Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.0°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C18.7°C
6 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Ισπανία / Επικράτηση Σάντσεθ στο PSOE, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Επικράτηση Σάντσεθ στο PSOE, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

Δεν αφήσαμε πίσω μας κανένα» επανέλαβε πολλές φορές ο Πέδρο Σάντσεθ από το βήμα του 40ού Συνεδρίου του PSOE, υπενθυμίζοντας στο κόμμα του ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης γίνεται πρωτίστως με κοινωνικά κριτήρια, ότι υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αναστολή διασφαλίζοντας μέχρι τον Μάρτιο του 2022 το 70% των αποδοχών τους και ότι προχώρησε στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής ασπίδας που προστατεύει όχι μόνο τους ευάλωτους, αλλά και τμήμα της μεσαίας τάξης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ότι προχωρά σε μια πιο δίκαιη φορολογία, υποχρεώνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους να καταβάλλουν φόρους.

Ο Σάντσεθ αναφέρθηκε στην ανάκαμψη και αναγέννηση της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη εκτιμώντας ότι το PSOE μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, γεγονός που θα γίνει πιο εμφανές όταν η Ισπανία αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ κατέστησε σαφές ότι η συνεργασία με την Αριστερά δίνει τους καρπούς της στη χώρα και στους ανθρώπους της.

Το 40ό Συνέδριο του PSOE πραγματοποιείται μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς ενότητας, τουλάχιστον από την εκλογή του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο στην ηγεσία του το 2008, που αποδεικνύει τη μεγάλη νίκη του Σάντσεθ εναντίον των βαρόνων και του νεοφιλελεύθερου και διεφθαρμένου τμήματος του κόμματος, που τον είχε κυνηγήσει στην κυριολεξία από την ηγεσία του, με άξονα τη Σουζάνα Ντίαθ, την πρώην πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.

Τα στελέχη της Αριστεράς, με πολύ σωστό και διακριτικό τρόπο, έχουν αποφύγει να αναφερθούν για το κλίμα στο εσωτερικό του PSOE, αλλά είναι εμφανές ότι περιμένουν από τον Σάτσεθ και το συνέδριο του PSOE ενδείξεις ότι στοχεύουν να συνεχίζουν την προοδευτική ατζέντα της κυβέρνησης, τη στρατηγική συνέχιση της κυβέρνησης συνασπισμού με την Αριστερά, την ανάγκη μια μεγάλης μεταρρύθμισης για εδαφικά προβλήματα της χώρας και ασφαλώς τον φεμινισμό, που αποτελούν σημεία της δημοκρατικής Ισπανίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Podemos δεν είχε σταματήσει να επαναλαμβάνει στον Σάντσεθ ότι η επιστροφή του στην ηγεσία του κόμματος οφείλεται στο γεγονός ότι κινητοποίησε τη βάση του κόμματος εναντίον των νεοφιλελεύθερων επιλογών τής τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, των βαρόνων και του διεφθαρμένου τμήματος της ηγεσίας του σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα ένα τμήμα των φεμινιστριών του PSOE είναι αντίθετο με τον νόμο για τα άτομα τρανς που προωθεί η υπουργός Ισότητας του Unidas Podemos, ενώ την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μέσα στο PSOE φαίνεται να ανοίγει ένας διάλογος για το θέμα της μοναρχίας και της δημοκρατίας μετά τα διαδοχικά οικονομικά σκάνδαλα του Χουάν Κάρλος και την εθνικιστική πολιτική του Φελίπε ΣT΄ στα εδαφικά προβλήματα της χώρας. Η γραμματέας Οργανωτικού του Pοdemos Λίτιτ Βεστρίνχε κάλεσε μάλιστα τη Σοσιαλιστική Νεολαία στο φθινοπωρινό πανεπιστήμιο του κόμματος για να συζητήσουν το επίμαχο θέμα.

Για το Unidas Podemos, οι αντιπαραθέσεις με τους Σοσιαλιστές για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την «απαλλοτρίωση» του υπερκέρδους των ηλεκτρικών εταιρειών, την υιοθέτηση της κοινωνικής ασπίδας και της κατάθεσης του νόμου για την κατοικία με στόχο την προστασία των ενοικιαστών αποτέλεσαν από τα πλέον κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης, που μπορεί να διευρύνουν και τη συναίνεση για τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Μια προειδοποίηση που απευθύνεται πρωτίστως σε όσους μέσα στο PSOE δεν ήθελαν τη συμφωνία του Σάντσεθ με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και δεν θέλουν τη συνέχιση της συνεργασίας του με το Unidas Podemos.

Παραμένει πρόεδρος η Κριστίνα Ναρμπόνα

Η Κριστίνα Ναρμπόνα, η σοσιαλίστρια που στάθηκε από την αρχή κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και αναγνώρισε την ιστορική ανάγκη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, ενώ οι ανακατατάξεις στην ιεραρχία του PSOE θα γίνουν με άξονα τις ανάγκες για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και την ενίσχυση του κόμματος σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί η πανδημία έδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό και τραγικό τρόπο την ανάγκη ελέγχου από τις προοδευτικές δυνάμεις των τοπικών περιφερειακών κυβερνήσεων, που έχουν τις αρμοδιότητες στην Υγεία και την Παιδεία.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και αναμένεται ο Σάντσεθ να εξασφαλίσει μια μεγάλη πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Ηθικής και Εγγυήσεων, με τη στήριξη μάλιστα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, της μόνης αναγνωρισμένης τάσης στο εσωτερικό του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL