Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Έρευνα / Συμπτώματα μετατραυματικού στρες παρουσιάζουν οι υγειονομικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα / Συμπτώματα μετατραυματικού στρες παρουσιάζουν οι υγειονομικοί

EPA

Δύο χρόνια κλείνει η πανδημία του κορωνοϊού με το υγειονομικό προσωπικό να παρουσιάζει σημάδια μετατραυματικού στρες ανάλογο με αυτό που εμφανίζουν οι βετεράνοι πολέμων, με πολλούς υγειονομικούς να εγκαταλείπουν την εργασίας τους και τα υγειονομικά συστήματα να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.

Δύο σχεδόν χρόνια ιατρικής φροντίδας ασθενών με κορωνοϊό πολλοί εργαζόμενοι στην υγεία παραιτούνται ή αλλάζουν αντικείμενο, με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of General Internal Medicine και αφορούσε έρευνα σε περισσότερους από 500 γιατρούς, νοσηλευτές, διαπιστώνει ότι το 15% δήλωσε ότι δεν είναι «καθόλου πιθανό» να εξακολουθεί να εργάζεται στον τομέα της υγείας σε πέντε έως δέκα χρόνια. Μεταξύ των νοσηλευτών, το ποσοστό ήταν 20%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 74% των ερωτηθέντων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης, και ένα 37% ανέφεραν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες. Ένα 15% ανέφεραν ότι έχουν σκεφθεί την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό.

Η διάρκεια την πανδημίας του κορωνοϊού συνέβαλε στην δυσφορία των υγειονομικών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι αντιμετώπιζαν πραγματικό κίνδυνο να αρρωστήσουν, αλλά κατανοούσαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα και υπήρχε περιορισμένη ποσότητα εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Τώρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου και των υγειονομικών να είναι εμβολιασμένοι, η περίθαλψη βαριών αρρώστων αφορά μη εμβολιασμένους, όταν ζητήθηκε από τους υγειονομικούς να αναλάβουν κίνδυνο που δεν αισθάνονταν πλέον απαραίτητο, καθώς η Όμικρον παρουσιάζει πιο ασθενή συμπτώματα, ήταν πιο δύσκολο να το χειριστούν οι υγειονομικοί και είναι αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη αγωνία, σύμφωνα με την έρευνα.

Άλλος παράγοντας είναι ότι τα νοσοκομεία, ζητούν από τους νοσηλευτές να χρησιμοποιούν λιγότερα μέσα ατομικής προστασίας από αυτά που θεωρούν ότι χρειάζονται λόγω του κόστους ή των παραπόνων των ασθενών, όπως δήλωσαν οι ερωτηθέντες.

Αρκετοί ασθενείς είναι συχνά οργισμένοι εξαιτίας του καιρού που παραμένουν στα επείγοντα περιστατικά μέχρι να βρουν κρεβάτι. Το 2021, το 71% των ιατρείων κατέγραψε αύξηση στον αριθμό των περιστατικών με ενοχλητικούς ασθενείς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιανουαρίου από την Medical Group Management Association.

Σύμφωνα με μια νοσηλεύτρια από τη Φιλαδέλφεια, έχει εξαντληθεί από τα δύο χρόνια ανησυχίας για τη μόλυνση της οικογένειάς και όπως δήλωσε το ότι το κύμα της Όμικρον είναι ακόμη πιο δύσκολο να το διαχειριστεί από τα προηγούμενα κύματα. «Ένιωθα ότι υπήρχε φως στην άκρη του τούνελ, ειδικά με το εμβόλιο. Ένιωσα ότι επιστρέφαμε στο φυσιολογικό, ότι μπορούσαμε να βγαίνουμε έξω και να γιορτάζουμε τις γιορτές και άλλα γεγονότα της ζωής με την οικογένεια». Όπως σημείωσε «το προσωπικό είναι ήδη ψυχικά και σωματικά εξαντλημένο και αυτό μας ωθεί όλους στα όρια της αντοχής μας».

Από τον Φεβρουάριο του 2020, το 30% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους ή παραιτήθηκαν, και ο συνηθέστερος λόγος ήταν η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL