Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γερμανία / Μετρά τις πληγές της μετά τις φονικές πλημμύρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Μετρά τις πληγές της μετά τις φονικές πλημμύρες

ΜΕΡΚΕΛ

Στον απόηχο των βιβλικών πλημμυρών που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα το δυτικό τμήμα της Γερμανίας, αφήνοντας πίσω τους έως αυτή την ώρα 165 νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους, ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά, ξηλωμένες γέφυρες και δρόμους, με τους πολίτες και τις αρχές να συνειδητοποιούν μόλις τώρα το μέγεθος της καταστροφής, τα ερωτήματα γενικότερα και ειδικότερα για το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να περιοριστούν ή να μετριαστούν οι συνέπειες της θεομηνίας πληθαίνουν και συμπυκνώνονται στο βασικότερο όλων: Θα μπορούσε αυτή η τραγωδία να είχε αποφευχθεί;  Ήταν αναπόφευκτη ή υπήρχαν περιθώρια για κάποιας μορφής διαχείριση;

Πέρα από την ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, άλλες φορές καθαρά για λόγους συμφέροντος, άλλοτε λόγω αδιαφορίας ή απροθυμίας, το ζήτημα της λειτουργικότητας των υποδομών και των μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να περιοριστούν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μετά τον πρόσφατο καύσωνα στον Καναδά και στις ΗΠΑ και τις πλημμύρες στη Γερμανία, που έπληξαν επίσης το Βέλγιο και ένα τμήμα της Ολλανδίας, κοινή γνώμη και πολιτική τάξη στον αναπτυγμένο κόσμο αντιλαμβάνονται πλέον ότι η κλιματική κρίση δεν κάνει εξαιρέσεις. Οι συνέπειές της μπορεί να είναι το ίδιο φονικές στις πλούσιες χώρες όπως είναι στις αναπτυσσόμενες, που στερούνται υποδομών και αποτρεπτικών μηχανισμών, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να συμβάλουν στη λύση ενός προβλήματος για το οποίο φέρουν αναλογικά πολύ μικρότερη ευθύνη.

Διαδικασία προσαρμογής

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος τής επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας στον δυτικό κόσμο θεωρεί πλέον ότι η κλιματική αλλαγή έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική, ως εκ τούτου είναι αδύνατον να ελεγχθεί και επομένως θα πρέπει να δρομολογηθεί μια διαδικασία προσαρμογής και περιορισμού του κινδύνου.

Στη Γερμανία αυτή η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα σε έντονο ύφος. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά δεδομένης της έκτασης της καταστροφής. Αν μη τι άλλο, η πρόβλεψη ότι οι περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες τής περασμένης εβδομάδας ενδέχεται να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό και πόσιμο νερό ακόμη και για μήνες, αποτελεί ένα ισχυρό σοκ για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στην περιοχή Αρβέιλερ, στους πρόποδες του όρους  Άιφελ, περίπου 30.000 νοικοκυριά παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και φυσικό αέριο. Οι πλημμύρες τής περασμένης Τετάρτης ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές τεσσάρων ημερών, οι χειρότερες στην ιστορία της Γερμανίας, όπως ήδη χαρακτηρίζονται, παρέσυραν πυλώνες του ηλεκτρικού δικτύου, διέλυσαν αποχετευτικά συστήματα, έσπασαν έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου και έθεσαν εκτός λειτουργίας ένα εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού.

“Φαίνεται πως τα δίκτυα υποδομών έχουν καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που κάποια μέρη δεν θα έχουν πόσιμο νερό για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες» παραδέχθηκε η δήμαρχος της πόλης Αλτενάρ Κορνέλια Βέιγκαντ στην εφημερίδα Bild. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η εικόνα της περιοχής θα αλλάξει δραματικά μετά τις πλημμύρες, καθώς πολλά παλιά κτήρια - ορόσημα ηλικίας 50, 100 ή και 150 χρόνων θα πρέπει να κατεδαφιστούν διότι έχουν κριθεί μη επισκευάσιμα.

Με υδροφόρες και πηγάδια

Ακόμα και τα υδραγωγεία σε περιοχές που απέφυγαν τα χειρότερα άδειασαν και έπρεπε να ξαναγεμίσουν είτε με υδροφόρες είτε με το ξανάνοιγμα παλιών πηγαδιών και τη δημιουργία κινητών μονάδων καθαρισμού νερού. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει μεταφέρει δύο δεξαμενές πόσιμου νερού 7.000 και 4.800 λίτρων στην περιοχή.

Η  Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε χθες την πόλη Σουλντ της Ρηνανίας - Παλατινάτου, η οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη θεομηνία. Η καγκελάριος υποσχέθηκε αλληλεγγύη και χειροπιαστή βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε το σοκ της από την έκταση της καταστροφής. « Ήθελα να έχω μια ρεαλιστική εικόνα μιας σουρεαλιστικής κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι της είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει με λόγια αυτό που αισθάνεται μπροστά στην καταστροφή. «Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι άνθρωποι μένουν ενωμένοι και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Θα χρειαστεί υπομονή» τόνισε και δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων. Αύριο εξάλλου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας για όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η καγκελάριος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα σωστικά και τεχνικά συνεργεία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αρωγής των πλημμυροπαθών αλλά και τους πολίτες οι οποίοι εκφράζουν τη βούληση να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

“Για άλλη μια φορά είδαμε τη βία με την οποία μπορεί να λειτουργήσει η φύση» συνέχισε η  Ά. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι άνθρωποι της περιοχής έχουν "πάθος, αγάπη και δύναμη" και προσβλέπουν στην άμεση ανοικοδόμηση των πόλεων και των χωριών τους. «Η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, που ευτυχώς μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτή την καταστροφή» διεμήνυσε η καγκελάριος και τόνισε ότι η πολιτική για το κλίμα θα πρέπει στο εξής να είναι «περισσότερο εστιασμένη» από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν μπορεί κανείς να γενικεύει από ένα γεγονός, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι συνολικά έχουμε να κάνουμε με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε για να συμπληρώσει: «Πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την προσαρμογή στη νέα κατάσταση και να γίνουμε γρηγορότεροι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στο μεταξύ, στα χθεσινά ρεπορτάζ τους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έθεταν το ερώτημα γιατί οι προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επαγρύπνησης Πλημμυρών (EFAS) τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των βροχοπτώσεων δεν οδήγησαν σε εκκενώσεις στις περιοχές που προβλεπόταν ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από τις πλημμύρες.

Η καθηγήτρια Χάνα Κλόκε, υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, που εργάστηκε για τη σύσταση του EFAS και είναι σήμερα σύμβουλός του, δήλωσε στο Politico ότι ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Γερμανία συνιστά «μνημειώδη αποτυχία του συστήματος». Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρέουλ παραδέχτηκε με τη σειρά του ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δεν λειτούργησε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL