους ξένους μετανάστες εκτός Ε.Ε. τον χρόνο και αυτό δεν το λέει το Die Linke, αλλά οι πλέον νεοφιλελεύθερες και φιλελεύθερες δυνάμεις και οι επιχειρηματικοί σύλλογοι και επιμελητήρια, που απέχουν παρασάγγας από την πολιτική των ανοικτών συνόρων.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να έχει έλλειψη 5 εκατομμυρίων εργαζομένων έως το 2035, γεγονός που θα προκαλέσει ζημιά 326 δισ. στην οικονομία, προειδοποίησε από την πλευρά του το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας της Κολωνίας IW.

Αν λοιπόν η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και ο αγώνας κατά των μεταναστών αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της γερμανικής Ακροδεξιάς και του δηλητηρίου που ποτίζει καθημερινά τα λαϊκά στρώματα, ο γερμανικός καπιταλισμός, που μπορεί να μην διαφέρει στο ιδεολογικό πεδίο από τις ακροδεξιές πολιτικές, με τον πραγματισμό και τη μεγαλομανία που τον διακρίνει αναγνωρίζει ότι η χώρα ή θα υποδεχτεί ετησίως 400.000 ειδικευμένους μετανάστες εκτός Ε.Ε. ή θα χάσει τμήμα της ανταγωνιστικότητάς του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των φιλελεύθερων του FDP Κρίστιαν Ντιρ προειδοποίησε από τις σελίδες του οικονομικού περιοδικού WirtschaftsWoche ότι «η έλλειψη εργαζομένων μετατρέπεται σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που επιβραδύνει την οικονομία μας», με αποτέλεσμα έως το τέλος τους έτους να λείπουν από τις γερμανικές επιχειρήσεις 300.000 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού μας με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να πετύχουμε τον στόχο της εισόδου 400.000 εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό το συντομότερο δυνατόν» συνέχισε ο αρχηγός της νεοφιλελεύθερης γερμανικής Δεξιάς -και όχι ο επικεφαλής του Die Linke.

Ανάλογες είναι και οι θέσεις του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εργασίας Χουμπέρτους Χέιλ, που προειδοποίησε για έλλειψη εργαζομένων ήδη από το 2022. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού «δεν πρέπει να αποτελέσει φρένο για την οικονομία και την πρόοδο» τόνισε ο Χέιλ μέσα στα πρώτα επτά λεπτά της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με την ανάληψη του υπουργείου του.

Οι απόψεις των νεοφιλελεύθερων, Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων όμως απλώς επαναλαμβάνουν τις αντίστοιχες εκκλήσεις για την είσοδο εξειδικευμένων μεταναστών της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA), του Συλλόγου Οικογενειακών Επιχειρήσεων, του Συλλόγου Επαγγελματιών Νοσηλευτών (DBfK), των Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), των Συλλόγων Εξειδικευμένων Επαγγελμάτων, του Συλλόγου Εργοδοτών του Τομέα Μετάλλου Gesamtmetall, της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), του Συλλόγου Γερμανών Μηχανικών (VDI), της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Πώς όμως θα επιτευχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα; Η απάντηση του γερμανικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου είναι πάρα πολύ απλή, διδακτική και εκπληκτική: αυξάνοντας τις ωρομίσθιες αποδοχές στα 12 ευρώ την ώρα για να προσελκύσει τους νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους.  Ή, με πιο απλά λόγια, με 12 ευρώ την ώρα ο ξένος εξειδικευμένος εργαζόμενος από την Ινδία, το Μπαγκλαντές ή τη Λατινική Αμερική θα έχει κάθε συμφέρον να εγκαταλείψει τη χώρα του για να στηρίξει την ευημερία της Γερμανίας και τη δική του.

Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει μάλιστα ένα σύστημα μοριοδότησης για τους ξένους εργαζόμενους. Το IW μάλιστα προειδοποίησε ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας μπορεί να υποχωρήσει κατά 300.000 φέτος, εξαιτίας της αδυναμίας των νέων εργαζομένων να αντικαταστήσουν τους συνταξιούχους, ενώ αυτή η ψαλίδα μπορεί να ξεπεράσει τους 650.000 εργαζόμενους το 2029.

Η απάντηση που δίνουν οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι στο χάσμα από την αύξηση των συνταξιούχων και την έλλειψη νέων εργαζομένων είναι και αυτή απλή, τεχνοκρατική και εκπληκτική, διότι υποστηρίζουν ότι, εκτός από τη μαζική είσοδο μεταναστών, οι Γερμανοί θα πρέπει να αποδεχτούν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ή ακόμη και τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων παντού για να διευκολύνουν τη γεννητικότητα και τους εργαζόμενους γονείς να ασχολούνται περισσότερο με τη δουλειά τους παρά με τα παιδιά τους.

Βέβαια, πολιτικοί και επιχειρηματίες αναφέρονται στην είσοδο ξένων εξειδικευμένων μεταναστών εκτός Ε.Ε., επειδή σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς εξειδικευμένους εργαζόμενους μετά το Brexit η Γερμανία αποτελεί ένα μεγάλο χωνί απορρόφησης όσων εγκαταλείπουν τη Γηραιά Αλβιώνα έχοντας, μαζί με τις άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, λεηλατήσει προηγουμένως το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό του ευρωπαϊκού Νότου με τον κορσέ του δημοσιονομικού συμφώνου και της τρόικας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL