Παρασυρμένη στη δίνη ενός διαχρονικού σκανδάλου, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές οργανώσεις διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης συνειδήσεων της Αμερικής, οι πρόσκοποι, βρίσκονται σήμερα, ύστερα από δεκαετίες ένοχης σιωπής, προ των ευθυνών τους: καλούνται να αποζημιώσουν τα χιλιάδες παιδιά που εντάχθηκαν στις τάξεις τους σε διάστημα πολλών δεκαετιών και έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Σ’ έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και χαρακτηρίζεται ιστορικός, καθώς αφορά περίπου 60.000 ανθρώπους, η οργάνωση συμφώνησε να καταβάλει 850 εκατομμύρια δολάρια ως ηθική αποζημίωση στα θύματα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πρόκειται για τον μεγαλύτερο διακανονισμό στη νομική ιστορία των ΗΠΑ που αφορά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Όσον αφορά τους αναφερόμενους αριθμούς θυμάτων, επισκιάζει ακόμη και παρόμοιες υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας.
Η συμφωνία αντιπροσωπεύει τον πρώτο διακανονισμό σε μια μακρά λίστα αγωγών εναντίον των προσκόπων, οι οποίοι προσέφυγαν στον αμερικανικό πτωχευτικό νόμο τον Φεβρουάριο του 2020 προκειμένου να αποφύγουν μια ανεξέλεγκτη οικονομική αιμορραγία τους από την πλημμυρίδα των αγωγών που κατατέθηκαν εναντίον τους.
Ο Κεν Ροθουάιλερ, ένας από τους τρεις κύριους διαπραγματευτές εξ ονόματος των θυμάτων που παρενοχλήθηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ή βιάστηκαν όταν ήταν παιδιά στους προσκόπους, χαρακτήρισε την υπόθεση «ιστορική». Όπως ανέφερε σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, “είναι η μεγαλύτερη διευθέτηση αξιώσεων σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών”.
Ο Ροθουάιλερ και η δικηγορική εταιρεία του αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 16.000 θύματα, μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταγραφεί σε εσωτερικό κατάλογο των βαθμοφόρων που ονομάζονταν χαρακτηριστικά «αρχεία διαστροφής» και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940.
Το 2012 η εφημερίδα Los Angeles Times είχε αποκάλυψε περίπου 5.000 φακέλους που περιείχαν λεπτομερή στοιχεία για τη δράση των κακοποιητών στους κόλπους των προσκόπων. Πέρυσι οι ιδιώτες ερευνητές που προσέλαβε η οργάνωση για να μελετήσουν τα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ύποπτοι είναι 7.819 και τα θύματα 12.254. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συνολικές υποθέσεις που αφορούν καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης είναι περισσότερες από 92.700!
Πέρα από την καθαρά χρηματική πλευρά της συμφωνίας, η οργάνωση συναίνεσε στην υιοθέτηση μιας σειράς αποτρεπτικών μέτρων, μεταξύ αυτών μεγαλύτερη επιτήρηση των βαθμοφόρων, δημιουργία συστήματος αναφορών, σχηματισμό επιτροπής προστασίας παιδιών και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση χαρακτήρισε την προχθεσινή συμφωνία ως μέρος των "συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επίτευξη ενός παγκόσμιου ψηφίσματος που θα αποζημιώσει δίκαια τα θύματα και θα διασφαλίσει το μέλλον του προσκοπισμού".
Ο διακανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα επωμιστούν ένα μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων. Ορισμένες από αυτές, πελάτες των οποίων ήταν οι πρόσκοποι, κατηγόρησαν την οργάνωση ότι τις απέκλεισε από τις διαπραγματεύσεις και ότι επέτρεψε στους δικηγόρους των θυμάτων να ασκήσουν πολύ μεγάλη επιρροή κατά τον τελικό διακανονισμό.
Σύμφωνα με άλλη συμφωνία, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες, τα τοπικά συμβούλια των Αμερικανών προσκόπων θα συνεισφέρουν με 600 εκατομμύρια δολάρια στο ειδικό ταμείο που θα συσταθεί στο πλαίσιο του διακανονισμού.