Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Λίβανος / Ξεμένει από πετρέλαιο, δολάρια και νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίβανος / Ξεμένει από πετρέλαιο, δολάρια και νέους

ΛΙΒΑΝΟΣ

Η παλιά «Ελβετία της Ανατολής» βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στον Λίβανο οι ασθενείς στις ΜΕΘ και άλλες ευπαθείς ομάδες ασθενών κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προειδοποίησε το Πανεπιστημιακό Αμερικανικό Νοσοκομείο της Βηρυτού, ενώ ο τριπλασιασμός της τιμής της βενζίνης μέσα σε δύο μήνες και των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών εκτίναξε την απόγνωση και την οργή του κόσμου, κυοφορώντας νέες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις, με τη διεφθαρμένη πολιτική τάξη να προσπαθεί να κρατήσει στην πράξη μακριά από την εξουσία τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Φθάνει να δει κανείς την απόδραση της Δύσης από το Αφγανιστάν για να καταλάβει κανείς ότι παρέμειναν στα χαρτιά οι υποσχέσεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον Λίβανο την επομένη της καταστροφικής έκρηξης στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου του 2020, που προκάλεσε 200 νεκρούς και πάνω από 6.500 τραυματίες. Εάν ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανιζόταν ξανά στη Βηρυτό, θα συναντούσε, αντί τις επευφημίες του πλήθους, αγανακτισμένο κόσμο που θα στρεφόταν εναντίον του.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας τελειώνουν, γεγονός που την ανάγκασε να σταματήσει την επιδότηση εισαγωγών καυσίμων, οδηγώντας τις τιμές τους στα ύψη και προκαλώντας παράλληλα τη μαύρη αγορά καυσίμων με τη Συρία με τον κίνδυνο νεκρών και τραυματιών από εκρήξεις σε παράνομες αποθήκες καυσίμων. Τον Ιούλιο το 40% της χώρας έμεινε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Βηρυτού, γιατί οι δύο μεγαλύτεροι ηλεκτρικοί σταθμοί του Λιβάνου είχαν ξεμείνει από πετρέλαιο.

Το εθνικό νόμισμα της χώρας κατέρρευσε χάνοντας το 92% από τη μεγάλη έκρηξη τον Αύγουστο του 2020, με το δολάριο να φθάνει στις 22.000 λίρες και τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτιναχθεί κατά 400% σε δύο χρόνια, ενώ το 99% των 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, σε 7 εκατομμύρια πληθυσμού, αντιμετωπίζει προβλήματα επισιτισμού.

«Τις επόμενες ημέρες θα θεωρούμε εθνικό έδαφος του Λιβάνου το πρώτο ιρανικό πετρελαιοφόρο που θα έρθει στη Μεσόγειο» προέβλεψε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασραλάχ, προειδοποιώντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να μην μπλοκάρουν την άφιξη των καυσίμων στον Λίβανο. «Τα εκατομμύρια λίτρων βενζίνης και πετρελαίου που έχει κατασχέσει ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι σχεδίασαν την κρίση» συνέχισε ο Νασραλάχ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 150 ετών, με την ύφεση να φθάνει στο 20,3% το 2020, μετά από ύφεση 6,7% το 2019, και το ΑΕΠ της χώρας να καταρρέει, από τα 55 δισ. δολάρια του 2018, στα 33 δισ. δολάρια το 2020, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα βούλιαξε κατά 40%. Με πληθωρισμό που έτρεξε με ρυθμούς 84,3% το 2020 αναμένεται επιπλέον ύφεση 9,5% για φέτος.

Στον Λίβανο δεν λείπουν μόνο οι οικονομικοί πόροι, αλλά αρχίζουν να λείπουν και οι ανθρώπινοι, αφού ένας διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός νέων ανθρώπων μεταναστεύει, πάνω από τον μισό πληθυσμό βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι εργαζόμενοι να πεινούν στην κυριολεξία, γιατί ο μισθός τους σε λίρες εξανεμίζεται από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό. Στην ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ήρθε να προστεθεί ακόμη και αυτή της αδυναμίας πληρωμής του νερού.

Με το τέλος του καλοκαιριού και τη συνεχιζόμενη εδώ και μια διετία πολιτική κρίση ο Λίβανος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη που θα ξεπερνά τις θρησκευτικές και φυλετικές διαιρέσεις τής χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL