Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Αφγανιστάν / Ευρώπη και Σοσιαλδημοκρατία μεταξύ ρατσισμού και ΝΑΤΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφγανιστάν / Ευρώπη και Σοσιαλδημοκρατία μεταξύ ρατσισμού και ΝΑΤΟ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Ευρώπη της ομάδας του Βίσεγκραντ και των συμμάχων της από τη Βιέννη έως την Αθήνα, του ρατσισμού, της Ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας δεν χάνει χρόνο και προετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για να οδηγήσει όλη την Ευρώπη σε μια αναχρονιστική αντιμεταναστευτική πολιτική νομίζοντας ότι με φράκτες θα σταματήσει αυτούς που θα φύγουν από τον πόλεμο που έχασε η Δύση στο Αφγανιστάν, ενώ την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία φαίνεται διχασμένη μεταξύ της παραδοσιακής υποτέλειάς της στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών «εθνικιστικών» σκιρτημάτων της για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Για την ημέρα της λήξης της επίσημης μέχρι στιγμής διορίας εκκένωσης της Καμπούλ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στις 31 Αυγούστου, η σλοβένικη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ σήμερα θα συνεχιστεί η διήμερη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων - πρεσβευτών, που έχει θέμα «Να διασφαλιστεί η απάντηση της Ε.Ε. σε μια πιθανή απειλή μετανάστευσης και ασφάλειας», σύμφωνα με το πολεμικό πλέον ανακοινωθέν της σλοβενικής προεδρίας, που αντιμετωπίζει ανοικτά την τραγωδία των Αφγανών προσφύγων ως απειλή.

Η ευρωπαϊκή Δεξιά και Ακροδεξιά, που κατασκευάζει δύο φράκτες μέσα λίγες εβδομάδες στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, για να μην αναφερθούμε σε αυτόν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και τις αδυναμίες της σημερινής Γερμανίας και της Γαλλίας, που δύσκολα θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια πολιτική στάση σαν αυτή που πήραν για τους πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία το 2015.

Διχασμένοι ηγέτες

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που έχει κρατήσει μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μια σχετικά ανοικτή στάση απέναντι στην υποδοχή Αφγανών μεταναστών, φαίνεται ιδιαίτερα διχασμένη στο επίπεδα των στρατιωτικο-πολιτικών συμμαχιών της με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ και τον επίτροπο Τζεντιλόνι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ήττα στο Αφγανιστάν για να προωθήσουν εκ νέου την ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και μιας κοινής πολιτικής άμυνας της Ε.Ε., ξεπερνώντας προφανώς το ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας και πρώην Εργατικός πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει ότι «η Ε.Ε. δεν θα είναι ποτέ σε θέση να υπερασπίσει την Ευρώπη», κυρίως «για οικονομικούς λόγους» και δευτερευόντως «για γεωπολιτικούς λόγους», ζητώντας μια πιο αξιόπιστη ΝΑΤΟϊκή συνεργασία για μια «αξιόπιστη άμυνα της Ευρώπης», προειδοποιώντας ότι «κάθε προσπάθεια εξασθένισης των ΝΑΤΟϊκών δεσμών όχι μόνο εξασθενίζει το ΝΑΤΟ, αλλά διασπά και την ίδια την Ευρώπη».

Η ώρα της Ευρώπης

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επίτροπος Τζεντιλόνι προειδοποίησε πως «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι η πιο μεγάλη στρατιωτική αποστολή στην ιστορία του ΝΑΤΟ κατέληξε σε μια καταστροφή» εκτιμώντας ότι από αυτή την ήττα «αναδεικνύεται η ώρα της Ευρώπης».

«Η Ε.Ε. έχει μια οικονομική ανάκαμψη που πάει πέρα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και θα ενισχυθεί από το ταμείο ανασυγκρότησης. Δεν μπορεί να επιτρέψει μια υπερβολική γεωπολιτική αδυναμία» συνέχισε ο Τζεντιλόνι σημειώνοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία, που είχαν ενδοιασμούς για δεκαετίες, είναι σήμερα υποστηρικτές της ιδέας. Για τον Τζεντιλόνι το μέλλον των χωρών της Ε.Ε. είναι να αποτελέσουν «τους αυτόνομους συμμάχους των ΗΠΑ».

Αφγανοί πρόσφυγες Σύνταγμα Αφγανιστάν
(INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ούτε νερό, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα στους πρόσφυγες 

Οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ, οι τρεις της Βαλτικής και η Αυστρία σηκώνουν τη σημαία κατά της υποδοχής Αφγανών προσφύγων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε στην Πολωνία να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 32 πρόσφυγες

 

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να επιβάλει στη χριστιανικότατη κατά τα άλλα κυβέρνηση της Βαρσοβίας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 32 Αφγανούς πρόσφυγες, δηλαδή τροφή, νερό, ρούχα, φάρμακα και στο μέτρο του δυνατού κατάλυμα, χωρίς να δεσμεύεται να τους παραχωρήσει άσυλο, ακολουθώντας την τακτική της επιβολής στη Λιθουανία της προσφοράς ανάλογης ανθρωπιστικής βοήθειας σε 41 Ιρακινούς Κούρδους που προέρχονταν από τη Λευκορωσία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατάγγειλε τη βία που δέχθηκαν οι Αφγανοί πρόσφυγες από την πολωνική αστυνομία, ενώ η Βαρσοβία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας την κατασκευή ενός νέου φράχτη, ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 400 χλμ., στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Λιθουανίας. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ τόνισε ότι 2.000 στρατιώτες θα ενισχύσουν συνολικά τις δυνάμεις της συνοριακής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι ο νέος φράχτης θα είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που κατασκεύασε η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν το 2015 στα σύνορά της με τη Σερβία, δηλαδή διπλός και με ενισχυμένο συρματόπλεγμα, σε σχέση με τον απλό φράχτη των «μόλις» 130 χλμ. που υπάρχει σήμερα.

Οι τέσσερις χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ, οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Αυστρία, οκτώ χώρες της Ε.Ε., σηκώνουν τη σημαία κατά της υποδοχής Αφγανών προσφύγων, γεγονός που τις έχει μετατρέψει σε πρότυπα για την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και τους πλέον συντηρητικούς κεντροδεξιούς, που ελπίζουν να αποκομίζουν προεκλογικά οφέλη τροφοδοτώντας μια νέα αντιμεταναστευτική εκστρατεία στην Ευρώπη και καταφέρνοντας ένα δεύτερο πλήγμα στις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικέής αρχές, μετά την κρίση των προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία το 2015.

Α.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL